Θρίλερ με την κράτηση και τις απολογίες των διακινητών με Covid

Γιατί «τρέχουν» Λιμενικό, ΕΛΑΣ, Δικαιοσύνη

442

Πυρετώδεις επαφές βρίσκονταν χθες σε εξέλιξη μεταξύ Λιμενικού, ΕΛΑΣ και Εισαγγελίας Λασιθίου μετά τη διάγνωση με Covid 19 των δύο διακινητών του ναυαγίου των μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.

Οι περισσότεροι από τους διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Ρόδο, ενώ στη Σητεία παρέμειναν 19 άτομα, 17 μετανάστες και οι δύο διακινητές. Αρχικώς διαγνώστηκαν θετικοί τόσο κάποιοι από τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν στη Ρόδο όσο και δύο μετανάστες- ο ένας εκ των οποίων ανήλικος- από αυτούς που εξακολουθούν να «φιλοξενούνται» στη Σητεία.

Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο στην πορεία, αφού βγήκαν  θετικοί και οι δύο διακινητές που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Σητείας και σήμερα αναμενόταν να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, στα δικαστήρια Νεάπολης. Για την ακρίβεια, με βάση την ενημέρωση που είχαμε, με Covid διαγνώστηκε ο ένας, ο έτερος διακινητής θεωρείται ύποπτο κρούσμα.

Αν και η δικογραφία είναι στην αρμοδιότητα του Λιμενικού, ενεπλάκη το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας, καθώς η λιμενική Αρχή Σητείας δεν διαθέτει χώρο κράτησης.

Έτσι, οι δύο διακινητές οδηγήθηκαν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας, ενώ προσήχθησαν, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, από τρεις λιμενικούς στον εισαγγελέα Λασιθίου για την άσκηση ποινικών διώξεων. Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα στην αρμόδια ανακριτική Αρχή, οδηγήθηκαν και πάλι πίσω στα κρατητήρια και στο μεταξύ έγινε γνωστό το θετικό αποτέλεσμα.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό και επόμενο, σήμανε συναγερμό τόσο στο προσωπικό του Λιμενικού και της Αστυνομίας όσο και των δικαστηρίων. Ναι μεν τηρούνται όσο είναι δυνατόν τα μέτρα ασφαλείας, όμως, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας, μία χειρουργική μάσκα και ένα ζευγάρι γάντια δεν διασφαλίζουν την προστασία τους, πολύ περισσότερο όταν καλούνται να επιβιβαστούν στο ίδιο υπηρεσιακό όχημα ή να βρεθούν στον ίδιο χώρο με νοσούντες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι λιμενικοί που είχαν επιφορτιστεί με τη μεταγωγή στα δικαστήρια έχουν υποβληθεί σε ένα πρώτο τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό. Παραμένει όμως η ανησυχία για όλους τους υπόλοιπους που έχουν έρθει σε επαφή με νοσούντες, όπως τα πληρώματα των λιμενικών σκαφών  που συμμετείχαν στη διάσωση των ναυαγών όσο και στο αστυνομικό προσωπικό.

Αξιωματικός της ΕΛΑΣ ανέφερε στην «Π» ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί το πρωτόκολλο. Θα γίνει δηλαδή απολύμανση στα κρατητήρια και στο Τμήμα και θα διενεργηθούν τεστ σε αστυνομικούς εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σε εκκρεμότητα παρέμενε τι θα γίνει με τη διαδικασία της απολογίας των δύο διακινητών. Οι συναρμόδιες Αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Υπό τις νέες εξελίξεις, οι διακινητές δεν μπορούν να οδηγηθούν εκ νέου στα δικαστήρια.

Υπήρχε η σκέψη να μεταβούν στη Σητεία εισαγγελέας και ανακριτής. Προβληματισμός φυσικά υπάρχει και με το τι θα ακολουθήσει καθώς είναι πολύ πιθανό να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι. Αναπόφευκτα όλη αυτή η κατάσταση παραπέμπει σε θρίλερ καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται διαφορετικές υπηρεσίες και άτομα και θα πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα ασφαλείας για όλους ως προς τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων με μετανάστες και διακινητές.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην ανατολική Κρήτη, στη νοτιοδυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στη Γαύδο ήταν σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση για το νέο σκάφος με μετανάστες που βγήκαν με ιστιοφόρο στο ακριτικό νησί εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει