ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: Μάχη για περισσότερες ΜΕΘ

1,419

Μάχη με το χρόνο δίνει η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης για την ανάπτυξη μέσα στους επόμενους μήνες συνολικά 73 κλινών ΜΕΘ από τις 52 που λειτουργούν σήμερα στα νοσοκομεία του νησιού ενώ σύντομα το Υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει επιπλέον 18 θέσεις γιατρών που θα τις στελεχώσουν.

Είκοσι πέντε νέες κλίνες (4 ήδη έχουν ανοίξει στο ΠΑΓΝΗ) χρηματοδοτούνται από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη είπε στην “Π”: “Σήμερα η Κρήτη έχει στη διάθεσή της 52 κλίνες ΜΕΘ, 8 εκ των οποίων ανέπτυξε την περίοδο της πανδημίας.

Πρόκειται για 4 κλίνες στο ΠΑΓΝΗ και από 2 κλίνες στο Βενιζέλειο και το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Τώρα προετοιμάζεται η λειτουργία 21 ακόμη από τη δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου, αφού 4 κλίνες που επίσης χρηματοδοτήθηκαν από το ίδρυμα ήδη λειτουργούν στο ΠΑΓΝΗ.

Ο σχεδιασμός που κάνουμε αφορά στη συνολική λειτουργία 73 κλινών Εντατικής στα νοσοκομεία όλης της Κρήτης και ήδη ετοιμάζεται μια από αυτές στον Άγιο Νικόλαο”.

Η διοικήτρια της ΔΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη
Η κ. Μπορμπουδάκη

“Προχωρούμε γρήγορα όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να μην έχουμε καθυστερήσεις”.

Προσλήψεις για τη στελέχωση των ΜΕΘ

Η κα Μπορμπουδάκη σε σχετική ερώτηση της “Π” σημείωσε ότι σύντομα βγαίνει προκήρυξη του Υπουργείου  Υγείας για την πρόσληψη 18 γιατρών οι οποίοι θα τις στελεχώσουν.

Οι 10 θα υπηρετήσουν στο ΠΑΓΝΗ και από 4 στο Βενιζέλειο και τα Χανιά, όπου αναπτύσσονται οι νέες κλίνες που χρηματοδοτούνται από τη δωρεά Νιάρχου.

Δ. Γεωργόπουλος: “Τεράστιο το έργο της ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ”

Ο κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος
Ο κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος

Ο καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος, διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ είπε στην “Π” ότι τώρα το νοσοκομείο έχει 11 κρεβάτια ΜΕΘ στον 1ο όροφο, ωστόσο όταν ολοκληρηθεί η νέα μονάδα  στο ισόγειο η οποία θα είναι συνδεδεμένη με εξωτερικό ασανσέρ με την υπάρχουσα, οι κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων θα αυξηθούν στις 27. “Η μονάδα μας θα καλύπτει την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες.

Αυτό που έγινε ήταν πρωτοφανές, είναι ένα τεράστιο έργο που θα έχουμε στη διάθεσή μας σε λίγους μήνες. Χωρίς το ίδρυμα Νιάρχος δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί”. Όπως έχει γράψει η “Π”, η νέα ΜΕΘ χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 1.390.000 ευρώ και σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Δ. Κικίλιας είπε ότι θα είναι η πιο σύγχρονη ΜΕΘ της Ευρώπης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει