Διαδικτυακή συζήτηση για το ολοκαύτωμα της Βιάννου

141

77 χρόνια πέρασαν από το Ολοκαύτωμα της επαρχίας Βιάννου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της, αφήνοντας πίσω του 461 νεκρούς και αμέτρητα ερείπια ψυχών.

Διαδικτυακή συζήτηση-εκδήλωση με τίτλο “Το ολοκάυτωμα της Βιάννου και ο ανυποχώρητος αγώνας για δικαιοσύνη και αποζημίωση’’οργανώνει  η  Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης» υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).

Η εκδήλωση  με αφορμή τα 77 χρόνια από το Ολοκαυτωμα θα μεταδοθεί ζωντανά αύριο Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στις  8.00μμ.στο https://esdoge.gr/https://www.odiavatis.gr/ , You Tube: esdoge.gr

‘’Εβδομήντα επτά χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και τριάντα χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας η Ο.Δ.Γ. δεν έχει αναλάβει, ακόμη, την ευθύνη της για τα φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Γ’ Ράιχ και αρνείται πεισματικά και υπεροπτικά να τιμήσει την υπογραφή της στη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953 και να αποδώσει τις απαράγραπτες και άριστα τεκμηριωμένες οφειλές της προς την Ελλάδα.

Το  πρόγραμμα

Έναρξη – σύντομοι χαιρετισμοί (από 3’):

Βασίλης Μπρακατσούλας, Αντιστασιακός, π. Βουλευτής, Συμπρόεδρος ΕΣΔΟΓΕ

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Θανάσης Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα»

Μηνάς Σταυρακάκης, Δήμαρχος Βιάννου

Αριστομένης Α. Συγγελάκης, Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΕΣΔΟΓΕ

Σύντομες εισηγήσεις (από 5’):

Γιώργος Στρατογιαννάκης, φιλόλογος, Πρόεδρος Συλλόγου Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης»

Μανώλης Σπανάκης, Δημοσιογράφος, Εκδότης Εφημερίδας «Η Ηχώ της Βιάννου»

Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέλος ΕΣΔΟΓΕ

Gabrielle Heinecke /   Martin Klingner, Εκπρόσωπος της Ομάδας ΑΚ Δίστομο (Αμβούργο)

Η ματιά των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας (από 4’)

Ελένη (Νίτσα) Σφουντούρη, επιζήσασα της Σφαγής του Διστόμου

Παπά Μανώλης Στρατάκης, επιζών του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

Πόπη Λιαδάκη, Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας Ηρακλείου

Μάριος Σούσσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΕΣΔΟΓΕ.

Ομιλία:

Προκόπιος          Παυλόπουλος, πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Σύνοψη – συμπεράσματα (από 3’):

Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α., Συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ

Συμμετέχει ο τραγουδοποιός Μάνος Παπαδάκης.

Συντονισμός: Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Διδάκτωρ Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ, μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου Πνευματικό Κέντρο

Άνω Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης»

Με αφορμή την επέτειο  το Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης», σημειώνει μεταξύ άλλων:

΄…Η αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων από όλα τα κράτη με ισότιμο τρόπο και η αγνόηση των όποιων διαφορών και ιδιαιτεροτήτων, θα ήταν η αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι αγώνες σαν τον αγώνα της Βιάννου ενάντια στον φασισμό και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δικαιώνονται.

Μόνο η ειρήνευση, η συναδέλφωση, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα, ο αλληλοσεβασμός, η αποφυγή της μισαλλοδοξίας, η αληθινή και ουσιαστική δημοκρατία μπορούν να δικαιώσουν τους νεκρούς μας και τη θυσία τους για τα πολύτιμα αγαθά και τις αξίες για τη συνέχιση της ζωής, των κοινωνιών και του πολιτισμού του Ανθρώπου αλλά και να νικήσουν τον πόλεμο.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους με συνεχή αγώνα για τα «τιμαλφή», όπως γράφει κι ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης, τη δικαίωση της Ζωής και την επικράτηση παγκόσμιας Ειρήνης.

«έβλεπα τώρα πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω,

πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες».

Νίκος Ηγουμενίδης :  Η Γερμανία αρνείται ακόμη τις ευθύνες της

Ο Βιαννίτης και βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε   δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής:

‘’77 χρόνια μετά, ένα κράτος της Ευρώπης, η Γερμανία συνεχίζει το έγκλημα αρνούμενη να προχωρήσει στο χρέος της. Μόνο στη Βιάννο 461 άνθρωποι έπεσαν και η Γερμανία αρνείται τις ευθύνες της.

Την ώρα που οι αξιώσεις της χώρας μας παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες, και ανεξάρτητα από την πανδημία, το ελληνικό ΥΠΕΞ οφείλει πλέον να ανταποκριθεί στο ιστορικό του καθήκον και να αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα εργαλεία και τους δρόμους που έχουν ανοίξει. Οφείλει έμπρακτα και ενεργητικά να τιμήσει τη μνήμη εκείνων που δεν μπορούν να ξεχαστούν και έδωσαν τη ζωή τους για αυτό τον τόπο.

Kαι 77 χρόνια μετά, και για όλα όσα διαδραματίζονται στη γειτονιά μας δεν χαρίζουμε ούτε σπιθαμή γης από την πατρίδα μας, αλλά παραμένουμε και αταλάντευτα υπέρ της ειρήνης και ενάντια σε όσες δυνάμεις θέλουν να ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στην περιοχή. Με αυτό τον τρόπο τιμούμε τη μνήμη των ηρώων μας».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει