Όταν τα προβλήματα κρύβονται

150

Η σημερινή Κυβέρνηση ως  Αντιπολίτευση δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στον Ελληνικό λαό για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος της Χώρας,   η οποία μάλιστα  υποσχέθηκε  προεκλογικά  την αποτελεσματική φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων και ενώ για τα χερσαία σύνορα έκανε   φράγμα  σε ένα μέρος του ποταμού Έβρου με αποτέλεσμα να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών από ξηράς, από τη θάλασσα όμως  οι ροές  συνεχίστηκαν, τουλάχιστον  κατά την προ κορονοϊού χρονική περίοδο,  με αυξανόμενο ρυθμό, αφού μόνο στο ΚΥΤ της Μόριας από τις πέντε χιλιάδες περίπου άτομα, ξεπέρασαν τις δέκα τρεις χιλιάδες.

Επίσης υποσχέθηκε   την χορήγηση ασύλου στους μετανάστες  με γρήγορες διαδικασίες  και όσοι δεν θα  δικαιούται  άσυλο,  θα επέστρεφαν στην Χώρα προέλευσης τους, καθώς και τη  δημιουργία   κλειστών κέντρων  προσωρινής  υποδοχής και φιλοξενίας, στα οποία θα γινόταν  εξέταση των αιτημάτων περί χορήγησης ασύλου και η διαδικασία  θα ολοκληρωνόταν μέσα σε έξι εβδομάδες.

Οι υποσχέσεις όμως αυτές δυστυχώς δεν τηρήθηκαν, με αποτέλεσμα να φτάσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό  πρόβλημα στο σημερινό αδιέξοδο.

Έτσι λοιπόν η τωρινή κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥΤ της Μόριας, η οποία μπορεί να μην ήταν ποτέ καλή, όμως  η εικόνα που  εμφανίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα,   μόνο ως  ντροπής μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ενώ λοιπόν τα προβλήματα που υπήρχαν στη Μόρια ήταν γνωστά, μερικοί έδιναν υποσχέσεις στον Ελληνικό λαό, ότι είχαν έτοιμες λύσεις για την αντιμετώπιση τους, αλλά  όμως αντί να βελτιωθεί η κατάσταση, δυστυχώς επιδεινώθηκε  πολύ περισσότερο.

Οι  πολιτικοί λοιπόν πρέπει  να σταματήσουν να δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις και να κοροϊδεύουν του πολίτες, γιατί έτοιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων δεν υπάρχουν και για τη λύση τους χρειάζεται σχεδιασμός και σοβαρή προσπάθεια, διαφορετικά παραμένουν γράμμα κενό.

Όταν  όμως   τα προβλήματα δε λύνονται αλλά κρύβονται, τότε    μεγαλώνουν  όλο και περισσότερο και κάποια στιγμή, βγαίνουν στην επιφάνεια και  είναι έτοιμα να εκραγούν.

Οι πολιτικοί  λοιπόν όταν  δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα,   έρχονται  και λένε αυτά που  έκαναν  και  ποτέ  δεν  λένε   αυτά που δεν έκαναν για την αντιμετώπιση τους. Αυτά όμως που δεν έκαναν είναι οι αιτίες,  οι οποίες  μεγεθύνουν  τα προβλήματα  και αν τα έκαναν, μπορεί να είχαν   αντιμετωπιστεί και να μην  έφταναν για παράδειγμα στη  χαώδη κατάσταση που συνέβη στη Μόρια με τους μετανάστες.

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα λοιπόν δε χρειάζεται εξαγγελίες και προεκλογικές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση του, αλλά πρέπει να αναδειχθεί ως διεθνές και πανευρωπαϊκό πρόβλημα και να συμμετέχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση του και όχι να φορτώνουν  τις ευθύνες σε ορισμένες μόνο χώρες,  όπως είναι  η Χώρα μας και οι υπόλοιπες να παραμένουν σαν απλοί θεατές.

Για την αντιμετώπιση όμως των προβλημάτων της χώρας, μεγάλη ευθύνη έχουν και  τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας  κυρίως τα πανελλήνιας εμβέλειας, τα οποία οφείλουν να αναδεικνύουν με αντικειμενικότητα τα διάφορα προβλήματα  που απασχολούν τη Χώρα και τους πολίτες, ασκώντας  μάλιστα ακόμη και αυστηρή κριτική στους  υπεύθυνους  για καθυστερήσεις ή ολιγωρίες  για την μη  επίλυση τους.  Γιατί όταν τα προβλήματα δεν επισημαίνονται, τότε η εξουσία  αδιαφορεί και τα προβλήματα όχι μόνο δεν επιλύονται, αλλά συνεχώς πολλαπλασιάζονται και η χώρα σιγά, σιγά αλλά σταθερά οδηγείται από το κακό στο χειρότερο.

* Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει