Τεκταινόμενα στις μέρες μας

148

Ανακατατάξεις στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, συμμαχίες και ρήξεις, που θα διαρκέσουν πολύ ή λίγο, εναλλάσονται στον παγκόσμιο χάρτη και κυρίως στη γειτονιά μας, για να επιβεβαιωθεί η σοφία του Ηράκλειτου  ότι «τα πάντα ρει».

Γεγονότα επιδρούν άμεσα  ή έμμεσα στις σχέσεις μεταξύ των χωρών, συμφέροντα ξεπηδούν και αλλάζουν τις ισορροπίες και έρχονται τα πάνω κάτω. Χώρες μικρές και μεγάλες συμμετέχουν στις αλλαγές,  προσδοκώντας το καλύτερο, με προσανατολισμό το εγγύς ή μακρινό, ακόμα και το… απόμακρο μέλλον να τις ευνοεί.

Η Χώρα μας βρίσκεται και πάλι στο μέσον των παιχνιδιών ή ευκαιριών, έχοντας  όμως με το μέρος της  ευμενείς συγκυρίες και το μόνο που μας λείπει είναι η ομοψυχία που επαφίεται στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας οι οποίες στην πορεία των εξελίξεων δεν πρέπει να απογοητεύσουν το λαό.

Η συγκρατημένη τόλμη συνεπικουρούμενη από την ιστορική καθοδήγηση θα καταδείξει το σοφόν του πράγματος και θα μας οδηγήσει σε ασφαλή μονοπάτια.

Πάντως, άρχισε να συζητιέται ανάμεσα στις μετρήσεις των κρουσμάτων του κορωναϊού και τις αμφισβητήσεις των μετρήσεων, το φλέγον θέμα των αναμενόμενων «δις» τα επόμενα τρία χρόνια.

Πολλές και έντονες διαπραγματεύσεις προηγήθηκαν μεταξύ των Χωρών Μελών της Ε.Ε. για το ύψος του ποσού και τον διαχωρισμό του ύψους των επιχορηγήσεων από τα δάνεια, με σφοδρές αντιπαραθέσεις  επιχειρημάτων και αντιμαχιών, χωρίς να λείψουν και τα ειρωνικά  έως και κακεντρεχή σχόλια των Βορείων Χωρών προς τις Νότιες Χώρες!

Τελικά συμφώνησαν κάπου στη μέση, διαμορφώνοντας  μία συμφωνία πλησιέστερη στην άποψη των Βορείων, απομακρύνοντάς την από τις αρχικές προτάσεις  που ήταν πλέον ευνοϊκές για τις Νότιες. Βέβαια το ποσόν που μας αναλογεί, ελέω covid-19, είναι απίστευτο και αναπάντεχο για τη χώρα μας.

Μία  περιορισμένου αριθμού ατόμων Επιτροπή (επιτροπή Πισσαρίδη)  θα μελετήσει και θα εκθέσει το πρόγραμμα (Next Gen), σύμφωνα με την τρέχουσα Δημοσιογραφία, προς τον Επιχειρηματικό Κόσμο και όχι μόνο, το Σκεπτικό και τη Δράση των προτάσεών της, με σκοπό την ανάπτυξη της Οικονομίας, δηλαδή την στήριξη των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε το αποτέλεσμα να φανεί στην πραγματική οικονομία, στην Αγορά.

Στην ορθή οικονομία, αυτή που καταργεί τα μονοπώλια, ελευθερώνει από τις όποιες προστασίες, διασφαλίζει την διαφάνεια,  μακρυά από πολιτικές επιρροές, εξασφαλίζοντας  ίσους όρους ανταγωνισμού, στοιχεία απαραίτητα για να επιτύχει η Ανάπτυξη.

Η Αγορά  έχει ανάγκη από επαρκή τόνωση μετά την συνεχιζόμενη Πανδημία η οποία ταλαιπώρησε επιχειρήσεις και ανθρώπους που δοκιμάστηκαν και είδαν να χάνεται η σιγουριά και η βεβαιότητα στη ζωή τους. Τώρα προσβλέπουν στην τόνωση των εργασιών τους με την βοήθεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων αφού η προσδοκώμενη λύση του εμβολίου που θα μας λύτρωνε σύντομα, απομακρύνεται χρονικά, χωρίς την αναπτέρωση μιας οριστικής πληροφόρησης αντί του αεί αναμενόμενου.

Εν τω μεταξύ οι Υπήκοοι της Ελληνικής Επικράτειας, λόγω κορωναϊού, διαχωρίζονται σε υπάκουους και  ανυπάκουους. Υπακούω σημαίνει πειθαρχώ και ο υπάκουος υπήκοος είναι αυτός που υπόκειται στην εξουσία του Κράτους και έχει την Ελληνική Υπηκοότητα, άρα οι υπήκοοι πρέπει να είναι υπάκουοι και να πειθαρχούν στους Νόμους του.

Οι ανυπάκουοι υπήκοοι θεωρούν την υπακοή ως υποτέλεια, ως επιταγή και όχι σαν πειθαρχία.  Αν λάβομε πάλι υπ’όψη τα γνωμικά που είναι βγαλμένα από την λαϊκή σοφία και εμπειρία όπως το «Βοή λαού οργή Θεού»,  το Κράτος πρέπει να διαθέτει κεραίες ώστε να συλλαμβάνει και να  «μεταφράζει» αυτό που εννοεί ο λαός  όταν αυτός δεν υπακούει και αντιδρά. Και όπως πρόσφατα είπε πανεπιστημιακός δάσκαλος, κράτα διαρκώς ανοικτό το ενδεχόμενο να έχεις κάνει λάθος και να έχει δίκιο ο άλλος…

 

* Ο Γιώργος Λυδάκης  είναι φαρμακοποιός

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει