Γιατί αντιδρά το ΚΚΕ στον εορτασμό της 10ης Μαΐου

ΗΜΕΡΑ “ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ” ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

461

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατά πλειοψηφία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από σχετική εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Φασουλάκη, να καθιερωθεί η 10η Μαϊου ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας και η αναγνώριση της ως ημέρα «Ευρωπαϊκής Ειρήνης» σε ανάμνηση της Συνθήκης Ειρήνης, η οποία υπογράφηκε στην Κνωσό, μεταξύ των Συμμάχων και των δυνάμεων του άξονα, σηματοδοτώντας τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού στηρίχθηκε σε σχετική πρόταση του συγγραφέα Αντώνη Σανουδάκη, για  την καθιέρωσης της 10ης Μαΐου ως “Ημέρας Ευρωπαϊκής Ειρήνης και ως Δημόσιας Εορτής τοπικής σημασίας”, για την Περιφέρεια Κρήτης.

«Σύμφωνα με αυτήν, η 10η Μαΐου αποτελεί την ημέρα, η οποία σηματοδοτεί τη λήξη του πολέμου, που έμεινε γνωστός ως Β΄ Παγκόσμιος  Πόλεμος. Κατ’ επέκτασιν λοιπόν προσδιορίζει την απαρχή της Ευρωπαϊκής Ειρήνης. Σε συνεχεία αυτής της πρότασης, προτείνουμε την καθιέρωση της 10ης Μαΐου, ως Δημόσιας Εορτής τοπικής σημασίας, και την αναγνώρισή της ως ημέρας «Ευρωπαϊκής Ειρήνης», σε ανάμνηση της Συνθήκης Ειρήνης, η οποία υπογράφηκε στην Κνωσό, μεταξύ των Συμμάχων και των δυνάμεων του άξονα, σηματοδοτώντας τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

ΚΚΕ : «Η διαπραγμάτευση των άγγλων «συμμάχων» και των ελλήνων «πατριωτών» με τους ναζί, που κατάληξε στη «συμφωνία της Κνωσού» στις 10 Μάη 1945, είχε στόχο  να συνεχίσουν από κοινού τον αγώνα για την εξόντωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης !

Τη σφοδρή αντίδραση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης  του ΚΚΕ προκάλεσε η απόφαση της περιφέρειας Κρήτης να καθιερωθεί ως «επέτειος η 10 Μάη 1945, μέρα συμφωνίας να μείνουν οι Γερμανοί ναζί στην Κρήτη και μετά από τη λήξη του Β Παγκοσμίου πολέμου». Πρόκειται για «απαράδεκτη» και το λιγότερο «ντροπιαστική» όπως καταγγέλλει πρωτοβουλία αφού αφορούσε μια συμφωνία με στόχο την εξόντωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «την προηγούμενη μέρα, στις 9 Μάη 1945,  τη «Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης» είχε μπει ο σοβιετικός στρατός στο Βερολίνο και έδωσε το τελικό χτύπημα στο ναζιστικό καθεστώς.

Αντίθετα, την επόμενη μέρα στις 10 Μάη, στην Κρήτη, οι Άγγλοι που ήδη είχαν πλήρη έλεγχο στην ελληνική κυβέρνηση και σε ορισμένες τοπικές ένοπλες ομάδες –και τις είχαν στρέψει εναντίον των δυνάμεων του ΕΑΜ ΕΛΑΣ – συμφώνησαν με τα τμήματα του γερμανικού στρατού κατοχής που είχαν απομείνει, να παραμείνουν στην Κρήτη και μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου πολέμου, να συνεχίσουν τις μάχες τους εναντίον των μονάδων του ΕΛΑΣ στα Χανιά και να διευκολύνουν αργότερα την αποχώρησή τους!  Στα Χανιά οι Γερμανοί παρέμειναν ως τον Ιούλιο του 1945, με βάση αυτή τη συμφωνία !

Αυτή ήταν στην Κρήτη η διαπραγμάτευση των Άγγλων «συμμάχων» και των Ελλήνων «πατριωτών» με τους ναζί, που κατάληξε στη «συμφωνία της Κνωσού» στις 10 Μάη 1945. Στόχος τους να συνεχίσουν από κοινού τον αγώνα για την εξόντωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης !

Χρόνια τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διαγράψει από τη μνήμη των λαών την 9η Μάη ως «Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης» και τη μετονόμασε «Μέρα της Ευρώπης». Θέλει να ξεχάσουν οι λαοί, ότι οι κομμουνιστές ήταν οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι του φασισμού που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή του, για να πλασάρουν το παραμυθάκι πως φασίστες και κομμουνιστές είναι το ίδιο πράγμα, «τα δύο άκρα»…

Τώρα έρχονται οι σύμβουλοι ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Κρήτης να προτείνουν την 10η Μάη ως «Μέρα Ευρωπαϊκής Ειρήνης», ενώ συμφώνησαν και οι σύμβουλοι της ΝΔ. Θέλουν να δώσουν όλοι τη μικρή συμβολή τους στην παραχάραξη της ιστορίας. Να παρουσιάσουν ως «τελευταία πράξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου», όχι την πτώση του Βερολίνου, αλλά μια συναλλαγή με τους ναζί ! Είναι λίγο να πούμε τη λέξη «ντροπή».

Κύρια ανησυχούμε γιατί κάθε φορά που οι αστοί δημοκράτες κάθε απόχρωσης χαϊδεύουν και ξεπλένουν τους φασίστες και μιλάνε για «ειρήνη», προετοιμάζουν νέες μεγάλες επιθέσεις στο εισόδημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων, ακόμα και πολέμους, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τον αντικομμουνισμό.

Επιβεβαιώνουν πως ο ναζισμός-φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, είναι δικό τους παιδί, το σκυλί τους που πότε το αφήνουν να γαυγίζει και πότε του τραβάνε τα λουριά, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει