ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Στο παρά πέντε ο Δήμος Ηρακλείου ζητά αναβολή!

256

Λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μπροστά στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει η πολύκροτη υπόθεση της προσχολικής αγωγής, η Λότζια ζητά την αναβολή της υλοποίησης του προγράμματος και την εξαίρεση του Δήμου Ηρακλείου.

Το όλο θέμα ήδη έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στη σχολική κοινότητα και τους γονείς, που κυριολεκτικά στο παρά πέντε δεν έχουν ακόμα εικόνα για το εκπαιδευτικό πλαίσιο στο οποίο θα ενταχθούν τα παιδιά τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, τα παιδιά που  εντάσσονται στο πρόγραμμα της προσχολικής αγωγής δεν μπορούν να εγγραφούν σε άλλη αντίστοιχη δομή.

Ωστόσο όλο η οργάνωση του εγχειρήματος της προσχολικής αγωγής στο Ηράκλειο έχει τιναχθεί στον αέρα καθώς υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες σε σχέση με την οργάνωση των χώρων που θα υποδεχτούν τα παιδιά.  Όπως προκύπτει μετά από αφόρητες πιέσεις και ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων βρέθηκαν χώροι για να στεγάσουν τα παιδιά αλλά λίγο πριν χτυπήσει το  πρώτο σχολικό κουδούνι συνειδητοποίησαν ότι δεν υπάρχουν τραπεζάκια καρεκλάκια τουαλέτες και όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που απαιτείται να υπάρξει για να μπορέσει να λειτουργήσει το πρόγραμμα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν με δηλώσεις τους στην «Π», γονείς και εκπαιδευτικοί, είναι τουλάχιστον θλιβερό ένας σημαντικός θεσμός όπως είναι η δίχρονη προσχολική αγωγή να οδηγείται σε τέτοιες αδιέξοδες καταστάσεις γεγονός που αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο όλη τη γύμνια και την ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα σημειώνουν με νόημα ότι το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι τα σχολεία θα άνοιγαν στις 7 του μήνα πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όλα τα θέματα οργάνωσης της προσχολικής αγωγής έπρεπε να έχουν κλείσει στο τέλος του Αυγούστου. Δυστυχώς όμως φτάσαμε στα μέσα Σεπτέμβρη όπου διαπιστώνουμε ότι όλο το πρόγραμμα είναι στον αέρα, και κυριολεκτικά μια ανάσα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο Δήμος αποφάσισε να ζητήσει εξαίρεση…

Εξαίρεση

Με επιστολή του στην υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως ο δήμαρχος κ. Β.Λαμπρινός, ζήτησε την εξαίρεση του Ηρακλείου από την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Στο κείμενο του εξηγεί ότι η πλευρά της Λότζια έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στο ακέραιο για την εύρεση δέκα αιθουσών (η σύμβαση για την τοποθέτηση των οικίσκων υπεγράφη με τον ανάδοχο στις 1/9/2020, η παράδοση αναμένεται στα μέσα Οκτώβρη, ωστόσο μέχρι τότε έχουν εξασφαλιστεί 11 πλήρως εξοπλισμένες και λειτουργικές αίθουσες Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Έτσι θα είναι εφικτή η στέγαση περίπου 250 παιδιών). Ωστόσο η καθυστέρηση της ΚΤΥΠ για την τοποθέτηση των υπόλοιπων 22 αιθουσών, καθώς και το γεγονός ότι οι αίθουσες που έχουν βρεθεί από την Δ/νση Πρωτοβάθμιας σε Δημοτικά Σχολεία, δεν διαθέτουν ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό (τραπεζάκια, καρεκλάκια, τραπέζι εκπαιδευτικού, βιβλιοθήκες, κ.λ.π.), ούτε και τουαλέτες που να μπορούν να υποστηρίξουν τις ανάγκες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, καθιστούν την εφαρμογή του μέτρου προβληματική.

Ως εκ τούτου και για να μην εφαρμοστεί με προχειρότητα που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, ζητά από την υπουργό να εξετάσει την εξαίρεση του Δήμου Ηρακλείου για τη σχολική χρονιά 2020-2021.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει