Οι εφιαλτικές μέρες του ‘33, ξανά εδώ

301

Πριν λίγες μέρες οι πολίτες της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης, έγιναν μάρτυρες ενός φαινομένου που θύμιζε, από πολλές απόψεις, τις επικίνδυνες εποχές του 1933. Ετούτη τη φορά όμως δύο γεγονότα ήρθαν να συμπέσουν κατά  περίεργο τρόπο.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία της αγέλης των αρνητών της πανδημίας του κορονοϊού που πιστεύουν ότι τα προληπτικά μέτρα και οι όποιοι περιορισμοί βρίσκονται απέναντι σε βασικές και κατοχυρωμένες ελευθερίες του λαού, κάποιοι άλλοι, από την ακροδεξιά πολιτική πτέρυγα, νεοναζί, ξενοφοβικοί και αντισημίτες, αρνητές του ολοκαυτώματος, νοσταλγοί του Τρίτου Ράιχ και άλλες μικρότερες ομάδες, εκμεταλλευόμενοι το προηγούμενο γεγονός προσπάθησαν να εισβάλλουν στο Ράιχσταγκ.

Να υπενθυμίσουμε με την ευκαιρία ότι η εγκαθίδρυση του χιτλερικού καθεστώτος, πριν από ενενήντα σχεδόν χρόνια,  δεν έλαβε χώρα σε μια μέρα, αλλά σταδιακά, και με βάση ένα καλά σχεδιασμένο και οργανωμένο σχέδιο.

Όλα ξεκίνησαν στις 30 Ιανουαρίου του 1933, όταν ανατέθηκε στον Χίτλερ  από τον Πρόεδρο Χίντερμπουργκ η ανάθεση της καγκελαρίας.  Οι επόμενες εκλογές στις 5 Μαρτίου του 1933, αναγκαστικά  έγιναν σε κλίμα αφόρητης και καλά δρομολογημένης τρομοκρατίας, αφού προηγήθηκε ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ που αναφερθήκαμε, τη νύχτα της 27ης  Φεβρουαρίου, ο οποίος φυσικά, ακολούθως, αποτέλεσε και την οριστική  ταφόπλακα των πολιτικών δικαιωμάτων και του Συντάγματος της Βαϊμάρης.

Για το συγκεκριμένο πρόσφατο γεγονός, αξιοσημείωτο είναι ότι σε όλους εκείνους που διαδήλωναν εναντίον των προληπτικών μέτρων της πανδημίας, υπήρξαν και ορισμένοι αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων οι οποίοι έβλεπαν ότι τα ενδεικνυόμενα μέτρα οδηγούσαν σε περιορισμό των ελευθεριών, μια ιδιότυπη μορφή παγκόσμιας δικτατορίας και μεγαλύτερη φυσικά παρακολούθηση των πολιτών.

Ακόμα χειρότερο είναι  ότι  ανάλογα φαινόμενα και μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις διαδραματίστηκαν και συνεχίζονται όχι μόνο σε πόλεις της Γερμανίας, αλλά και αλλαχού. Συνεκτικός κρίκος, όλων αυτών, ο γνωστός ιός με τα υπερβολικά, κατά τη γνώμη πολλών,  προληπτικά μέτρα από τη μια μεριά και τις αντιδράσεις εναντίον αυτών, από την άλλη.  Η τηλεόραση φρόντισε και μάς προμήθευσε με άφθονο και ενδιαφέρον υλικό  τις τελευταίες μέρες.

Όμως η υγειονομική κρίση είναι εδώ, ήρθε και όπως δείχνουν οι στατιστικές και τα γεγονότα θα μείνει για πολύ καιρό ακόμα, με σχετικές και ειδικές τροποποιήσεις αναλόγως της περιοχής και των δηλωμένων κάθε φορά φορέων του ιού. Οι νεκροί σε όλο τον πλανήτη πλησιάζουν πλέον το ένα εκατομμύριο θύματα, και αυτό αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα από την οποία δεν μπορούμε να απεμπλακούμε εύκολα, ούτε να την αγνοήσουμε.

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να λησμονούμε πως τους φθινοπωρινούς μήνες αναμένεται και η άφιξη της  γνωστής ετήσιας επίσκεψης της γρίππης η οποία θα προστεθεί σε αυτή του κορονοϊού. Η ιατρική σημειωτέον, διατείνεται πως τα προληπτικά μέτρα εναντίον του τελευταίου, θα βοηθήσουν επίσης στον περιορισμό της εξάπλωσης της γρίππης, μαζί βεβαίως με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και των εχόντων σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τονίζεται επανειλημμένως και κατά κόρον κάθε φθινόπωρο.

Για το φαινόμενο τώρα της αγέλης των αρνητών της πανδημίας, για το οποίο σημαντική συνεισφορά κατέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την άρνηση των εμβολιασμών, της απόκρουσης κάθε προληπτικού μέτρου εξάπλωσης του ιού, με τη δικαιολογία ότι αποτελεί  την αρχή ή τον απαράδεκτο έλεγχο του ατόμου, ότι όλα οφείλονται σε ύποπτες σατανικές δυνάμεις, και το οποίο αισιοδοξεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις με την ανάλογη συμβολή σε ορισμένες περιπτώσεις και των κληρικών, όπως τον τελευταίο καιρό και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συστάσεις του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ειρηναίου, ο οποίος προέτρεψε  τους πιστούς να παραβαίνουν τα μέτρα της Πολιτείας, ειδικά τη μάσκα, κάποια πράγματα φαίνεται πως δεν μπορούν να εξηγηθούν με την απλή λογική, αλλά απαιτούν πολιτική έκδηλης και ουσιώδους ευελιξίας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα γίνει και κάποια προσπάθεια εκμετάλλευσης του φαινομένου και από μερικούς έξυπνους οπορτουνιστές οι οποίοι θα προσπαθήσουν να ρίξουν στην αγορά πιθανά έξυπνα και αποτελεσματικά «φάρμακα και σκευάσματα»,  αντίστασης του ατόμου στον ιό με σκοπό το εύκολο κέρδος, κάτι βέβαια που γίνεται στις περισσότερες ανάλογες περιπτώσεις.

Κάποιες στατιστικές που είδαν τη δημοσιότητα πρόσφατα, πάντως, σχετικά με τη γνώμη των πολιτών για τον ιό και τα ενδεικνυόμενα μέτρα, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια εφησυχασμού, για κυβερνώντες και πολίτες.  Η κατάσταση μπορεί σίγουρα να είναι πρωτόγνωρη, αλλά δυστυχώς ορισμένες παράμετροι έχουν τις ρίζες τους πολύ πίσω, όπως τονίσαμε στην αρχή ετούτου του  σημειώματος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει