Τα “σταράκια” και οι σταρούμπες

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

326

…που δεν αποχωρίζονται τις δωδεκάποντες γόβες τους, ούτε στη λαϊκή

Με τα θρυλικά «σταράκια», το απόλυτο trend στην ιστορία των sneakers, βαδίζει στην προεκλογική της εκστρατεία η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη μαύρη Αμερικανίδα που φλερτάρει με την αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Η υποψήφια των Δημοκρατικών περιφέρεται από πολιτεία σε πολιτεία με τα αγαπημένα της,  all star, που η αλήθεια είναι κανείς δεν περίμενε ότι η φιλόδοξη γερουσιαστής θ’ ασπαζόταν στην προεκλογική κούρσα.

Προφανώς και κάτι θέλει να συμβολίσει με τα βήματά της. Να είναι η απλότητα της; Να είναι το μήνυμα της μέσης Αμερικανίδας, που θέλει να περάσει; Ή μήπως «ψηφίστε με για να περπατήσουμε μαζί στους δρόμους των αγώνων, των συγκρούσεων, των διεκδικήσεων για να φτάσουμε σ’ αυτούς της επιτυχίας»; Γιατί μη γελιέστε. Όσο φθαρμένα και αν είναι, όσο επιμελώς βρόμικα και αν φαίνονται, αυτά και αν έχουν διαβεί τον δρόμο των έντονων συναισθημάτων και της ολοκλήρωσης.

Ναι, δεν είναι Prada της Μιτούτσια, αλλά όπως καλά γνωρίζετε, αυτά τα φορά ο διάβολος. Η Κάμαλα φορά all star της Converse, τα οποία με μια πιο σουρεαλιστική ματιά μπορούν να θεωρηθούν τα ξενιτεμένα ξαδελφάκια των… ΖΗΤΑ ΕΛΛΑΣ! Όποιος έχει φορέσει τα ελληνικά σπορτέξ των σέβεντις (70’s) και των έιτις (80’s), μπορεί να καταλάβει.

Πόσοι δεν κλώτσησαν με αυτά για πρώτη φορά το τόπι στις αλάνες και πόσοι δεν είδαν τα νύχια τους να ματώνουν από τα πατήματα του άγαρμπου αντιπάλου ή να καρφώνουν στο δάκτυλο από τους συνεχείς «μύτους» σε μια εποχή που δεν γνώριζαν να σουτάρουν με φάλτσο; Πόσοι δεν έκαναν με αυτά γυμναστικές επιδείξεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς; Και πόσοι δεν τα παρέλαβαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης με τον στρατιωτικό σάκο για τις ανάγκες των αθλοπαιδιών της θητείας;

Όμως κανείς πολιτικός της εποχής δεν τόλμησε να βγει στο μπαλκόνι με αυτά, ούτε και τα φόρεσε για την πορεία στον λαό. Αμφιβάλλω και αν ακόμα ο αντικομφορμιστής Παντελής είχε ανέβει ποτέ με αυτά στην καρότσα- εξέδρα του αγροτικού αυτοκινήτου του. Και όμως, μια Αμερικανίδα εν έτει 2020 τολμά…

Και το μυαλό μας πάει αυθόρμητα στις δικές μας ντίβες της πολιτικής σκηνής, που δεν αποχωρίζονται τις δωδεκάποντες γόβες τους ούτε στη λαϊκή! Και στο τσακίρ κέφι άντε ν’ ανέβουν πάνω σε πολυτελείς πλατφόρμες, που η γιαγιά μου θα τις αποκαλούσε περιφρονητικά κοθόρνους…

Η Κάμαλα, εισαγγελέας στο επάγγελμα, τα σετάρει με μαύρο στενό τζιν και κομψό επίσημο σακάκι σε διάφορα χρώματα. Τα all star, έχουν εξάλλου αυτή την ευελιξία. Και στην Ελλάδα ήταν μια εποχή κλασικός ο συνδυασμός τους με μπλέιζερ και γραβάτα. Και ας μη μιλήσουμε για τον Μπογδάνο που έκανε καριέρα συνδυάζοντας τα με το τηλεοπτικό κοστούμι. Θα τα αδικήσουμε τα all star και θα αμαυρώσουμε τη φήμη τους.

Δεν γνωρίζω, ωστόσο, αν ο τύπος που θέλει να το «παίξει τυπάς», τα φορά και στο κοινοβούλιο. Μέχρις εκεί τον οδήγησαν, βλέπετε. Όπου να ’ναι θα βγει και με πομπώδες ύφος θα πει ότι η Κάμαλα ακολουθεί τα βήματα και τις στιλιστικές του επιλογές!

Όμως το θέμα μας δεν είναι ο Μπογδάνος, αλλά να δούμε αν μπορούν να περπατήσουν με τα «σταράκια» οι… σταρούμπες της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Η Όλγα, η Έφη, η Έλενα, η Εύα, η Κατερίνα, η Θεοδώρα, η Άντζελα, η Νόνη και οι άλλες… Αλλά τα ασύλληπτα πολιτικά μεγέθη τους, δεν επιτρέπουν να κατέβουν στον  δρόμο με τα λαοφιλή- πλην flat και ταπεινά- «σταράκια»!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει