ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: “Σφυροκόπημα” Τσίπρα στην κυβέρνηση για πανδημία, οικονομία, ελληνοτουρκικά

130

“Πρέπει να θυμίσουμε στον ελληνικό λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα έχοντας πολύ διαφορετικές συνθήκες. Εμείς βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία, είχαμε μια υποχρέωση να έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα” απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς γιατί δεν έλαβε τα μέτρα που τώρα εξαγγέλλει στα χρόνια της διακυβέρνησής του – τα υπολόγισε σε 8 δισ. ευρώ – ενώ τόνισε ότι “σήμερα η κυβέρνηση έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα γιατί έχει 37 δισ. ευρώ.

Δεν δικαιολογείται, αν δεν τα δώσει. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της λογικής” εξήγησε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τα 11 μέτρα έκτακτης ανάγκης “απολύτως κοστολογημένα”.

Αναφορικά με την πιθανότητα δεύτερου lockdown, “θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για την προστασία της δημόσιας υγείας” σχολίασε ο ίδιος. “Πρωτεύον ήταν η μάχη για τη ζωή και βάλαμε πλάτη για αυτό” και έκανε λόγο για “απόλυτη αποτυχία” μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν στην προηγούμενη φάση ο κ. Μητσοτάκης να ευλογούσε τα γένια τα δικά του και της κυβέρνησής του ότι εξαιτίας των αποφάσεών του σωθήκαμε, αλλά τώρα που πάμε εξαιρετικά άσχημα, φταίνε οι πολίτες, περιέγραψε ο κ. Τσίπρας. Στην ίδια κατεύθυνση, “υπήρξαν μεγάλες αντιφάσεις” υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι το πιο κρίσιμο από όλα είναι ότι δεν “αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το χρόνο που του έδωσαν οι Έλληνες πολίτες, για να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία μας”.

“Εδώ πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευση, ως προς τις 22 μόνο διαθέσιμες ΜΕΘ στην Αττική. “Το πιο κρίσιμο είναι η υποστελέχωση” των μονάδων, κατέληξε.

«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο πρόεδρο και όχι σε εύκολες στιγμές» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και «παρά τις δυσκολίες τις μεγάλες που είχαμε δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας και με δύσκολες συναντήσεις και με δύσκολες τηλεφωνικές επικοινωνίες» υπενθύμισε.

«Καλέσαμε τον Τούρκο πρόεδρο όχι γιατί ήταν όλα μέλι γάλα. Ήταν ένα ζωντανό ντιμπέιτ» εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος στην εξωτερική πολιτική είναι να μην διατηρεί κανάλια επικοινωνίας». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε προβλέψιμη την τακτική Ερντογάν, αρνήθηκε ότι είναι απομονωμένος ο Τούρκος πρόεδρος και προσπαθεί αν δημιουργήσει τετελεσμένα.

“Έχουμε διαφορές με την Τουρκία; Μια διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί μέσα από το διάλογο” δήλωσε ο ίδιος και σημείωσε ότι “πρέπει να πιεστεί η Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου”.

Χαιρετίζω την επανεκκίνηση

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, δηλώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση. “Πολύ ευχάριστο”, αλλά “υπήρξαν ανταλλάγματα για αυτό;” διερωτήθηκε ο ίδιος με φόντο την απομάκρυνση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, όπως και αν υπήρξε κάποια συμφωνία στο Βερολίνο. Δεύτερο κρίσιμο ερώτημα κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν η ατζέντα των διερευνητικών θα είναι η ίδια με το 2016.

“Δεν θα υπάρξει κατάληξη μέσω των διερευνητικών” προέβλεψε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως “το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν μπορείς να απομειώνεις τα επιχειρήματά σου πριν προσφύγεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”.

Απαντώντας σχετικά με τον νόμο Μανιάτη, “με τον νόμο αυτό υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας” θύμισε ο κ. Τσίπρας και έκανε αναφορά στην αποτροπή των ερευνών από το “Νικηφόρος Φωκάς”. “Η χώρα έχει συνέχεια” πρόσθεσε, ενώ “αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος, οφείλει να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και να πάρουμε όλοι μαζί μια απόφαση” επισήμανε.

Περισσότερο ρίσκο

“Είναι στρατηγικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη η μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά. Η πανδημία είναι μια ευκαιρία” εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, που στο τέλος της ημέρας θα έχει τεράστιες απώλειες. “Θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης” πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να παρακαμφθεί η μη ανάληψη ρίσκου από πλευράς των τραπεζών μέσα από τη μη επιστρεπτέα ρύθμιση.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη επιδότησης της εργασίας στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Τέλος, να υπάρξει ένας “αντίστοιχος Ηρακλής”, ένα ισχυρό εγγυοδοτικό πακέτο με την εγγύηση του Δημοσίου, ζήτησε ο κ. Τσίπρας, προκειμένου οι τράπεζες να αναλάβουν λίγο περισσότερο ρίσκο. “Πρέπει να υπάρξουν ενιαία κριτήρια για όλους, να μεγαλώσει η περίμετρος των κριτηρίων, ώστε να περιλαμβάνει πολύ περισσότερους” εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας κριτήρια, διαφάνεια, λογοδοσία στον τραπεζικό δανεισμό.

Ειρηνική επίλυση με την Τουρκία

“Εμείς μιλάμε για την υποχρέωση που έχει κάθε κυβέρνηση να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας” απάντησε ο κ. Τσίπρας σχετικά με την έννοια “αποτροπή” για το κόμμα του. “Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ειρηνική επίλυση” συνέχισε ως προς τις τουρκικές προκλήσεις. Αντίθετα, “το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει ένα ακροατήριο εσωτερικό” σχολίασε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε πως “δεν είμαστε εμείς αυτοί που προτρέπουμε σε πολεμικές επιχειρήσεις”.

“Γιατί μίλησε για μείζονα διαφορά; Να μας πει ποιες είναι οι ελάσσονες διαφορές” σχολίασε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με το άρθρο του πρωθυπουργού στον διεθνή Τύπο. “Οφείλει η κυβέρνηση να ενημερώνει και να μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας” προειδοποίησε ο ίδιος, ενώ υπεραμύνθηκε του να συνεχίσει ο διάλογος και οι διερευνητικές με τη γειτονική χώρα, σε μια “ρεαλιστική στάση, αλλά όχι θέματα γκρίζων ζωνών και αποστρατικοποίησης νησιών”.

“Ιδεολογική” η διαφορά στα εργασιακά

“Δεν είναι θέμα ταμπού, είναι θέμα άποψης, γραμμής, σχεδίου” ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας ως προς το περιεχόμενο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου

“Να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, αλλά όχι να τη στηρίξουμε κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους” τόνισε, κάνοντας λόγο για κρίσιμη διαφορά. “Όλες οι αντιλήψεις που καθιερώθηκαν ως θέσφατο, ότι τα πάντα τα ρυθμίζουν οι αγορές, όλα αυτά αμφισβητούνται σοβαρότατα από την ίδια τη ζωή. Είναι ιδεολογική η διαφορά μας” εξήγησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η ίδια η ζωή ακυρώνει και κάνει να φαίνονται πολύ παλιές οι απόψεις της ΝΔ.

“Παραβίαση” από το Oruc Reis

Ως προς τη δράση του Oruc Reis, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι “είναι σαφές για εμάς ότι υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων” και ως προς τις ρήτρες τόνισε ότι “στη δημόσια εικόνα αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν η Τουρκία έχει δώσει δεσμεύσεις γραπτά να μην ξαναβγάλει το ερευνητικό την επομένη της Συνόδου Κορυφής”.

Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη μιας ρήτρας καλής γειτονίας που πρέπει να υπάρξει, αν και “η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει κυρώσεις, ένα πλαίσιο κυρώσεων στη Σύνοδο” και δη τον πρώτο βαθμό κυρώσεων, δηλαδή περιοριστικά μέτρα κατά φυσικών προσώπων, διευκρίνισε. “Αν δεν ζητηθεί ένα πλαίσιο κυρώσεων, θα βρισκόμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο” εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και σχολίασε πως “πήρε τις απαντήσεις του ο Τούρκος πρόεδρος όταν ήρθε στην Ελλάδα σε ζωντανή μετάδοση και από μένα” αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Άβυσσος η Μόρια

Με τη φράση του Νίτσε, “Όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο, θα σε δει και αυτή” απάντησε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τη Μόρια, την οποία παρομοίασε με άβυσσο για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. “Τη διόγκωσε την άβυσσο ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο κ. Μητσοτάκης” και πρόσθεσε ότι “δεν αποποιούμαι των ευθυνών” με 5.680 φιλοξενούμενους επί των ημερών του. “Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία.

Όλα αυτά έγιναν, επειδή υπολόγισαν καλά” σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγκαλώντας την κυβέρνηση για διγλωσσία ως προς την αποσυμφόρηση και τη μη εγκατάσταση στην ηπειρωτική χώρα. Στον αντίποδα, “η στρατηγική μας ήταν μετεγκαταστάσεις” υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως “βρισκόμαστε σε αδιέξοδο”, ζητώντας να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά, είτε με μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα ή την ΕΕ και με πολιτικές ενσωμάτωσης παιδιών μεταναστών που γεννιούνται εδώ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει