ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ: Όταν ο Ρεμπώ συνάντησε το ρεμπέτικο

217

Το «πάντρεμα» των δύο αυτών κόσμων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 όταν τα αδέρφια Καλογεράκη άρχισαν τη μελέτη της αλληλογραφίας του Ρεμπώ με τον Βερλαίν, όπου μέσα από τις επιστολές αυτές ξεδιπλωνόταν η πορεία της ερωτικής τους σχέσης. 

Την δημιουργική συνύπαρξη του ρεμπέτικου κόσμου του Ρεμπώ με τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου , προτείνουν ο Μιχάλης & ο Παντελής Καλογεράκης στο νέο τους δίσκο με τίτλο  Ρεμπώτικα.

Μια πρώτη γεύση είναι το τραγούδι “Λόγια ανταλλάξαμε βαριά” που μόλις κυκλοφόρησε (Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Μουσική: Τώνυ Μαρούδα & Επιστολή του Ρεμπώ στον φίλο του Ντελαέ απόσπασμα – Στουτγάρδη 5 Μαρτίου 1875)

Το άλμπουμ «Ρεμπώτικα» θα κυκλοφορήσει από τη Μικρή Άρκτο το φθινόπωρο του 2020.

Το «πάντρεμα» των δύο αυτών κόσμων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 όταν τα αδέρφια Καλογεράκη άρχισαν τη μελέτη της αλληλογραφίας του Ρεμπώ με τον Βερλαίν, όπου μέσα από τις επιστολές αυτές ξεδιπλωνόταν η πορεία της ερωτικής τους σχέσης.

Η καλλιτεχνική τους ανησυχία για τη μελοποίηση αυτών των επιστολών τούς οδήγησε σε μία τολμηρή ιδέα: το πάντρεμά τους με ρεμπέτικα τραγούδια, δημοφιλή αλλά και λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Μία συνομιλία, μια περιγραφή αλλά ταυτόχρονα και ένας σχολιασμός της θυελλώδους αυτής σχέσης μέσα από την ερωτική θεματολογία των κλασικών ρεμπέτικων.

Βασικός άξονας του δίσκου είναι οι σημαντικοί σταθμοί της πενταετούς σχέσης τους μέσα από 9 επιστολές τους που μεταλλάχθηκαν σε 9 ρεμπώτικα τραγούδια: από την πρώτη επιστολή τον Σεπτέμβρη του 1871 που αποστέλλει ο Ρεμπώ στον 27χρονο Πώλ Βερλαίν, που ζούσε νιόπαντρος στο Παρίσι με την έγκυο γυναίκα του μέχρι και την τελευταία τους συνάντηση το 1875, από τη γνωριμία τους μέχρι και το χωρισμό τους.

Επιλέχθηκε ως προπομπός του άλμπουμ «Ρεμπώτικα» το τελευταίο τραγούδι που ολοκληρώνει και την εκρηκτική σχέση τους: «Λόγια ανταλλάξαμε βαριά» της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του Τώνυ Μαρούδα το οποίο περιγράφει άρτια την τελευταία τους συνάντηση καθώς φωτίζει με τραγική ειρωνεία ο στίχος “κι αν ξεχαστούν καμιά φορά, τα λόγια εκείνα τα βαριά, ίσως αγάπη μου να σμίξουμε και πάλι” ενώ γνωρίζουμε πως οι δυο τους δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά.

Ταυτόχρονα ακούμε την επιστολή που έστειλε ο Ρεμπώ στο φίλο του Ντελαέ μετά από την τελευταία συνάντηση του πρώτου με τον Βερλαίν στη Στουτγκάρδη το 1875, όπου έμελλε να είναι και η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο τους.

Οι επιστολές του άλμπουμ επιλέχθηκαν από το βιβλίο με τίτλο «Το μεθυσμένο καράβι – Ποιήματα και επιστολές» σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη (εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2008)

Στο άλμπουμ θα συμμετέχουν ερμηνευτικά η Λένα Κιτσοπούλου, η Ελένη Κοκκίδου και η Μάρθα Φριντζήλα.

Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Απόστολος Κίτσος, με τον οποίο συναντιούνται ξανά, μετά τον κύκλο τραγουδιών “Κάτι παράξενο” (Μικρή Άρκτος 2017).

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Κυριαζής με ηχολήπτη τον Θάνο Καλέα.

Η διεύθυνση παραγωγής είναι του Παρασκευά Καρασούλου και η παραγωγή της Μικρής Άρκτου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει