Μεσσαρά: Η αφορμή, τα αντίποινα και ο… υποκινητής της συμπλοκής

ΤΙ ΑΛΛΟ ΨΑΧΝΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

5,283

Αντικρουόμενες είναι οι καταθέσεις στην υπόθεση της εκτεταμένης συμπλοκής ανάμεσα σε ντόπιους και Πακιστανούς εργάτες στις εγκαταστάσεις συσκευαστηρίου αγροτικών προϊόντων στο Τυμπάκι, με αφορμή την παρενόχληση νεαρής εργαζόμενης από αλλοδαπούς εργάτες.

Ενώ ντόπιος, ο οποίος τραυματίστηκε, καταθέτει ότι μετέβησαν στο συσκευαστήριο με «ειρηνικές προθέσεις», ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης φέρεται να μιλάει για «αντίποινα». Το βέβαιο είναι ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική αν και προαναγγελθείσα. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι «δεν ήξερε, δεν έβλεπε, δεν άκουγε».

Το προχθεσινό επεισόδιο θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, μία καλή αφορμή, ώστε να υπάρξει ένα δυνατό «πρεσάρισμα» από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, όμως κανείς δεν περιμένει θαύματα. Μόνο …συμμάζεμα.

Από την άλλη, ίσως αποβεί πραγματικά χρήσιμο το γεγονός ότι στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης θα τεθούν προς διερεύνηση θέματα σχετικά με το καθεστώς απασχόλησης εργαζομένων τρίτων χωρών, τις υποχρεώσεις και τις κυρώσεις εργοδοτών. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντεισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση έδωσε παραγγελία να εξαχθούν αντίγραφα της δικογραφίας και να υπάρξει έρευνα και προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι ευτύχημα πάντως το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα, καθώς θα μπορούσαν να έχουν πέσει …κορμιά. Πέρασε τουλάχιστον μία ώρα για να καταφθάσουν ενισχύσεις και οι πρώτοι αστυνομικοί που έφθασαν στον τόπο ήταν μετρημένοι.

Οι 22 συλληφθέντες Πακιστανοί αντιμετωπίζουν την κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και πήραν προθεσμία να απολογηθούν σήμερα στην α’ ανακρίτρια Ηρακλείου.

Επιπλέον αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος όπως για συμπλοκή, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας υπό τη μορφή της βλάβης, παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

«Με χτυπούσαν όπου έβρισκαν…»

Ο 47χρονος τραυματίας από χωριό της Μεσσαράς υποστηρίζει ότι η μετάβαση των 30 ντόπιων στις εγκαταστάσεις του συσκευαστηρίου ήταν για να μιλήσουν  ειρηνικά με μία αντιπροσωπεία των αλλοδαπών, ώστε να τους ζητήσουν να μην παρενοχλούν τις Ελληνίδες εργαζόμενες.

Ο 47χρονος ισχυρίζεται ότι χωρίς καν να φωνάξουν ή να κάνουν κάτι αξιόποινο, χωρίς καν να κρατούν κάτι στα χέρια τους, δέχθηκαν σφοδρή επίθεση από 200-250 αλλοδαπούς εργάτες, οι οποίοι βγήκαν από το συσκευαστήριο με καδρόνια, εργαλεία και πέτρες. «Με χτυπούσαν με ό,τι έβρισκαν, έχω αιματώματα σε όλη την πλάτη και στο κεφάλι έχω κάνει πολλά ράμματα» καταθέτει.

Ο έτερος τραυματίας υποστηρίζει ότι ενώ βρισκόταν με το αυτοκίνητο του έξω από το συσκευαστήριο, δέχθηκε αναίτια επίθεση από Πακιστανούς, οι οποίοι προκάλεσαν φθορές στα τζάμια και στις λαμαρίνες. Κατέβηκε να τους ηρεμήσει, τον χτύπησαν με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο αριστερό χέρι.

Τα αντίποινα και οι κατσούνες

Διαφορετική είναι η διάσταση που δίνει Ηρακλειώτης εργαζόμενος στο συσκευαστήριο, ο οποίος καταθέτει ότι κάποιοι από τους ντόπιους που κατέφθασαν στην επιχείρηση κρατούσαν κατσούνες, ενώ άλλοι είχαν καλύψει  τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Περιγράφει ότι όταν πλέον άρχισαν να αποχωρούν οι ντόπιοι, βγήκαν από το συσκευαστήριο οι Πακιστανοί εργάτες, περίπου στα 150 άτομα, και τους πήραν στο κυνήγι με καδρόνια και στειλιάρια.  Λίγο έλλειψε να χτυπήσουν και τον ίδιο, ωστόσο τον αναγνώρισαν την τελευταία στιγμή, όπως υποστηρίζει.

Κατάθεση έδωσε και ο ιδιοκτήτης του συσκευαστηρίου. Αναφέρει ότι ενώ βρισκόταν στον χώρο εργασίας αντιλήφθηκε διέλευση μεγάλου αριθμού οχημάτων.

Μάλιστα κάποιοι επέβαιναν στις καρότσες και κρατούσαν καδρόνια. Βγήκε να ρωτήσει τι συμβαίνει και του απάντησαν ότι είχαν έρθει για αντίποινα. Όσο μιλούσε με τους ντόπιους, αντιλήφθηκε ότι οι Πακιστανοί εργάτες είχαν αρχίσει να οργανώνονται.

Έκοβαν παλέτες για να χρησιμοποιήσουν τα ξύλα ως καδρόνια. «Προσπάθησα να τους αποτρέψω χωρίς να το καταφέρω. Κατάφερα όμως να τους καθυστερήσω για να έρθουν ενισχύσεις της Αστυνομίας».

Ο… υποκινητής

Ένας 31χρονος Πακιστανός με το όνομα Banara φέρεται ως εκ των βασικών υποκινητών της προχθεσινής συμπλοκής, με βάση τα όσα αναφέρονται πάντα σε καταθέσεις.

«Εκείνη τη στιγμή δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ποιος ήταν ο υποκινητής αλλά είδα στο βίντεο τον Banara να έχει ανέβει πάνω στις παλέτες και να τους μιλάει μέσα στον χώρο της εργασίας, κουνώντας τα χέρια του, λίγο πριν εξέλθουν από το συσκευαστήριο και γίνουν όλα αυτά» φέρεται να καταθέτει Ηρακλειώτης εργαζόμενος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κατάθεση του ιδιοκτήτη, ο οποίος αποδίδει στον 31χρονο Πακιστανό ρόλο «καθοδηγητή» λόγω παλαιότητας στη δουλειά.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει