ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: «Θα αξιοποιηθεί με σύνεση η δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει και για το 2021»

107

Με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά ευαίσθητη και ενδιαφέρουσα περιοχή του πλανήτη, σε ένα – στενότερο και ευρύτερο – εξωτερικό περιβάλλον με αβεβαιότητες, εντάσεις και δυνητικούς κινδύνους, που αφορούν βεβαίως, ολόκληρη την Ευρώπη», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέρθηκε παράλληλα στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και ζήτησε την επίδειξη ισχυρής, έμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των θεσμών και των εταίρων στα ζητήματα αυτά, που έχουν και έντονη ευρωπαϊκή διάσταση.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω της πανδημίας, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην έξοδο από μία 10ετή διαδρομή σε δύσκολο τούνελ, επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές.

Και ανέφερε τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το α’ εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9%, και ειδικότερα στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%.

Και αυτό, κατά τον υπουργό, ήταν αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία.

Κάτι, πρόσθεσε, που αναγνωρίστηκε και στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, όταν έγινε αναφορά «στην ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει