ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Υγιεινή και ασφάλεια χωρίς… καθαρίστριες

266

«Αισθανόμαστε σαν πειραματόζωα, τα σχολεία ανοίγουν χωρίς να έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας». Αυτό τόνιζαν χθες στην «Π» εκπαιδευτικοί που διαμαρτύρονται για την έλλειψη σε προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, την ώρα που η πανδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη στην χώρα μας. Κατηγορούν τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών ότι κωλυσιεργούν σε διαδικασίες που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τουλάχιστον από τον περασμένο Αύγουστο.

Εξάλλου, τα σχολεία επρόκειτο να ανοίξουν την περασμένη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, μόλις την 1η του μήνα ανακοινώθηκε ότι ο αγιασμός παρατείνεται για μία βδομάδα. Συνεπώς, αν η έναρξη της χρονιάς είχε ήδη γίνει, οι μαθητές θα πήγαιναν σε σχολεία χωρίς καθαρίστριες.

«Φωτιά» έβαλε και το έγγραφο που έστειλε στους διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου Ηρακλείου ο αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Νίκος Αγγελάκης, ο οποίος αναφέρει πως «από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Ηρακλείου, πληροφορηθήκαμε ότι οι πίνακες με τα ωράρια των καθαριστριών δε θα είναι έτοιμοι πριν από την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020.

Επειδή γνωρίζουμε την άμεση ανάγκη καθαρισμού του σχολικού σας χώρου, σας προτείνουμε να συνεννοηθείτε οι ίδιοι/ες με τις καθαρίστριές σας για να καθαριστεί ο χώρος πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Να σας υπενθυμίσω ότι φέτος για πρώτη φορά η πρόσληψη των καθαριστριών ορισμένου χρόνου έγινε για όλη τη χώρα από τους ίδιους τους Δήμους και όχι από τις Δημοτικές Σχολικές Επιτροπές».

Ο κ. Αγγελάκης είπε στην «Π» πως στόχος του εγγράφου ήταν να ενημερώσει τα σχολεία και εκείνο που χρειαζόταν από τους διευθυντές ήταν να δείξουν απλώς καλή θέληση και να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Όπως ανέφερε, το 90% των καθαριστριών θα εργαστούν στα ίδια με πέρσι σχολεία, συνεπώς, γνωρίζονται με τους εκπαιδευτικούς και δεν είναι δύσκολη η μεταξύ τους επικοινωνία.

Χθες, η σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επικοινωνούσε με τους διευθυντές των σχολείων για να συντονίσει την όλη διαδικασία, κάτι που θα γίνει και με την πρωτοβάθμια. Εκτιμάται ότι οι συμβάσεις θα υπογραφούν σήμερα ή αύριο, Παρασκευή, και όλα θα είναι έτοιμα όταν τα σχολεία θα δεχτούν τους μαθητές. Σημειώνεται πως οι καθαρίστριες θα πληρωθούν κανονικά για όλο το διάστημα που θα εργαστούν.

Ο κ. Αγγελάκης ανέφερε πως ο Δήμος είχε ζητήσει 190 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και τελικά έλαβε 162 που θα προσπαθήσει να μοιράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενώ ορισμένα άτομα θα αναλάβουν τον καθαρισμό περισσότερων του ενός σχολικού κτηρίου.

Ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας έχουν και άλλοι Δήμοι της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Γόρτυνας. Σύμφωνα με την διαχειρίστρια της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Μαρία Σφακιανάκη, ο Δήμος είχε ζητήσει εννέα καθαρίστριες και έλαβε μόλις τρεις.

Στη λύση που προτείνεται, μία καθαρίστρια να πηγαίνει σε διάφορα σχολεία, η κ. Σφακιανάκη επεσήμανε πως οι αποστάσεις είναι τεράστιες και δεν υπάρχει συγκοινωνία, συνεπώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Στις προδιαγραφές που ορίζουν τα Υπουργεία, όπου οι ώρες εργασίας υπολογίζονται βάση των αιθουσών, δε λαμβάνονται υπόψη ούτε οι τουαλέτες, ούτε οι αίθουσες διδασκόντων και άλλοι κοινόχρηστοι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Φαιστού, κ. Βασιλεία Αρμουτάκη, ανέφερε πως υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας, μεγάλο, όμως, ποσοστό των αναγκών έχει καλυφθεί. Ακόμα, ο Δήμος περιμένει τις μάσκες και τα παγουρίνο που εκτιμάται ότι μέχρι την Δευτέρα θα είναι στα σχολεία για να δοθούν στους μαθητές.

Δάσκαλοι: «Χωρίς προσωπικό σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης»

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», αναφέρει πως «αποτελεί ντροπή για την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών και για τους δήμους σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο που μέχρι και σήμερα δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες τοποθέτησης του προσωπικού καθαριότητας.

Για το λόγο αυτό οι περισσότερες σχολικές μονάδες δεν έχουν ακόμη προσωπικό για την καθαριότητα, ενώ τα σχολεία έχουν ανοίξει από την 1η Σεπτεμβρίου και σε λίγες μέρες χτυπάει το πρώτο κουδούνι για χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες.

Αποτελεί μέγιστη υποκρισία τα βαρύγδουπα λόγια της πολιτικής ηγεσίας πως όλες οι προϋποθέσεις για το «ασφαλές» άνοιγμα των σχολικών μονάδων έχουν εξασφαλιστεί. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ένα από τα πιο βασικά ζητήματα, ειδικότερα στην παρούσα χρονική συγκυρία λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, όπως είναι  καθαριότητα των σχολείων δεν έχει πραγματωθεί καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τοποθέτησης.

Στο νομό Ηρακλείου πολλοί δήμοι δεν έχουν διασφαλίσει την καθαριότητα των σχολείων με προσλήψεις προσωπικού ή καθυστερήσεων κατά τη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Δήμος Ηρακλείου έστειλε εγκύκλιο προς τους διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων και τους καλεί να έρθουν οι ίδιοι σε επικοινωνία με τις καθαρίστριες, δίχως να έχουν γίνει οι τοποθετήσεις του προσωπικού.

Oι διευθυντές/ντριες δεν μπορούν να δεχθούν και μάλιστα να καλέσουν οι ίδιοι εργαζόμενους χωρίς πρόσληψη και ασφάλεια να προσέλθουν σε χώρο εργασίας. Απαράδεκτο και ντροπιαστικό απέναντι σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς η κυβέρνηση και οι δήμοι να μην έχουν μεριμνήσει, κάτω από τις σημερινές ιδιαίτερες περιστάσεις, την έγκαιρη καθαριότητα των σχολείων».

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία και την άμεση τοποθέτηση των καθαριστριών από τους δήμους του νομού μας προκειμένου οι σχολικές μονάδες να είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους μαθητές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει