ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ: Ζητείται λύση για την προσχολική αγωγή

164

Σε αναμμένα κάρβουνα η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο καθώς είναι ανοικτά όλα τα μέτωπα, όπως αυτό της προσχολικής αγωγής που εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα, των καθαριστριών που δεν επαρκούν, της σχολικής στέγης που γίνεται ακόμα πιο κρίσιμο λόγω της πανδημίας και των διορισμών των εκπαιδευτικών καθώς καταγράφονται εκατοντάδες κενά σε ολόκληρη τη χώρα.

Αυτό ήταν το πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης που είχε χθες στη Λότζια ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Αγγελάκης με εκπροσώπους της εκπαίδευσης που του έθεσαν όλη την ατζέντα των κρίσιμων θεμάτων που έχουν ανοίξει.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από το  Σύλλογο εκπαιδευτικών  πρωτοβάθμιας «Θεοτοκόπουλος»  ο  πρόεδρος Γιώργος  Μακράκης, η  αντιπρόεδρος Ρένα Τερζάκη από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ η Αρετή Σπαχή η Αντιγόνη Τρούλη και η Κασιανή Λάμψα, από το Σύλλογο Γονέων  ο Πολύδωρος Κουτσαυτάκης και από την ΑΔΕΔΥ ο Γιώργος Αλεβυζάκης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε ότι γίνεται από το δήμο Ηρακλείου μια συγκροτημένη προσπάθεια για τη διαχείριση του προβλήματος της σχολικής στέγης.

Σε ό,τι αφορά στην προσχολική αγωγή σημείωσε ότι έχει φτάσει στο Ηράκλειο και έχει αρχίσει και με τη βοήθεια του δήμου η διανομή της του  αναγκαίου σχολικού εξοπλισμού για να μπορέσει να λειτουργήσει το πρόγραμμα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Σε ό,τι αφορά στην τοποθέτηση αιθουσών, που έχει αναλάβει να κατασκευάσει ο δήμος για τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής, θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα να τοποθετούνται στις θέσεις που έχουν επιλεγεί. Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα αιτήματα των εκπαιδευτικών ζήτησε να του κατατεθούν και εγγράφως για να μπορεί να τα προωθήσει.

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών  πρωτοβάθμιας «Θεοτοκόπουλος»  Ρένα Τερζάκη με δήλωση της στην «Π» μετά το τέλος της συνάντησης τόνισε μεταξύ άλλων ότι δυστυχώς η εφαρμογή της δίχρονης  προσχολικής αγωγής έγινε με απίστευτη προχειρότητα και με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση τόσο από την πλευρά του Δήμου όσο και του υπουργείου και της Κτ.Υπ. ( Κτηριακές Υποδομές) αφού ενώ όλοι γνώριζαν ότι ξεκινά το Σεμπτέμβρη του 2020  και θα είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της, άφησαν την τελευταία στιγμή να εξελίσσονται και να μην έχουν ολοκληρωθεί βασικές διεργασίες.

Φτάσαμε στο και πέντε για να τρέχουν γονείς και εκπαιδευτικοί, να κάνουμε μπαλώματα και προχειροδουλειές,  πράγμα το οποίο δεν τιμά κανένα μας. Η ίδια τονίζει ότι το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Ηράκλειο είναι τεράστιο, και ειδικά η σχολικής στέγης που αφορά στην προσχολική αγωγή.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι πάνω από τα μισά νηπιαγωγεία του δήμου στεγάζονται σε ακατάλληλα μισθωμένα κτήρια. Και είναι πραγματικά ντροπή σε μια πόλη σαν το Ηράκλειο να αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο τους μαθητές της.

Αντίστοιχα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ κ. Αντιγόνη Τρούλη με δηλώσεις της στην «Π»  σημειώνει μεταξύ άλλων ότι βασικό και  πάγιο αίτημα του κλάδου είναι να μειωθεί ο αριθμός  των μαθητών ώστε να σχηματίζονται τμήματα στα οποία θα υπάρχουν έως 15  μαθητές, προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Επίσης είναι σημαντικό να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας και βέβαια να αυξηθεί το μόνιμο προσωπικό καθαριστριών το οποίο δεν επαρκεί και είναι κρίσιμο αφενός να ενισχυθεί και αφετέρου να διασφαλίζονται αξιοπρεπείς αποδοχές των εργαζομένων του κλάδου.

Αντίστοιχα αδιαπραγμάτευτο αίτημα είναι να γίνουν μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και προσλήψεις ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι  μετά την πρώτη φάση προσλήψεων εξακολουθούν να υπάρχουν 20 χιλιάδες κενά σε όλη τη χώρα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα στη δευτεροβάθμια σε επίπεδο νομού τα κενά είναι 240 θέσεις και ο αντίστοιχος αριθμός στην πρωτοβάθμια. Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμο  και ζωτικής σημασίας ζήτημα να συγκροτηθεί ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς τους γονείς και τους μαθητές για να  διεκδικήσουμε στην πράξη τα απαραίτητα μέτρα για διασφάλιση υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει