Πάλι το Λιβυκό

203

Αγαπητή «ΠΑΤΡΙΣ»

Στη σελίδα 4, της σημερινής έκδοσης (16/09/2020), διαβάζουμε για την εκδρομή, αξιόλογου τοπικού εκδρομικού συλλόγου, με τίτλο: Στον «αφρό του Λιβυκού»… κ.λπ., έκφραση που επαναλαμβάνεται και στις πρώτες γραμμές του κειμένου που ακολουθεί.

Δυστυχώς και άσχετα με το ποιος είναι εμπνευστής του ποιητικού αυτού τίτλου, φαίνεται ότι η συνειδητοποίηση για την αλλαγή του ονόματος του Λιβυκού, παρά την εκτενή αρθρογραφία από πολλούς, γίνεται με αργό ρυθμό και επαναλαμβάνεται-άθελά μας, βέβαια!

Ήδη, πολλές κρατικές υπηρεσίες (που είναι περιττό, λόγω χώρου, να αναφέρουμε) έχουν προβεί στην αλλαγή του όρου «Λιβυκό Πέλαγος», με τον όρο «Νότιο Κρητικό Πέλαγος».

Ιδιαίτερα, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με τους εξ ανατολών γείτονές μας, επιβάλλεται η έμφαση στον καθορισμό της θαλάσσιας διαχωριστικής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης και η επίσημη μελλοντική ονομασία των εκατέρωθεν θαλασσών, όπου με κανένα τρόπο δεν νοείται το Λιβυκό Πέλαγος να εκτείνεται και να βρέχει τις ακτές της νότιας Κρήτης…

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τον αντίκτυπο που θα έχει σε διεθνές επίπεδο η φράση: «… η Ελλάδα εκτελεί έρευνες ή αντλεί υδρογονάνθρακες από το … Λιβυκό Πέλαγος». Ψέματα;

 

Με εκτίμηση

Βαγγέλης Σαμαράκης,

Ηράκλειο Βόρειο Κρητικό Πέλαγος,

Ελλάς

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει