ΛΕΤΟΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ: Μετά τη διάσωσή του καλείται να πληρώσει τον… λογαριασμό

439

Τα έξοδα της μεγάλης επιχείρησης έρευνας και διάσωσης που στήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα σε θάλασσα και αέρα, είναι πολύ πιθανό να πληρώσει ο νεαρός Λετονός που διεσώθη, όταν με το κανό του ξεκίνησε από τη Χερσόνησο με προορισμό τη Ντία!

Παραβλέποντας τη νομοθεσία που αναφέρει ότι με τέτοιου είδους σκάφος δεν επιτρέπεται να απομακρύνεται πέραν των 500 μέτρων από την ακτή, η περιπέτεια του αλλοδαπού  είχε κινητοποιήσει ιδιωτικά σκάφη, αλλά και σκάφη του Λιμενικού, καθώς και ελικόπτερο, το οποίο τελικώς τον εντόπισε.

Έτσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Π» μετά από εντολή του κεντρικού λιμενάρχη Ηρακλείου κινήθηκε η διαδικασία από το Β λιμενικό τμήμα Χερσονήσου για τον καταλογισμό των εξόδων της επιχείρησης από τον … διασωθέντα.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση για πρώτη φορά στο Ηράκλειο  διαταγής του Λιμενικού Σώματος που εκδόθηκε στις αρχές του έτους και σύμφωνα με την οποία είναι δυνατόν να ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία για λόγους ευήθειας.

Η ηγεσία του Λ.Σ προχώρησε στη σύνταξη αυτής της διαταγής, μετά από πολλά περιστατικά -κυρίως πέρυσι- «ανυπάκουων» πολιτών που παρά τις απαγορεύσεις δραστηριοποιήθηκαν στη θάλασσα, κινδύνευσαν,  και για τη διάσωσή τους κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός έρευνας και διάσωσης.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το λιμεναρχείο στη Χερσόνησο έχει συντάξει ήδη το σχετικό  εισηγητικό φάκελο με όλα τα δεδομένα εκείνης της ημέρας, ο οποίος θα αποστείλει στο κέντρο Επιχειρήσεων του Σώματος, το οποίο έχει – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- δώσει το «πράσινο» φως για να τρέξει η διαδικασία, αναγνωρίζοντας ότι η περίπτωση του Λετονού εμπίπτει στη νομοθεσία.

Να σημειωθεί ότι εάν τελικώς η αρμόδια υπηρεσία του Λ.Σ αποφασίσει ότι ο Λετονός θα πρέπει να πληρώσει και το κόστος της επιχείρησης, η ίδια υπηρεσία θα «βγάλει τη λυπητερή». Στον εισηγητικό φάκελο γίνεται αναλυτική περιγραφή πόσα σκάφη κινητοποιήθηκαν, πόσα στελέχη του Λ.Σ εργάστηκαν, ενώ δεν έχει γνωστό εάν στα έξοδα θα συμπεριληφθεί και η πτήση που έκανε το ελικόπτερο για να τον εντοπίσει.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 23 Αυγούστου. Ο νεαρός αλλοδαπός είχε ξεκινήσει νωρίς το πρωί από τη Χερσόνησο με ένα κανό που δανείστηκε από φίλο του για να πάει στη Ντία, αν και απαγορευόταν να απομακρυνθεί πέραν των 500 μέτρων.

Σημειώνεται ότι θα μπορούσε να το κάνει μόνο εάν είχε ενημερώσει την αρμόδια Αρχή και είχε συνοδό σκάφος. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας ο ίδιος με το κινητό του τηλέφωνο κάλεσε έναν φίλο του, λέγοντάς του ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει και πως κινδυνεύει.

Από τους λιμενικούς ζητήθηκε να καλέσει το 112 ώστε να φανεί στίγμα του, όμως το στίγμα δεν ήταν ακριβές. Αμέσως περίπου 10 σκάφη ιδιωτικά και σκάφος του Λ.Σ, καθώς και το ελικόπτερο, το οποίο τελικώς τον εντόπισε, λίγο πριν νυχτώσει.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει