Τίμησαν στον Αμιρά το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

185

Η 77η επέτειος του Ολοκαυτώματος-καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας τιμήθηκε χθες στον Αμιρά της Βιάννου.

Στα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα των 461 εκτελεσθέντων ηρώων της Βιάννου και χωριών της Ιεράπετρας, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετέχοντας στο μνημόσυνο τιμής και μνήμης στους ήρωες του ολοκαυτώματος.

«Το ολοκαύτωμα της Βιάννου αποτελεί ένα έγκλημα-τομή στη σύγχρονη ιστορία, καθώς περικλείει όλη τη βαρβαρότητα του πολέμου. Τον πόνο, το αίμα, την κραυγή και τον θάνατο των κατοίκων της επαρχίας Βιάννου. Σήμερα, 77 χρόνια μετά τις μαρτυρικές ημέρες εκείνου του Σεπτέμβρη, η επέτειος του Ολοκαυτώματος είναι ημέρα τιμής.

Τιμή σε εκείνους που αγωνίστηκαν κατά του ναζισμού, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Η θυσία της Βιάννου αποτελεί για όλους μας μεγάλη παρακαταθήκη. Ένα σπουδαίο θεσμικό κεκτημένο, καθώς η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια.

Από κοινού κατέθεσαν στεφάνι οι βουλευτές και οι εκπρόσωποί τους
Από κοινού κατέθεσαν στεφάνι οι βουλευτές και οι εκπρόσωποί τους

Τόσο θα παραμένει ζωντανή και η αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου και πιο συγκεκριμένα στη φρίκη που προκαλούν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα θηριωδίες, που χαρακτηρίζουν φασιστικά καθεστώτα όπως αυτό του ναζισμού. Το μήνυμα της θυσίας τους είναι πανανθρώπινο και διαχρονικό. Τα ονόματά τους βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων», ανέφερε στο μήνυμα του χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία-Τρισάγιο στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο Πανδημοτικό Ηρώον στη θέση Σελί Αμιρών, προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλου. Στο ιστορικό-χρονικό του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε ο συγγραφέας-ιστορικός ερευνητής Γιώργος Παναγιωτάκης.

Στην συνέχεια ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, από τους εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου, τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους Βιάννου και Ιεράπετρας, τον εκπρόσωπο του ανώτερου διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, κομμάτων, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου, την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.  Ακολούθησε ανάκρουση εθνικού ύμνου και τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Η λιτή τιμητική εκδήλωση παρουσία του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων προστασίας από την covid-19 που ισχύουν για την Π.Ε. Ηρακλείου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Την εκδήλωση τιμής και μνήμης της 77ης επετείου του Ολοκαυτώματος-καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Ηρακλείου, ο Δήμος Βιάννου  και η Ένωση Θυμάτων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει