Απειλούν και τους εκπαιδευτικούς για τις μάσκες!

586

Ακόμα και απειλές δέχονται εκπαιδευτικοί από γονείς- αρνητές της μάσκας. Στο Ηράκλειο, δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα τέτοιο φαινόμενο, αν και γονείς σπεύδουν να ενημερώσουν τους δασκάλους και καθηγητές ότι δεν πρόκειται να στείλουν με μάσκα τα παιδιά τους στο σχολείο.

Δημοσιεύματα με καταγγελίες ότι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν εξώδικα από γονείς μαθητών, οι οποίοι απειλούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη εφόσον δάσκαλοι και καθηγητές επιβάλλουν στα παιδιά τους τη χρήση μάσκας, προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Βαγγέλης Ιωαννίδης, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο τα επίμαχα εξώδικα ώστε να εξακριβωθεί αν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις . Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να εξεταστεί ειδικά, τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών, της διέγερσης σε ανυπακοή και της παράνομης βίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εκπροσώπων Ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών, τις τελευταίες ημέρες λαμβάνουν εξώδικα γονέων στα οποία διατυπώνονται προειδοποιήσεις για προσφυγές στην Δικαιοσύνη αν επιβάλλουν τη χρήση μάσκας στα παιδιά τους.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Θανάση Κικινή, σε εξώδικο που υπογράφεται από 217 γονείς και εστάλη στα γραφεία όλων των εκπαιδευτικών οργανώσεων -νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών μέσης εκπαίδευσης- καθώς και στη Συνομοσπονδία Γονέων-Μαθητών Ελλάδος, ζητούνται γραπτές διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση μάσκας για την υγεία των μαθητών, προκειμένου οι γονείς να τις προσκομίσουν εφόσον οι ίδιοι κρίνουν, για δικαστική χρήση.

Στο εξώδικο αναφέρεται επίσης πως από δάσκαλοι, επόπτες ανηλίκων σε σχολεία, αναλαμβάνουν χρέη «υγειονομικού επόπτη» χωρίς την έγκυρη γονική συγκατάθεση και χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις. «Ο ανήλικος εντός μονάδας εκπαίδευσης αντιμετωπίζεται ως λήπτης υπηρεσιών υγείας, χωρίς την έγκριση και την παρουσία κηδεμόνα μέσω της χρήσης μη πιστοποιημένου προϊόντος για ιατρικό σκοπό» αναγράφεται στο εξώδικο, που πλέον αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας που σχηματίζει η Εισαγγελία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως γονείς μαθητών σχολείων του Ηρακλείου στέλνουν επιστολές στα σχολεία και γνωστοποιούν ότι δε θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να φορέσουν μάσκα.

Επικαλούνται συγκεκριμένη νομοθεσία και άρθρα του Συντάγματος που τους επιτρέπουν, σύμφωνα με τους ίδιους, να αρνούνται τη μάσκα. Ακόμα, αναφέρουν ότι οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να κρατήσουν τα παιδιά στον χώρο του σχολείου και δεν τους επιτρέπεται να τα διώξουν.

Ο σύλλογος έχει ζητήσει τη συμβολή ενός νομικού συμβούλου, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να έχουν κάλυψη σε όποια διαφωνία προκύψει.

Ο κ. Μακράκης αναφέρει πως οι δάσκαλοι πρέπει να μένουν στον παιδαγωγικό τους ρόλο και να μη γίνονται αστυφύλακες και χωροφύλακες, κάτι που θα δυναμιτίσει το κλίμα στα σχολεία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, αναφέρει πως τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και οι Δήμοι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα από τα ουσιώδη προβλήματα, που είναι το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, ότι δεν έχουν καλυφθεί όλα τα εκπαιδευτικά κενά και καθαρίστριες δεν υπάρχουν ακόμα στα σχολεία.

Γίνεται προσπάθεια να χωριστούν σε στρατόπεδα οι γονείς και να αποποιηθούν των ευθυνών τους οι αρμόδιοι. Ο κ. Κουτσαυτάκης καλεί τους γονείς την ημέρα του αγιασμού να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και να ζητήσουν να υπάρχουν μόνο 15 μαθητές σε κάθε αίθουσα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει