Εξηγήσεις για τη δακοκτονία

1,161

Ερώτηση για τη φετινή πορεία εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας, κατέθεσε η παράταξη «Κρήτη μπροστά» με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη.

«Η προηγούμενη χρονιά υπήρξε εξαιρετικά άσχημη για το λάδι της Κρήτης, με αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα η τοπική οικονομία. Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση ήρθε να προστεθεί η πανδημία της covid-19 με όλα τα προβλήματα που έχει επιφέρει» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης, όπου και προστίθεται:

«Υπό αυτές τις συνθήκες, στο πεδίο που μας αφορά και υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης, η Περιφέρεια οφείλει να είναι απόλυτα συνεπής κι αποτελεσματική. Η δακοκτονία πρέπει να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεί η φετινή παραγωγή ελαιοκάρπου και ελαιολάδου, ως προς την ποσότητα αλλά και την ποιότητα.

Πράγματι η καταπολέμηση του δάκου την παρούσα περίοδο έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα δύσκολη, κυρίως λόγω των αυξημένων πληθυσμών του ήδη κατά το τέλος της προηγούμενης περιόδου αλλά και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την ανάπτυξη του, πρέπει ωστόσο να γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προς τούτο.

Η οικονομία της Κρήτης, υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω κοροναϊού, δεν αντέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να απολέσει έστω και μέρος της ελαιοπαραγωγής της».

Η παράταξη καταλήγει ρωτώντας τον Περιφερειάρχη, για το αν οι παρεμβάσεις δακοκτονίας έγιναν σε κατάλληλο χρόνο και με κατάλληλα μέσα, αν υπήρχαν δημοτικές ενότητες ή διαμερίσματα που δεν πραγματοποιήθηκε δολωματικός ψεκασμός καθώς και ποιος είναι ο απολογισμός του φετινού προγράμματος δακοκτονίας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει