στη διάρκεια των συζητήσεων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7 που πραγματοποιήθηκε στην Κορσική

Η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και το προσφυγικό/μεταναστευτικό αποτέλεσαν από τα βασικά ζητήματα στη διάρκεια των συζητήσεων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7 που πραγματοποιήθηκε στην Κορσική.

Οι επτά ηγέτες (Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα) έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς την Άγκυρα, ενώ η στήριξη των κρατών της Μεσογείου σε Αθήνα και Λευκωσία καταγράφεται και στο κείμενο συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) που αφορά στην Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ δύο ώρες περίπου κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις» συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Προσθέτουν ακόμη ότι συζητήθηκε η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Κυβερνητικες πηγές έλεγαν: «Κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη».

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης» προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

 

Μητσοτάκης - Μακρόν
Σε απόλυτη σύμπνοια  Μητσοτάκης - Μακρόν

Μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter:

«Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν με έμφαση τη θερμή υποστήριξη προς την Ελλάδα που εκφράζει με κάθε τρόπο ο κ. Μακρόν το τελευταίο διάστημα που βρίσκονται σε έξαρση οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσδοκούσαν, δε, ότι με τις συνομιλίες των δύο ηγετών στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7), το προσχέδιο απόφασης της οποίας ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, θα γίνει για πρώτη φορά ουσιαστική πράξη το σύνθημα του παρελθόντος «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία».

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε, σε δήλωσή του σκληρή γλώσσα κατά της Άγκυρας, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία «δεν είναι πλέον εταίρος» στην Ανατολική Μεσόγειο.