ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Η 7η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους “θεσμούς” έκλεισε θετικά

141

Πολλαπλά μηνύματα εξέπεμψε από την Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ που αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προανήγγειλε ουσιαστικά και ότι η 7η αξιολόγηση έκλεισε θετικά.

Προϊδέασε όμως ταυτόχρονα αλλά και ότι το 2021 πρέπει να αρχίσουν τα «μαζέματα» των δημοσιονομικών υπερβάσεων. Συγκεκριμένα παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τριπλή πρόκληση στο μεταναστευτικό (ειδικά μετά τη φωτιά στη Μόρια όπως τόνισε), στο υγειονομικό λόγω Covid και το γεωπολιτικό πεδίο (ελληνοτουρκικά). Για τους τρεις αυτούς λόγους, δικαιολόγησε γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιστρέψει σε πρωτογενές έλλειμμα, αντί για πλεόνασμα. Τόνισε όμως με νόημα ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για δημοσιονομική πολιτική.

Από πλευράς του και ο Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι «θα αξιοποιήσουμε, με σύνεση όμως, τη δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει και για το έτος 2021». Ωστόσο ζήτησε και «την επίδειξη έμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των εταίρων» στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα το τελευταίο διάστημα.

Ο κύριος Ρέγκλινγκ χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός (μείωση εισφοράς αλληλεγγύης κλπ) τονίζοντας πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς και ότι η κυβέρνηση έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες για τις δράσεις στην επιχειρηματικότητα, τις Επενδύσεις, το Πτωχευτικό δίκαιο και την Ψηφιακή διακυβέρνηση.

Από την άλλη όμως εντόπισε και καθυστερήσεις στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι δεν θα έχουν μηδενιστεί ούτε στα μέσα του 2021.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει