Στο φαράγγι του Μαλλιάρη, κάτω από τη σκιά πανύψηλων δέντρων

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

216

Η Πεζοπορική Ομάδα Νεάπολης, με αρχηγό το Χάρη Σιαμπάνη, έφτασε την περασμένη Κυριακή στο χωριό Περονίδες Μεραμπέλου.

Όπως περιγράφει ο κ. Βασίλης Δρόσος «από εκεί με βόρεια κατεύθυνση ξεκινήσαμε στις 9.30 για την προγραμματισμένη πεζοπορία της ομάδας, στο φαράγγι του Μαλλιάρη. Ο καιρός ήταν υπέροχος, χωρίς υπερβολική ζέστη, βαδίζαμε κάτω από τη σκιά πανύψηλων δέντρων.

Ένα ήσυχο τοπίο περιτριγυρισμένο από άγονα βουνά που τα στολίζουν κατσοπρίνια, ασπάλαθοι, αστιβίδες, αγκαραθιές, ασπραγκάθες και λογής, λογής άγρια φυτά. Κι ακόμα διάφορα δέντρα όπως πρίνοι, κυπαρίσσια, αγριαχλαδιές, αντρικοκές, αμυγδαλιές, συκιές κ.α.

Λίγο πιό κάτω αντικρίζομε ένα ωραίο πρινοδάσος, που στολίζει τη δυτική πλαγιά πάνω από την είσοδο του φαραγγιού. Ανάμεσα στα βουνά, η ροή των χειμάρρων έχει διαμορφώσει τούτη την άγρια φύση που σήμερα  ακολουθούμε.

Η κοίτη είναι στολισμένη με διάφορα δέντρα που μας προσφέρουν τη σκιά τους. Ακανόνιστα μονοπάτια μπερδεύονται μέσα στην άγρια βλάστηση και κρύβονται τα σημάδια. Κάπου ανεβαίνουμε στη μια όχθη, κάπου στην απέναντι, ώσπου βεβαιωνόμαστε ότι βαδίζουμε σωστά.

Μετά από μια ώρα περίπου φτάνουμε στο στενότερο σημείο του φαραγγιού.

Τα δυτικά υψώματα μοιάζουν να είναι κτισμένα με τεράστιες σιδερόπετρες, ενώ τα ανατολικά υψώματα ορθώνονται εύθραυστα, κοκκινόχρωμα, με ξομπλιαστό διάκοσμο.

Συνεχίζουμε την πορεία μας μέσα στην κοίτη που είναι στρωμένη με μεγάλους και μικρούς στρογγυλούς χοχλάκους, διαμορφωμένους από τους απότομους χείμαρρους που τους παρασύρουν σε όλο το μήκος της κοίτης, μέχρι σχεδόν την παραλία.

Τεράστια βράχια με μια ιδιαίτερη γραφικότητα διακοσμούν την έξοδο του φαραγγιού και δύο σπήλαια στα δυτικά υψώματα με πολυποίκιλους χρωματισμούς στα τοιχώματα τους.

Μετά από τεσσερισήμισι ώρες περίπου φτάσαμε στην παραλία όπου η φουρτουνιασμένη θάλασσα ξέσπαγε την οργή της στους βράχους της ακτογραμμής που σα ανθρώπινες φιγούρες ορθώνονται κατά μήκος της ακρογιαλιάς.

Ήταν μια ωραία πεζοπορική διαδρομή που αξίζει να την ξανακάνουμε όταν η θάλασσα θα ηρεμίσει για να κάνουμε και το μπάνιο μας εκεί στην παραλία του Αγίου Αντωνίου».

Φωτογραφίες: Βασίλης Δρόσος

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει