Διαγωνισμός μαντινάδας για μπαλωθιές και άλλα θέματα δημόσιας ασφάλειας

ΘΑ ΤΙΣ ΕΡΜΗΝΕΥΣΟΥΝ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

142

Διαγωνισμός μαντινάδας προκηρύσσει  ο Σύλλογος Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής “Άνθρώπινη Ασπίδα”, στο πλαίσιο της καμπάνιας προβολής των κοινωνικών μηνυμάτων του για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση τόσο των πολιτών όσο και των υπηρεσιών σε θέματα που αφορούν στην δημόσια ασφάλεια.

Ο Σύλλογος καλεί τους πολίτες, στιχουργούς, επώνυμους και μη, να   στείλουν τις μαντινάδες τους για ένα θέμα ή για τα θέματα που πιστεύουν εκείνοι ότι τους εκφράζουν περισσότερο. Δέκα διαφορετικού θέματος μαντινάδες θα τραγουδηθούν σε ένα τραγούδι από δέκα διαφορετικούς διάσημους Κρήτες καλλιτέχνες.

Η επιλογή θα γίνει με βάση την πιο σωστή και επιτυχημένη μαντινάδα όσον αφορά στο μήνυμα που θα στέλνει, ως προς την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και ασφάλειας.Θα μπορούσαν οι μαντινάδες να είναι και αλληγορικού χαρακτήρα.

Τα θέματά μας έχουν ως εξής:

1 Άσκοποι πυροβολισμοί (βοήθημα για τον στίχο: Η χαρά μπορεί να μετατραπεί σε θρήνο από την μια στιγμή στην άλλη, είναι ένα έθιμο που κοστίζει ζωές, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, η δύναμη δεν μετριέται με όπλα αλλά με το μεγαλείο της ψυχής, θρήνος αντί για γλέντι.καρτέρι θανάτου, κ.α

2 Ετοιμόρροπα κτίρια (Βοήθημα για τον στίχο:Η σκέπη που θα έπρεπε να μας προστατεύει ίσως να μας σκοτώσει ,το σύμβολο του προσωπικού μας ασύλου ας μην γίνει η ταφόπλακα των ονείρων μας ή της ζωής μας, οι ρωγμές μεταφράζονται σε «ρωγμές» μεταξύ ασφάλειας και ανασφάλειας, πτώση κτιρίου, βαρύ τίμημα  κ.α.

3 Επικίνδυνες αγέλες αδέσποτων σκυλιών (είμαστε υπέρ της επίλυσης του προβλήματος μακριά από οποιανδήποτε χρήση που περιέχει το στοιχείο της κακοποίησης αυτών). Βοήθημα για τον στίχο: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου πεινασμένος, κατατρεγμένος ταλαιπωρημένος, ίσως και να γίνει εχθρός της ασφάλειας των ανθρώπων χωρίς να φταίει σε κάτι. Εμείς δημιουργήσαμε την εικόνα των αγελών εμείς κινδυνεύουμε… Μέριμνα χρειάζεται κατανόηση και αγάπη.

4 Κρυμμένες και κατεστραμμένες πινακίδες (Βοήθημα για τον στίχο:Μην καταστρέφεις ότι σε προειδοποιεί και σε προστατεύει, για κάποιο λόγο υπάρχουν, χωρίς αυτές το χάος, δεν είναι  χώρος για αφίσες, διαθέτοντας δύο λεπτά για να εμφανιστούν ίσως σώσεις ζωές κ.ά.

5 Ιρλανδική διάβαση (Βοήθημα για τον στίχο: Το καλοκαίρι είναι δρόμος το χειμώνα είναι ποτάμι, παρασύρει, ξεγελά,  έπνιξε και πνίγει, δεν κάνει διακρίσεις,  χρειάζεται σεβασμό, ανυπολόγιστη δύναμη κ.α.

6 Κατεστραμμένο οδόστρωμα (Βοήθημα για τον στίχο: Επικίνδυνος δρόμος, φονικά σημεία,πάνω σε στροφή παραμονεύει το κακό, θάνατος, παγίδα, αμέλεια  κ.α

7 Βράχια και κλαδιά πάνω στο οδόστρωμα( Βοήθημα για τον στίχο :σπάσιμο κλαδιού, απειλή για την ζωή, κατολισθίσεις και κλαδιά πάνω στον δρόμο, άνεμος, παγίδα, καιρικά φαινόμενα, ευθύνες κ.α

8 Γυμνά καλώδια-Ηλεκτροπληξία (Βοήθημα για τον στίχο: η γνώση σώζει ζωές, αόρατος κίνδυνος, γυμνά καλώδια, αόρατες δυνάμεις, θανατηφόρο άγγιγμα  αμέλεια κ.α.

9 Κώδικας Οδικής κυκλοφορίας (Βοήθημα για τον στίχο: πιωμένος, οδήγηση, ταχύτητα, θάνατος, θρήνος, επιστροφή στους δικούς σου,κανόνες ασφαλείας, ασφαλτος, αίμα, νέοι γονείς χαροκαμένοι  κ .α.

10 Μια μαντινάδα για τον σύλλογο “Ανθρώπινη Ασπίδα” (Βοήθημα για τον στίχο: Ανθρώπινη Ασπίδα, Κρήτη, προσφορά στον άνθρωπο, εθελλοντισμός, αλληλεγγύη, πρόληψη,  ασφάλεια, προστασία, βοήθεια κ.α

Καθοριστική για την τελική επιλογή, θα είναι η ψήφος των ακολούθων της σελίδας  του συλλόγου, μετά και την σχετική ψηφοφορία ενώ  θα ληφθούν υπόψη οι μαντινάδες που θα αποσταλούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Ένα παράδειγμα μαντινάδας (αυτή δεν θα μπει):

Σφαίρα που φεύγει στα ψηλά

στη γης θα καταλήξει…

κι ίσως του ανθρώπου σου χαρά

στο αίμα να την πνίξει.

Στείλτε την μαντινάδα σας για την επιλογή της με μήνυμα στην σελίδα μας στο Facebook “Ανθρώπινη Ασπίδα” ή στο email [email protected] (γράφοντας ονοματεπώνυμο στιχουργού) και γίνετε η “φωνή” του μηνύματος του συλλόγου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει