Με περισσότερη ένταση οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας μετά την αύξηση των κρουσμάτων στο Ηράκλειο

289

Σαρωτικούς  ελέγχους έχει ξεκινήσει η Δημοτική Αστυνομία σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου Ηρακλείου, μετά τα πρόσφατα στοιχεία των νέων κρουσμάτων κοροναϊού που «χτύπησαν καμπανάκι» σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας στο Ηράκλειο.

Η εντολή που έχει δοθεί από τον πολιτικό προϊστάμενο της δημοτικής αστυνομίας Μαρίνο Παττακό είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη.

«Έλεγχοι σε όλα και όλους». Στο πλαίσιο αυτό άρχισαν ήδη από χθες σε νέο πλαίσιο αλλεπάλληλοι έλεγχοι σε καταστήματα εστίασης σε πεζούς στον δρόμο, σε επιχειρήσεις, στις λαϊκές αγορές σε νοσοκομεία ακόμα και σε εκκλησίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με μηδενικές ανοχές απέναντι στους παραβάτες πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πάρουν «φωτιά» τα πρόστιμα και οι προβλεπόμενες χρεώσεις για όσους δεν τηρούν τους νόμους που έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι η κατάσταση που σήμερα υπάρχει στο Ηράκλειο δεν συγκρίνεται με κανένα τρόπο με την εικόνα που έδιναν παλαιότεροι έλεγχοι της υπηρεσίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου είναι πολύ πειθαρχημένη, σχεδόν όλοι φορούν μάσκες και εφαρμόζουν τους κανόνες. Ωστόσο, η κατάσταση που βλέπουμε να εξελίσσεται με τον αριθμό των κρουσμάτων δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει το πλαίσιο τήρησης της καραντίνας να γίνει ακόμα πιο αυστηρό διότι αυτό το επιβάλλει η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό όπως εξηγεί ο κ. Παττακός θα έχουμε εντατικοποιημένους ελέγχους και στους εσωτερικούς χώρους και μέσα σε επιχειρήσεις, προκειμένου να τηρούνται σωστά οι κανόνες και το πλαίσιο που έχει επιβληθεί με τη χρήση της μάσκας που είναι πλέον αδιαπραγμάτευτη.

Ο ίδιος εφιστά την προσοχή και στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος τονίζοντας ότι τα πρόστιμα και οι ποινές είναι βαρύτατες για όσους επιλέξουν να μην τηρήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ειδικότερα, η μη τήρηση της αναλογίας της διάταξης των τραπεζοκαθισμάτων για επιχειρήσεις μέχρι 20τμ. το διοικητικό πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και προβλέπεται αναστολή της λειτουργίας για 15 εργάσιμες μέρες.

Σε περίπτωση που η ίδια επιχείρηση εντοπιστεί να κάνει για δεύτερη φορά την ίδια παράβαση το πρόστιμο φτανει τα 4.000 ευρώ, και η αναστολή λειτουργίας θα ισχύει για 30 εργάσιμες μέρες.

Βαρύτατα είναι τα πρόστιμα και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις άνω των 20τμ. όπου ξεκινούν από 3.000 ευρώ στην πρώτη παράβαση, και προοπτικά μπορεί να φτάσουν τις 30.000 ευρώ.

Αντίστοιχα στις επιχειρήσεις άνω των 100τμ. το πρόστιμο στην πρώτη παράβαση ξεκινά από 10.000 ευρώ και εάν επαναληφθεί μπορεί να απογειωθεί στις 50.000 ευρώ…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει