ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΜΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ: Φονικός και καταστροφικός ο “Ιανός”

164

Τρεις νεκροί, μία αγνοούμενη και απερίγραπτες εικόνες Αποκάλυψης, άφησε πίσω του μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» στο πέρασμά του αλλάζοντας για πάντα τις ζωές εκατοντάδων συμπολιτών μας που δοκιμάζονται σκληρά. Εκτός από τους τρεις νεκρούς υπάρχει μια αγνοούμενη.

Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες από τις αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας, μιας 43χρονης οδηγού, η οποία αγνοείται στην περιοχή του Μουζακίου, αν και το αυτοκίνητό της βρέθηκε χθες. Είναι  ανυπολόγιστες οι ζημιές της βιβλικής καταστροφής της καταιγίδας που σάρωσε τη χώρα και όπως προκύπτει, η Καρδίτσα είναι η περιοχή η οποία επλήγη περισσότερο από τον “Ιανό”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, μόνο στην Καρδίτσα έχουν πλημμυρίσει 5.000 σπίτια, ενώ άλλα παλαιότερα έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές στον φέροντα οργανισμό. Παράλληλα, πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο.

 

Η Θεσσαλία υπέστη τις περισσότερες καταστροφές Με τη φράση «ένιωσα ότι ξανάγινε η Θεσσαλία θάλασσα» αποτύπωσε την κατάσταση που είδε από αέρος ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος μετείχε σε συνάντηση στο δημαρχείο Καρδίτσας. Άμεση αποτίμηση των ζημιών για να αιτηθεί χρηματοδότηση ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος δήλωσε πως «έγιναν πάνω από 600 αντλήσεις σε όλη τη Θεσσαλία  ενώ διασώθηκαν 727 άτομα».

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα του «Ιανού» από την Κεφαλονιά με συνολικά 43 σκάφη να βυθίζονται από το βράδυ της Πέμπτης έως χθες. Τις πληγές της μετρά και η Ζάκυνθος στην οποία μετέβη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη, στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ώστε να ενημερωθεί λεπτομερώς για τα προβλήματα που άφησε πίσω η κακοκαιρία.

Στην Καρδίτσα πρόκειται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  προκειμένου να εξετάσει από πρώτο χέρι την αποτίμηση των ζημιών από τον μεσογειακό κυκλώνα και να έχει παράλληλα συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Στο επίκεντρο των επαφών θα είναι η επόμενη ημέρα, με τα κυβερνητικά μέτρα που θα παρθούν, αλλά και το σχέδιο για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Όπως προκύπτει λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από τις νυκτερινές ώρες της Πέμπτης η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχτεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας στο νότιο Ιόνιο, στη δυτική Ελλάδα στη Στερεά Ελλάδα την Πελοπόννησο, και τη Θεσσαλία ενώ έχουν γίνει 942 απεγκλωβισμοί.

Με βροχές στην Κρήτη έως και 135mmστο Ασκύφου Χανίων και θυελλώδεις ανέμους στα ανατολικά και στο Αιγαίο με ένταση που ξεπερνά τα 100km/h αποχωρεί από την ελληνική επικράτεια ο “Ιανός” με κατεύθυνση νότια προς Αφρική.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει