ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΙΤΕ-ΕΛΜΕΠΑ: Δίχτυ προστασίας κατά του δάκου

277

Δίχτυ προστασίας για την ελιά δημιουργούν η Περιφέρεια Κρήτης, το ΙΤΕ και το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Χθες ο περιφερειάρχης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, και ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., κ. Νίκος Κατσαράκης, συνυπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση με τίτλο «Εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη και καινοτόμες δράσεις για τη φυτοπροστασία της ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης 2020-2021».

Το έργο έχει προϋπολογισμό 100.000 ευρώ και θα συμβάλει καθοριστικά να αποκτηθεί η απαιτούμενη γνώση ώστε να παραχθούν απτές και αποτελεσματικές λύσεις φυτοπροστασίας για τον Κρητικό ελαιοπαραγωγό και να τεθούν οι σωστές βάσεις για τη μελλοντική φυτοπροστασία στην ελιά.

Συγκεκριμένα, θα απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη φυτοπροστασία στην ελιά και συγκεκριμένα πώς και πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται τα στελέχη των νέων φυτοπαθογόνων μυκητών, και πότε και ποιες επεμβάσεις κάλυψης (θεραπευτικές) πρέπει να διενεργούνται από τους παραγωγούς συμπληρωματικά για τη βελτιστοποίηση της δακοκτονίας.

Το έργο θα αναδείξει τα αποτελεσματικότερα φυτοφάρμακα για την επιτυχή αντιμετώπιση του δάκου και των μυκητολογικών ασθενειών και θα συντελέσει στην πρόβλεψη και αποτροπή αντίστοιχων εξάρσεων στο μέλλον.

Η παροχή επιστημονικών συμβουλών στους ελαιοκαλλιεργητές αναφορικά με τη χρονική περίοδο και τις καλλιεργητικές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσουν, θα συντελέσει στη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου περιορίζοντας σημαντικά τους παράγοντες που υποβαθμίζουν το ελαιόλαδο (αύξηση οξύτητας, μείωση φαινολικών ενώσεων, υποβάθμιση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, ανάπτυξη τοξικών ενώσεων-μυκοτοξινών στο ελαιόλαδο κ.α.) και επιβαρύνουν την υγεία του καταναλωτή.

Επίσης, το έργο θα αξιολογήσει την δυνατότητα ανάπτυξης και επέκτασης της βιολογικής φυτοπροστασίας στην ελιά που ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας.

Στη χθεσινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης παρόντες ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ. Μανόλης Χνάρης, ο κ. Ιωάννης Βόντας, καθηγητής ΙΤΕ, ο κ. Δημήτρης Γκούμας, καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ, ο κ. Μανόλης Ροδιτάκης, καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ, και ο κ. Κώστας Φωτάκης, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης.

Η Περιφέρεια, ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, φέτος διέθεσε ένα σημαντικό κονδύλι από τον προϋπολογισμό της που διατέθηκε για την αγορά των κατάλληλων φαρμάκων για τη δακοκτονία. Παράλληλα ευχαρίστησε τους παριστάμενους επιστήμονες για τη συνεργασία η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που λέγεται δάκος στην ελαιοκαλλιέργεια.

Ο κ. Χνάρης επεσήμανε: «Υπογράφαμε σήμερα με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το ΙΤΕ μια σημαντική προγραμματική σύμβαση, μέσα από την οποία θέλουμε να αξιοποιηθεί η γνώση και η έρευνα των επιστημονικών ιδρυμάτων μας για τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα και συγκεκριμένα για την προστασία της ελαιοκαλλιέργειας του νησιού μας.

Η προγραμματική σύμβαση σε συνδυασμό με τη σύσταση της επιστημονικής – συμβουλευτικής επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης, μας δίνει τη δυνατότητα έγκμρα και έγκυρα να ενημερώνουμε τους παραγωγούς και να αντιμετωπίζουμε προβλήματα που παρουσιάζονται. Η προστασία της ελαιοκαλλιέργειας είναι μια συνεχής και δύσκολη προσπάθεια η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων μας».

Ο κ. Ταβερναράκης τόνισε: «Η πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε θέματα αντιμετώπισης σύγχρονων προκλήσεων που σχετίζονται με τη φυτοπροστασία, πρόκειται να συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη και βιώσιμη ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη.

Η ανάπτυξη νέων δράσεων για την αντιμετώπιση του δάκου θα επιτευχθεί μέσω καινοτόμων εργαλείων που θέτει η έρευνα και η τεχνολογία στη διάθεση της κοινωνίας. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, καθώς το κοινό αυτό εγχείρημα επισφραγίζει την προηγούμενη εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία μεταξύ του ΙΤΕ και της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα του πρωτογενή τομέα».

Ο κ. Κατσαράκης ανέφερε: «Όπως είναι γνωστό είχαμέ πολύ σημαντικά προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή και στην ποιότητα του ελαιολάδου την περσινή χρονιά εξαιτίας του δάκου. Η Περιφέρεια λοιπόν Κρήτης θέλει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και για αυτό το λόγο ζήτησε την αρωγή των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, έτσι ώστε να ενημερώσει καταρχήν τους παραγωγούς για το πρόβλημα του δάκου, για το πότε πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό και να γίνει η ελαιοκομία.

Επίσης αυτό το οποίο θα κάνουμε στα εξειδικευμένα εργαστήριά μας είναι να εντοπίσουμε τους μύκητες οι οποίοι αλλοιώνουν την ελιά και κατά συνέπεια την ποιότητα του ελαιολάδου, να τους δούμε στο εργαστήριο, και να βρούμε και τρόπους έτσι ώστε να τους αντιμετωπίσουμε ελπίζοντας ότι την επόμενη χρονιά με τα μέτρα αυτά και οι ελαιοπαραγωγοί αλλά και η ποιότητα του ελαιολάδου στο νησί θα είναι πολύ μεγαλύτερη».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει