ΤΥΜΠΑΚΙ: Επικεφαλής παράταξης κατηγορείται ως υποκινητής για τα επεισόδια 

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

453

Επικεφαλής παράταξης δήμου της Κρήτης φέρεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, να είχε ρόλο  καθοδηγητή και υποκινητή στην κινητοποίηση του Τυμπακίου κατά των μεταναστών. Το πρόσωπο αυτό  ήταν εκ των ατόμων που μίλησαν στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον κόσμο φέρεται να υποστήριξε ότι σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας στην περιοχή του υπάρχουν πληροφορίες ότι «κρύβονται αρκετοί «αντάρτες», οι οποίοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους».

Είναι ένας από τους πέντε κατηγορούμενους της δικογραφίας που έχει σχηματίσει η Ασφάλεια Ηρακλείου για την επίθεση στον άτυπο μουσουλμανικό ναό στο Τυμπάκι, το βράδυ της Τετάρτης. Οι Αρχές συνέλαβαν τέσσερις νεαρούς από χωριά της Μεσσαράς, οι οποίοι αμέσως μετά τις φθορές, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο με σκοπό να απομακρυνθούν από το σημείο.

Όμως αστυνομικοί που ήταν μέσα στο πλήθος συγκράτησαν τα χαρακτηριστικά τους όπως και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος διαφυγής  με αποτέλεσμα να δοθεί σήμα αναζήτησης στις δυνάμεις που ήταν ακροβολισμένες στην ευρύτερη περιοχή.

Σε βάρος των τεσσάρων νεαρών ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για: διατάραξη κοινής ειρήνης από δράστες που τέλεσαν βιαιοπραγίες κατά τη διατάραξη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία που είχε ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ σε δύο εξ αυτών ασκήθηκαν διώξεις για παράνομη οπλοφορία μαχαιριού και παράνομη οπλοφορία ρόπαλου αντίστοιχα.

Επιπλέον, αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του εκλεγμένου αυτοδιοικητικού, καταθέτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είχε ρόλο καθοδηγητή και υποκινητή καθώς παρότρυνε το πλήθος σε βιαιοπραγίες.

Υποστηρίζεται ακόμα ότι το ίδιο πρόσωπο όταν πληροφορήθηκε ότι είχαν γίνει προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού, πριν από τα επεισόδια, ενημέρωσε σχετικά τον κόσμο, παροτρύνοντας για την απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Σε βάρος του έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για διατάραξη κοινής ειρήνης από δράστη που είχε καθοδηγητικό ρόλο μέσα στο  πλήθος, καθώς και για διέγερση.

Οι μάρτυρες αστυνομικοί στις καταθέσεις τους εκφράζουν την απόλυτη βεβαιότητα τους τόσο για τον ρόλο που αποδίδεται στον αυτοδιοικητικό, όσο και για την εμπλοκή των άλλων τεσσάρων στην επίθεση στο άτυπο τζαμί.

Οι τέσσερις πάντως αρνούνται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στα επεισόδια, ισχυριζόμενοι ότι ήταν βόλτα στο Ρέθυμνο, στην κοπέλα του ενός της παρέας, και επέστρεψαν στο Τυμπάκι βραδάκι. Υποστηρίζουν ότι τους σταμάτησε η Αστυνομία έξω από το συσκευαστήριο της περιοχής.

Όσο για τον αυτοδιοικητικό στον οποίο αποδίδεται ρόλος καθοδηγητή, φέρεται επίσης να αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι όχι μόνο δεν προέτρεπε το πλήθος σε βιαιοπραγίες αλλά το συγκρατούσε για να μην προβεί σε έκνομες ενέργειες. «Δεν ήθελα να χυθεί μια σταγόνα αίμα» φέρεται να έχει υποστηρίξει προανακριτικά, λέγοντας ότι πήγε στο Τυμπάκι για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για τα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας ειρηνικά.

Η υπόθεση των «5» αναβλήθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου για τις 17 Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι χθες στα δικαστήρια οδηγήθηκαν και οι υπόλοιποι συλληφθέντες από την προχθεσινή κινητοποίηση στο Τυμπάκι. Τρεις παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου με κατηγορίες για παράνομη οπλοφορία μαχαιριού και ροπάλου. Καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή και άσκησαν έφεση.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν με χωριστές δικογραφίες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου με κατηγορίες που σχετίζονται κυρίως με διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους στη διάρκεια των ελέγχων των αστυνομικών δυνάμεων: μαχαίρια, ρόπαλα, ξιφίδια, πυρομαχικά, όπλο κρότου, γεμιστήρα κλπ

 Η επόμενη ημέρα

Δημοτική Αρχή, Αστυνομία, τοπικοί παράγοντες και υγιείς δυνάμεις του τόπου προβληματίζονται για την επόμενη ημέρα στο Τυμπάκι και στην ευρύτερη περιοχή. Ζητείται ψυχραιμία απ’ όλους καθώς όσο η  όλη κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, οι καιροί πονηροί και οι ισορροπίες εύθραυστες, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος για περίεργες μεθοδεύσεις με πολιτικές σκοπιμότητες αλλά και προβοκάτσιας.

Αναμφίβολα η  πρωτοφανής αλλά καλά σχεδιασμένη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ απέτρεψε τα χειρότερα στο Τυμπάκι όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ένας «πόλεμος» στα στενά ανάμεσα κυρίως σε νεολαίους και σε αστυνομικούς. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες επεδίωκαν  να δυναμιτίσουν το ήδη τεταμένο κλίμα με τις εμπρηστικές τοποθετήσεις τους.

Όμως δεν βρήκαν ελεύθερο πεδίο δράσης. Το στενό μαρκάρισμα  από τις αστυνομικές δυνάμεις με τους ασφυκτικούς ελέγχους και τις προσαγωγές, τον προστατευτικό κλοιό σε «στόχους», τους ισχυρούς φραγμούς αποτροπής, τις δυνάμεις διέλευσης, δεν άφησαν κανένα περιθώριο για σοβαρά έκτροπα.

Οι περιπολίες και οι έλεγχοι στην περιοχή θα συνεχιστούν για το επόμενο διάστημα, ενώ ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο της ΕΛΑΣ που αποσκοπεί στην «αποσυμπίεση» της περιοχής.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει