Στις 5 Νοεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΚΗ-ΜΕΝΔΩΝΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ

133

Στο σπίτι του, στου Φιλοπάππου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ακρόπολη επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Μίκη Θεοδωράκη,

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τα τα εγκαίνια της έκθεσης – αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη που θα πραγματοποιηθούν στις 5 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσική Αθηνών, και θα συνοδεύονται από συναυλία με έργα του.

Η κ. Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε, τον Μίκη Θεοδωράκη το απόγευμα του Σαββάτου,  φορώντας φυσικά μάσκα και τηρώντας τις απαραίτητες, λόγω κοροναϊού, αποστάσεις.Οι δυό τους  συζήτησαν για τις επερχόμενες εκδηλώσεις και το περιεχόμενό τους.

Η αφιερωματική έκθεση, με τίτλο «Ο Γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη», που χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 120.000 από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα περιλαμβάνει σπάνιο ντοκουμέντα  όπως χειρόγραφες   παρτιτούρες,   κείμενα,    αποκόμματα   τύπου,   αφίσες,  προγράμματα,   οπτικοακουστικό υλικό, διατριβές, μελέτες, φωτογραφίες, μετάλλια, σκέψεις   και   βιβλία   του συνθέτη αλλά και προσωπικά του αντικείμενα.

Το παραπάνω άντλησε ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής που διοργανώνει την έκθεση από το πλούσιο αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη το οποίο φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Όσο για την μεγάλη συναυλία που θα πλαισιώσει την έκθεση, αυτή θα περιλαμβάνει έργα που επέλεξε ο ίδιος ο συνθέτης. Μεταξύ αυτών και το «Καρναβάλι» που συνέθεσε κατά την διάρκεια της εξορίας του στην Ικαρία.

Έκπληξη της συνάντησης, η οποία χαροποίησε ιδιαίτερα τον Μίκη Θεοδωράκη, ήταν η ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού πως η συναυλία θα μεταδοθεί μέσω live streaming έτσι ώστε να μπορέσει να την παρακολουθήσει τόσο η ίδιος όσο και οι φίλοι της μουσικής του.

Παράλληλα, ο συνθέτης εξέφρασε την βαθιά ικανοποίησή του για τις πολυάριθμες εκδηλώσεις με έργα του που πραγματοποιήθηκαν το φετινό καλοκαίρι, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει