Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΒΗ: Η θάλασσα και το εστιακό βάθος «έσβησαν» τη σεισμική ενέργεια

790

Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση που χθες το απόγευμα ταρακούνησε την Κρήτη έγινε ιδιαίτερη αισθητή από το ένα άκρο του νησιού έως το άλλο.

Με εστιακό βάθος 25 χιλιομέτρων, επίκεντρο τα 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άρβης, ο εγκέλαδος έδωσε σεισμό της τάξης των 5,3 ρίχτερ όπως τον προσδιόρισε τελικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Αρχικώς η εκτίμηση ήταν για 5,5 ρίχτερ, ενώ για σεισμό μεγαλύτερης έντασης έκανε λόγο το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός είχε διάρκεια, το ταρακούνημα ήταν έντονο, πολλοί έντρομοι έσπευσαν στο δρόμο και στα μπαλκόνια τους. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές πλην κάποιων κατολισθήσεων στο δρόμο Βιάννου-Ιεράπετρας, περίπου στο ύψος του Μύρτου.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας, υπογραμμίζοντας ότι καταγράφεται μία φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει μία διέγερση, υπενθύμισε και τον σεισμό των 6 ρίχτερ πριν μερικούς μήνες, όμως θεωρεί ότι το φαινόμενο λειτουργεί εκτονωτικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου, που έγραψε χαρακτηριστικά: «Στις 7.28 μμ, μέγεθος 5,4, επίκεντρο περίπου 20 χλμ. νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας στην οποία έγινε έντονα αισθητός, στο Ηράκλειο επίσης.

Το βάθος της εστίας στα 64 χλμ σύμφωνα με το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο. Ακολούθησαν μικρότεροι μετασεισμοί, αναμένονται και άλλοι, αλλά όχι σε μεγάλο αριθμό. Ο σεισμός αυτός ενδέχεται να είναι ισχυρός μετασεισμός του πολύ ισχυρού σεισμού στις 2.5.2020 μεγέθους 6,6 αλλά αυτό θέλει περισσότερη διερεύνηση.  Η προβολή των επικέντρων είναι από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο».

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Ο σεισμός έγινε σε μία γνωστή μας περιοχή που βρίσκεται πάνω στο τόξο. Δεν συνιστά ανησυχητική δόνηση. Έγινε σε μεγάλο βάθος, όπου η σεισμική ενέργεια σβήνεται» τόνισε.

Όσο για το τι να περιμένουμε από δω και στο εξής μετά απ’ αυτόν τον σεισμό, ο Ευθύμης Λέκκας επισήμανε: «Είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι, αλλά σας επαναλαμβάνω: πιστεύω ότι οι Κρητικοί δεν πρέπει να ανησυχούν».

Στο μεταξύ, με έκτακτη ανακοίνωση  που ανάρτησε στο διαδίκτυο λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό, η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης καλούσε τον κόσμο που βρισκόταν κοντά στις νότιες παράκτιες περιοχές να απομακρυνθεί, προφανώς υπό τον φόβο κάποιου τσουνάμι.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει