Εις το όνομα του Πατρός και της… king size μάσκας

ΑΠΟΥΣΙΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ- ΑΡΝΗΤΕΣ

239

Με μάσκες… αλεξίπτωτο και παγουρίνο- μπρελόκ, ξεκίνησε χθες η νέα σχολική χρονιά!

Στο Ηράκλειο, οι περιβόητοι «αρνητές της μάσκας» κράτησαν χαμηλό προφίλ και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Ωστόσο, το περιστατικό με το κρούσμα εκπαιδευτικού στο 2ο Δημοτικό σχολείο Βουτών προβλημάτισε γονείς, δασκάλους και μαθητές, καθώς αποφασίστηκε να μείνει σε καραντίνα η συγκεκριμένη δασκάλα ενώ ο ΕΟΔΥ δεν έκρινε σκόπιμο να υποβληθεί σε τεστ το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου, αν και τις προηγούμενες ημέρες είχαν βρεθεί μαζί στο σχολείο.

αγιασμός
Το κουδούνι χτύπησε και ο αγιασμός έγινε σε μία σχολική χρονιά που θα είναι δύσκολη για όλους

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με τον οποίο επικοινώνησαν οι τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης, από τη στιγμή που οι δάσκαλοι δεν εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, ο αγιασμός μπορούσε να γίνει κανονικά, όπως και έγινε για εκατοντάδες παιδιά.

Χθες, οι περισσότεροι μαθητές φορούσαν τις μάσκες τους ενώ έλαβαν εκείνες που τους είχε στείλει το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Ήρθαν, όμως, μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη, οι μάσκες ήταν τεράστιες και αδύνατο να φορεθούν από μικρά παιδιά, αφού καλύπτουν όλο το πρόσωπό τους. Ακόμα, τα περίφημα παγουρίνο προορίζονται για σφηνάκια…

Το σχολικό κουδούνι χτύπησε για πρώτη φορά φέτος και οι 19.530 μαθητές των δημοτικών σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και 3.300 μαθητές νηπιαγωγείων επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, δείχνοντας σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, που επιβάλλει η τήρηση των κανόνων για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊου. Μεταξύ αυτών και τα 3.056 «πρωτάκια» του δημοτικού.

«Όλα τα παιδιά έφτασαν στα σχολεία τους φορώντας τις μάσκες τους και δεν υπήρξε καμία αναφορά για πρόβλημα σε κάποιο από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας» αναφέρει ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης.

αγιασμός
Μοιράστηκαν τα βιβλία και τα παγουρίνο – μπρελόκ

Οι μαθητές ακολούθησαν τις οδηγίες των δασκάλων και διευθυντών τους και ως προς την ανάγκη τήρησης αποστάσεων, ενώ στην συντριπτική πλειονότητα τους, οι γονείς παρέμειναν εκτός των σχολείων κατά τη διάρκεια του αγιασμού.

«Η σχολική χρονιά, που ευχόμαστε να κυλήσει ομαλά και μέσα στη διάρκειά της να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας, μας βρίσκει έτοιμους να ανταποκριθούμε στις ανάγκες.

Η διαδικασία τοποθέτησης εκπαιδευτικών ακόμη και στα ολιγοθέσια σχολεία έχει ολοκληρωθεί, ενώ αυτό που μένει να δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες είναι η ομαλοποίηση λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων» διευκρινίζει ο κ. Μπελαδάκης.

Μοναδική εξαίρεση από το πρώτο σχολικό κουδούνι, αποτελούν τα οκτώ παραρτήματα Νηπιαγωγείων, για τα οποία ο Δήμος αποφάσισε αναστολή λειτουργίας, μέχρις ότου φτάσει ο εξοπλισμός των αιθουσών που χρειάζεται για να ξεκινήσουν την λειτουργία τους.

αγιασμός «Γίνεται προσπάθεια, ο εξοπλισμός αυτός να φτάσει από τις «Κτιριακές Υποδομές» ακόμη και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα» συμπληρώνει ο κ. Μπελαδάκης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως οι γονείς που αρνούνται να φορέσουν τη μάσκα στα παιδιά τους δεν έδωσαν το «παρών» στα σχολεία και αναμένεται από σήμερα να δούμε τι στάση θα τηρήσουν.

Ένα μικρό παρατράγουδο σημειώθηκε στο Δημοτικό Γουρνών από μία μερίδα γονέων που έκαναν λόγο για φίμωτρο.

Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες για σχολεία που έμειναν χωρίς καθαρίστριες ή για εργαζόμενες που καλούνται να καθαρίσουν τρία σχολικά κτήρια, δύο φορές την ημέρα, τις έξι ώρες που είναι το ωράριό τους.

Αναφορικά με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, αγγίζουν το 30% ενώ κάποια κενά αναμένεται να καλυφθούν ως το τέλος της βδομάδας με τη δεύτερη φάση πρόσληψης των αναπληρωτών.

Για το 2ο Δημοτικό Βουτών, ο κ. Μακράκης αναφέρει πως οι γονείς ζητούσαν να κάνουν τεστ οι εκπαιδευτικοί, κάτι που έχει τεθεί ως αίτημα και από τον κλάδο, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων εξάπλωσης του ιού, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον ΕΟΔΥ.

Για τα Νηπιαγωγεία που δεν άνοιξαν, αναφέρει πως δεν είναι σίγουρο ότι ως την Πέμπτη θα είναι έτοιμη η υλικοτεχνική υποδομή για να υποδεχτούν τους μαθητές.

Παράλληλα, οι 18.965 μαθητές γυμνασίων και λυκείων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου επέστρεψαν στα σχολεία τους, προσπαθώντας να τηρήσουν τα μέτρα που διαμορφώνουν τη νέα πραγματικότητα στα σχολεία.

«Είμαστε μέχρι αυτή την ώρα πολύ ικανοποιημένοι. Οι μαθητές φάνηκε στην συντριπτική τους πλειονότητα, ότι έχουν αντιληφθεί την σπουδαιότητα της κατάστασης και η αλήθεια είναι ότι προσπάθησαν να είναι ευθυγραμμισμένοι με τα μέτρα και σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας και σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποστάσεις», αναφέρει ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Ιωάννης Καραγιαννίδης.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, κάνει λόγο για μάσκες XL και παγουρίνο -μπρελόκ που κάνουν μόνο για σφηνάκια!

Φυσικά, επικρατεί προβληματισμός καθώς τα μέτρα θεωρούνται ελλιπή και είναι σαφώς λιγότερα τη στιγμή που η πανδημία είναι σε έξαρση. Εκατοντάδες μαθητές και χθες συνωστίστηκαν στις αυλές των σχολείων για τις ανάγκες του αγιασμού. Εκτιμά ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και μπορεί να έχουμε κλείσιμο σχολείων τις επόμενες δύο βδομάδες.

Τα κενά καθηγητών υπολογίζονται στα 200, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τις άδειες ειδικού σκοπού που θα πάρουν οι εκπαιδευτικοί.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει