Τα… βλήματα μάς κοστίζουν ακριβά

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

239

Το ότι θα ζούσαμε τη στιγμή που από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θ’ ανακοίνωνε πρόγραμμα αμυντικών δαπανών και εξοπλισμών- “μαμούθ”, ούτε που το φανταζόμασταν. Κι όμως έγινε εν μέσω πανδημίας! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για Rafale, φρεγάτες, τορπίλες, βλήματα και 15.000 προσλήψεις στο στράτευμα και πολύς κόσμος έχασε τον προσανατολισμό του.

Τόσα χρόνια από το Παλέ ντε Σπορ, το «Βελλίδειο» και τη συνέντευξη στη θρυλική «Ρέμβη», σε άλλα μας είχαν συνηθίσει οι εκάστοτε πρωθυπουργοί. Ελάχιστα βέβαια γίνονταν, αλλά η ατζέντα ουδέποτε ήταν πολεμοχαρής. Θα μου πείτε αυτός που θέλει ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεται για πόλεμο, αλλά οι καιροί μας δεν προσφέρονται για αμυντικά δόγματα και δαπάνες.

Η πανδημία πριν καλά καλά βγούμε από τη δεκαετή κρίση, το άλυτο μεταναστευτικό και μια ελληνική κοινωνία καθημαγμένη, θα υπαγόρευαν άλλου είδους μέτρα, αλλά ας όψεται ο σουλτάνος και όσοι τον αφήνουν να αλωνίζει για να αναγκάζουν εμάς αλλά και τους περισσότερο εξαθλιωμένους Τούρκους, ν’ αγοράζουμε όπλα.

Εντάξει ο Κυριάκος έριξε και 7 δισ. «ζεστά»- κατά τους εκάστοτε φιλοκυβερνητικούς- στην οικονομία, αλλά τι να του κάνει του κούβου το σουσάμι, όπως λένε και οι καλοφαγάδες όταν πέφτουν σε ταπεινό μπουφέ;

Μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με καλοφαγάδες, αλλά με ανθρώπους που ψάχνουν τα στοιχειώδη, άντε και λίγα παραπάνω, όταν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη, αφού είναι  οδυνηρό ν’ αλλάζουν τα τρίμηνα και η ύφεση να παραμένει.

Μπλέξαμε δυστυχώς και άντε να δούμε πώς θα ξεμπλέξουμε. Τα νέα όπλα μας, λέει, θα αλλάξουν τις ισορροπίες. Πού; Στους αιθέρες, στις θάλασσες; Και στα πεδινά τι γίνεται; Στα αστικά κέντρα, πως θα επιβιώσουμε;

Από το κυνήγι του Oruc Reis  δεν χόρτασε κανείς… Και παρεμπιπτόντως, για να μην παραμυθιαζόμαστε και χάνουμε τα νερά μας, από κανένα Ηράκλειο δεν εγκαινιάστηκε καμία κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως διαφημίζουμε από την προηγούμενη εβδομάδα.

To Oruc Reis έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο… κρουαζιέρα 35 ημερών κι ερχόμαστε τώρα εμείς να διεκδικούμε πρωτεία και παρθενικά ταξίδια. Τι, δεν έκανε τουρισμό το Oruc Reis; Εντάξει, έρευνα έκανε και είχε ποντίσει τα καλώδια στην υφαλοκρηπίδα μας για να εντοπίσει τα κοιτάσματά μας. Και χάρη μας έκανε, δηλαδή!

Ας σοβαρευτούμε όμως… Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις. Με τόσους “ψεκασμένους” ποιος έχασε τη σοβαρότητα να τη βρούμε εμείς; Οι πολέμιοι της μάσκας και των εμβολίων και το εθνικορατσιστικό αφήγημα του κάθε πατριώτη, δυστυχώς κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας και της δημοκρατίας του Facebook.

Όσο γελούσε και το παρδαλό κατσίκι με τις ανοησίες του ενός και του αλλουνού, καλά ήταν. Όσο το κάθε ψώνιο έβγαζε τα απωθημένα του (και ενίοτε καμιά γκόμενα) από το φατσοβιβλίο, τι ωραία που περνάγαμε!  Τώρα όμως το πράγμα ζορίζει.

Ο άλλος βγαίνει από τη μέση του Τυμπακίου και κάνει live ρατσιστικό παραλήρημα και μαζεύει σε δύο ώρες 4.500 views. Η άλλη χορεύει πάνω από τις μάσκες σαν την αναστενάρισσα για να την κάνουν story και γίνεται viral.

Aπό τα κοινωνικά δίκτυα μαθαίνουμε ξανά Φυσική με συνεχείς επαναλήψεις στο μάθημα των… συγκοινωνούντων δοχείων. Και διάβολε, πώς γίνεται να συναντάμε τις ιδίες φάτσες και τις ίδιες φωνές στην εκδήλωση του κάθε αγανακτισμένου- “ψεκασμένου”;

Τα ίδια πρόσωπα είναι ταυτόχρονα: οι σύγχρονοι Τουρκοφάγοι, οι πολέμιοι της  μάσκας και των εμβολίων και οι διαδηλωτές κατά των μεταναστών. Και καλά, αυτή την εκλογική πελατεία ποιος θα την πάρει;

Διότι έχει ρεύμα τριφασικό και επικίνδυνο. Κι εμείς ασχολούμαστε με τα καλώδια του τουρκικού ερευνητικού και το «μικρό» και το «μεγάλο» της Κρήτης. Αυτά ντε, που θα μας κάνουν ενεργειακά αυτοδύναμους για να μην πέφτει ποτέ το internet…

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει