ΞΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠΟ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΥΣ: Σε αναστολή τα τακτικά χειρουργεία του Βενιζελείου

214

Σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων από την ερχόμενη Δευτέρα οδηγείται το Βενιζέλειο που συνεχίζει να αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων τα τελευταία χρόνια, ένα πρόβλημα που αφορά τα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, καθώς οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν πλέον αυτή την ειδικότητα.

«Η αναστολή όλων των τακτικών επεμβάσεων και άλλων δραστηριοτήτων του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου μετά τις 20 Σεπτέμβρη δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Το Αναισθησιολογικό έχει δηλώσει από τις αρχές Σεπτέμβρη αδυναμία κάλυψης εσωτερικών εφημεριών του για τις τελευταίες 10 μέρες του μήνα, αν μέχρι τότε δεν στελεχωθεί επαρκώς. Η διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ γνώριζε το πρόβλημα εδώ και τουλάχιστον μία βδομάδα, δεν φρόντισε να δώσει καμία λύση”.

Αυτό τονίζει σε δηλώσεις της η Ράνια Μπέτση, μέλος της Διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

“Το Αναισθησιολογικό καλύπτει καθημερινά 5 χειρουργικές αίθουσες για τακτικές επεμβάσεις, πολλά έκτακτα χειρουργεία (ειδικά τις μισές μέρες μέρες του μήνα που εφημερεύει το νοσοκομείο), την αίθουσα ανάνηψης, τις ERCP, το ιατρείο πόνου (2 φορές τη βδομάδα), ενώ καθημερινά συμμετέχει στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε όλα τα τμήματα, στην ηλεκτρική ανάταξη αρρυθμιών και στη διακομιδή βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία (σε περίπτωση ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ).

Στο τμήμα δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ μέρος των αναγκών καλύπτεται με 3 επικουρικούς γιατρούς. Το ιατρικό προσωπικό του τμήματος δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και αναγκάζονται συχνά σε εξαντλητικά ωράρια, με υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα, χωρίς να παίρνουν τα περισσότερα από τα ρεπό του δικαιούνται. Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς επιβαρύνει την υγεία τους, ενώ εγκυμονεί και κινδύνους για την υγεία των ασθενών, αφού αυξάνεται η πιθανότητα ιατρικού λάθους λόγω κόπωσης.

Οι αναισθησιολόγοι είχαν επισημάνει εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο το πρόβλημα της υποστελέχωσης, που έχει ως συνέπεια να αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία και να μην λειτουργεί κάποιες μέρες η 5η χειρουργική αίθουσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις λίστες για χειρουργεία (που χρήζουν αναισθησιολόγο) του Βενιζελείου περιλαμβάνονται 2493 ασθενείς, με αποτέλεσμα η αναμονή να είναι πολύμηνη και να καθυστερεί η θεραπεία τους.

Την περίοδο της πανδημίας δεν έγινε καμία πρόσληψη αναισθησιολόγου στα νοσοκομεία Ηρακλείου και Ρεθύμνου (παρόλο που το 5% των ασθενών με COVID-19 χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ), ενώ η κρίση για τη μοναδική θέση αναισθησιολόγου που προκηρύχθηκε στο Βενιζέλειο το Φλεβάρη (μετά από 9μηνη καθυστέρηση) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Αντί για μόνιμες προσλήψεις αναισθησιολόγων, η 7η ΥΠΕ έδωσε εντολή στις αρχές Σεπτέμβρη για μετακίνηση μίας επικουρικής αναισθησιολόγου από το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι, επιδεινώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω του ανεπαρκέστατου οργανισμού του Βενιζελείου, που προβλέπει μόνο 8 θέσεις αναισθησιολόγων (και μία για τη ΜΕΘ).

Τι ζητούν

Οι γιατροί διεκδικούν:

  • Άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων αναισθησιολόγων στο Βενιζέλειο και ολοκλήρωση της πρόσληψης με ταχύτατες διαδικασίες.
  • Αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την επαναφορά των οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν το 2012 και λαμβάνοντας υπόψη τις κενές θέσεις ειδικευομένων.
  • Στελέχωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
  • Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών υγείας».
Μπορεί επίσης να σας αρέσει