MIΛΤΙΑΔΗΣ Ν. ΦΑΡΣΑΡΗΣ: «Το παρόν, το παρελθόν και η πορεία μιας ζωής», Ηράκλειο 2020

768

Είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένας δημόσιος άνδρας με ανάλωση δυνάμεων για την ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου και με παράλληλη επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα αποφασίζει να δημοσιοποιήσει την όλη δράση του θέτοντας στην κρίση του κόσμου και εκθέτοντας τον εαυτό του με ένα και μοναδικό στόχο· και αυτός φαίνεται να είναι όχι η προβολή αλλά η πεποίθηση ότι ο καθένας με τις όποιες δυνάμεις του είναι καλό να συμβάλει στο κοινό καλό αναλίσκοντας τον εαυτό του σε μια διττή προσπάθεια.

Από τη μία μεριά κτίζοντας την ατομική πρόοδο και ευτυχία και από την άλλη συμβάλλοντας στην ευρύτερη πρόοδο και ευτυχία του κοινωνικού συνόλου μέσα στο οποίο ζει, υπηρετώντας από δημόσιες θέσεις.

Το κράτημα αυτής της ισορροπίας απαιτεί γερές βάσεις, ηθικά ερείσματα, φιλάνθρωπη στάση και πέρασμα από το εγώ στο εμείς.

Ο ευπατρίδης Μιλτιάδης Ν. Φαρσάρης μπόρεσε να ισορροπήσει ανάμεσα στα δύο αποδεικνύοντας την κυρίαρχη κοινωνική του υπόσταση χωρίς να θυσιάζει τη δημιουργικότητα του σε εφήμερες μικροφιλοδοξίες και ασύγγνωστες προβολές.

Τώρα έχομε την ευκαιρία να δούμε σε ένα καλαίσθητο τόμο 300 και πλέον σελίδων την πορεία αυτή. Το βιβλίο του Μιλτιάδη Φαρσάρη από τις εκδόσεις Τυποκρέτα με την επιμελημένη δακτυλογράφηση και σελιδοποίηση της Ελένης Παγωμενάκη-Σηφάκη και εμπλουτισμένο από πλήθος φωτογραφιών μας οδηγεί σε ένα εντυπωσιακό πανόραμα μιας εποχής.

Ο Μιλτιάδης Ν.Φαρσάρης στον πρόλογο του τονίζει ότι στόχος του είναι να αφήσει αυτό το κείμενο ως παρακαταθήκη στα εγγόνια του αλλά και σε όλους του νέους, ενώ παράλληλα εκφράζει την εσώτατη ευχαρίστηση που νιώθει γράφοντας.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 3 μεγάλες ενότητες . Στην πρώτη περιγράφεται η επαγγελματική πορεία του συγγραφέα και η μεγάλη προσπάθεια να σταθεροποιηθεί οικονομικά καλύπτοντας και τις ανάγκες της τοπικής παραγωγής και οικονομίας. Στη δεύτερη ενότητα ο συγγραφέας αναφέρεται στην ενασχόλησή του με τα κοινά και τη συμμετοχή του στο Δήμο Ηρακλείου ως Δημοτικού Συμβούλου και κατόπιν ως Δημάρχου  θέτοντας ως θεμελιακή ώθηση για τη συμμετοχή του, την αγάπη του για το Ηράκλειο.

Στην Τρίτη ενότητα ο κ.Φαρσάρης εξιστορεί τη συμμετοχή του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως Νομαρχιακού Συμβούλου και ως Αντινομάρχου. Και οι 3 αυτές ενότητες υποστηρίζονται από φωτογραφικό υλικό, από δημοσιεύματα εφημερίδων και από κρίσεις προσώπων και φορέων. Ως επίλογος στο βιβλίο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, το Λασίθι, τιμώντας έτσι την πολύπαθη αγροτιά του Λασιθίου αλλά και τον πολιτισμό του. Εξάλλου σε όλο το βιβλίο φαίνεται ευδιάκριτα η αγάπη και οι προσπάθειες του Μ. Φαρσάρη για να βοηθήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι το πόνημα του Μιλτιάδη Φαρσάρη παρουσιάζει ένα έντονο ενδιαφέρον και από μια άλλη σκοπιά. Αποτελεί τμήμα της ιστορίας του Δήμου και της Νομαρχίας Ηρακλείου με το αρχειακό υλικό που περιέχει και το οποίο θα αποτελέσει τουλάχιστον από μια σκοπιά εύκολα προσβάσιμο υλικό για όποιον θελήσει να αναδιφήσει στο μέλλον μέρος της αυτοδιοικητικής ιστορίας του Ηρακλείου. Επίσης το φωτογραφικό υλικό συνεπικουρεί το όποιο ιστορικό υλικό και δίνει μια γεύση για την αυτοδιοικητική πορεία του Ηρακλείου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το βιβλίο του Μιλτιάδη Φαρσάρη δεν έρχεται μόνο να καθοδηγήσει, κατά την έκφραση του, τους νέους και τα εγγόνια του αλλά και για να αποτελέσει πηγή, σε ένα βαθμό,για όποιον θελήσει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα πράγματα του Ηρακλείου σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η σεμνότητα και η ευαισθησία του συγγραφέα μαζί με τον εύληπτο λόγο και τα αντικειμενικά στοιχεία που παραθέτει εγγυώνται ότι το βιβλίο αυτό προσφέρει σημαντικά στο Ηράκλειο και την κοινωνία του.

* Ο Κωστής Σπ. Μαστρογιαννάκης είναι φιλόλογος- πρώην λυκειάρχης

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει