“Έκρηξη” καταλήψεων στην Κρήτη με αιτήματα απ’ όλα…

305

Μπορεί στα γυμνάσια και τα λύκεια της Κρήτης να μην έχει «χτυπήσει» τουλάχιστον προς το παρόν ο κοροναϊός, ωστόσο φαίνεται πως οι μαθητές έχουν στόχο να μην επιτρέψουν την επέλαση του ιού στα σχολεία της δευτεροβάθμιας, μέσω των … καταλήψεων.

Κατά τη δεύτερη εβδομάδα έναρξης των μαθημάτων, δεκάδες είναι τα σχολεία σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά που τελούν υπό κατάληψη, με κυρίαρχα αιτήματα, αυτά που περιφέρονται γύρω από τα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού. Μεταξύ των αιτημάτων, ασφαλώς υπάρχουν και αιτήματα τα οποία είναι λογικά, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται οι καταλήψεις, αλλά και η «ελαφρότητα» πολλών επιχειρημάτων υποβαθμίζουν τη συγκεκριμένη μορφή αντίδρασης.

Τόσο οι Διευθυντές των σχολείων πάντως, όσο όμως σε πολλές περιπτώσεις και τοπικοί άρχοντες εφόσον πρόκειται για σχολεία της ενδοχώρας κυρίως, παρεμβαίνουν και προσπαθούν να εξηγήσουν στους μαθητές πως για τα περισσότερα από τα επιχειρήματα τους δεν μπορεί να συντρέξει κάποιος λόγος οποιασδήποτε μορφής κινητοποίησης, πόσο μάλλον μια κινητοποίηση η οποία είναι αντίθετη με το γράμμα του νόμου.

Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των καταλήψεων αυξάνεται ραγδαία και παραμένει άγνωστο το γεγονός του πόσο θα διαρκέσουν, αλλά και το πόσα σχολεία αναμένεται να ακολουθήσουν.

Μέχρι και χθες πάντως στο Ηράκλειο, υπό κατάληψη τελούσαν το Γυμνάσιο και Λύκειο Καστελλίου, το Γυμνάσιο Θραψανού, το Γυμνάσιο και Λύκειο Γουβών, το Γυμνάσιο και Λύκειο Χερσονήσου, το 5ο  ΕΠΑΛ, το ΓΕΛ Αλικαρνασσού, το 2ο, 4ο , 10ο, 12ο και 13ο, Γυμνάσιο Ηρακλείου, το ΓΕΛ Αγίων Δέκα, το 8ο Λύκειο Ηρακλείου, το Καπετανάκειο, το 6ο  ΓΕΛ, το 3ο ΕΠΑΛ το Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίας Βαρβάρας.

Αντίστοιχα στο Ρέθυμνο, υπό κατάληψη τελούσαν το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, το Γυμνάσιο και ΓΕΛ Ατσιποπούλου, το Γυμνάσιο και ΓΕΛ Περάματος, το Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ Γαράζου, το Γυμνάσιο και ΓΕΛ Φουρφουρά, καθώς και το ΓΕΛ Ανωγείων.

Στα Χανιά υπό κατάληψη τελούσα το 1ο , 2ο ,3ο 4ο και 5ο Γενικό Λύκειο Χανίων, το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου, το Λύκειο Σούδας, το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, το 1ο ΕΠΑΛ, το  Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών και το 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οι μαθητές που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις ζητούν κατά κύριο λόγο την ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων, μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και ενίσχυση των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Οι Διευθυντές εκπαίδευσης πάντως εξηγούν ότι όχι μόνο υπάρχουν οι προβλεπόμενοι αριθμοί σε προσωπικό καθαριότητας, αλλά ότι τη φετινή χρονιά, το επίπεδο στελέχωσης σε προσωπικό, αλλά και σε υλικά καθαριότητας βρίσκεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Την ίδια στιγμή τονίζουν πως καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για τον περιορισμό της πανδημίας με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν και τις υποδείξεις των ειδικών, οι οποίοι παραμένουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για να προτείνουν τα μέτρα εκείνα που περιορίζουν την εξάπλωση του ιού.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει