ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Στη μάχη με το “TETRA” η Περιφέρεια Κρήτης

280

Έτοιμη για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων που έρχονται στην Κρήτη από σήμερα το βράδυ και αύριο, δηλώνει η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, η οποία και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Χθες μάλιστα, η Πολιτική Προστασία πραγματοποίησε άσκηση σε ολόκληρη την Κρήτη, στην οποία και δοκιμάστηκε το σύστημα «TETRA», το οποίο αποτελεί ένα σύστημα ταυτόχρονης επικοινωνίας όλων των εμπλεκόμενων σε ολόκληρη την Κρήτη.

Γνωρίζοντας πως τα φαινόμενα, με βάση την τελευταία πρόβλεψη θα είναι έντονα για τη δυτική Κρήτη σήμερα και για όλη την Κρήτη αύριο, όλες οι υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα το επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

  • Ασφαλίστε αντικείμενα και πρόχειρες κατασκευές, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, φροντίστε να ενημερωθείτε πρώτα για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Αν είναι δυνατόν, μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, έτσι ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν η καταιγίδα εκδηλωθεί ενώ οδηγείτε, ασφαλίστε το όχημα εκτός δρόμου, μακριά από μεγάλα δέντρα ή υπαίθριες κατασκευές, ενεργοποιήστε τα φώτα έκτακτης ανάγκης και περιμένετε έως ότου υποχωρήσουν τα φαινόμενα.
  • Μην διασχίζετε σε καμία περίπτωση δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζοί ή με όχημα, ακόμα και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσης της καταιγίδας.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων Αρχών.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει