«Νίκος Καζαντζάκης. Άγιον Όρος. Ν/βρης-Δ/βρης 1914». Το προσωπικό ημερολόγιο του συγγραφέα σε νέα έκδοση

181

Την κυκλοφορία της νέας έντυπης έκδοσής του με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης. Άγιον Όρος. Ν/βρης-Δ/βρης 1914» ανακοίνωσε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Πρόκειται για το προσωπικό ημερολόγιο του συγγραφέα από την πρώτη, ιστορική πλέον, περιήγησή του στο Άγιον Όρος με τον Άγγελο Σικελιανό στα τέλη του 1914.

Το χειρόγραφο ημερολόγιο του 1914 σώζεται στο Αρχείο του Μουσείου Καζαντζάκη και αποτελεί ένα από τα πολύτιμα τεκμήρια των πλούσιων Συλλογών του.

Η παρούσα έκδοση παρουσιάζει στο ευρύ κοινό το πρώτο και ένα από τα παλαιότερα σημειωματάρια-ημερολόγια του συγγραφέα, που εκδίδεται στο σύνολό του εκατό και πλέον χρόνια μετά την αρχική δημιουργία του, σε μια φιλολογικά επιμελημένη και σχολιασμένη έκδοση.

Την έκδοση του κειμένου του Νίκου Καζαντζάκη συμπληρώνει κατατοπιστική εισαγωγή και παράρτημα με επιλεγμένο αρχειακό υλικό.

Η πρώτη σελίδα του Ημερολογίου «Νίκος Καζαντζάκης. Άγιον Όρος. Ν/βρης-Δ/βρης 1914».
Η πρώτη σελίδα του Ημερολογίου «Νίκος Καζαντζάκης. Άγιον Όρος. Ν/βρης-Δ/βρης 1914».

Την εισαγωγή, τα σχόλια και την επιμέλεια του συνόλου της έκδοσης υπογράφουν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Ντουνιά και η υποψήφια διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη του αρχείου του Μουσείου Καζαντζάκη, Παρασκευή Βασιλειάδη, ενώ την έκδοση προλογίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχάλης Ταρουδάκης.

«Ευελπιστούμε ότι ο σημερινός αναγνώστης, διαβάζοντας το ιστορικό αυτό σημειωματάριο, θα νιώσει κάτι από το άρωμα αυτών των θρυλικών ημερών» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επιμελήτριες στην εισαγωγή της έκδοσης η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρηση της άδειας της διευθύντριας των Εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκης Σταύρου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Συντελεστές έκδοσης:

Επιμέλεια-Εισαγωγή-Σχόλια: Χριστίνα Ντουνιά-Παρασκευή Βασιλειάδη.

Εκδοτική φροντίδα: Βαρβάρα Τσάκα.

Σχεδιασμός εξωφύλλου-παραρτήματος: Νίκος Ντρετάκης.

Σχεδίαση-Σελιδοποίηση: Ελευθερία Μαυρογιάννη.

Εκτύπωση-Βιβλιοδεσία: ΤΥΠΟΚΡΕΤΑ.

Το βιβλίο διατίθεται στο πωλητήριο του Μουσείου Καζαντζάκη (διαθέσιμο και για ηλεκτρονική παραγγελία στο www.mnkshop.gr) καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει