Γλώσσες: η τεράστια σημασία τους

157

Δυστυχώς δεν έμαθα ξένες γλώσσες εκτός μέτρια Αγγλικά μέχρι LOWER στο νεοϊδρυθέν τότε μοναδικό Ινστιτούτο Αγγλικής Ηρακλείου Κρήτης. Η μάθηση ξένης γλώσσας δεν ήταν στις προτεραιότητες μας στη μαθητική εποχή μου. Άλλα ήταν τα όνειρα και ο σκοπός εκείνα τα χρόνια και όλες οι προσπάθειες ημών και των οικογενειών μας στόχευαν εκεί.

Ακόμη θυμάμαι τους συμμαθητές μου στη τάξη του Ευαγγελινού (ο Καθηγητής μας) τα δύο ή τρία απογεύματα την εβδομάδα και τη δυσφορία μας που μας χαλούσε το διάβασμα του σχολείου, αλλά κυρίως τη βόλτα ή άλλα ενδιαφέροντα της εφηβείας μας. Ούτε και είχαμε μεγάλο ενδιαφέρον μάθησης και θεωρούσαμε μάλλον περιττή και μπελά αυτή την επιπλέον παιδεία και προσόν. Κακώς. Πολύ κακώς.

Τα πολλά χρόνια που πέρασαν μου απέδειξαν πόσο λάθος είχα. Έπρεπε να συνεχίσω στα φοιτητικά μου χρόνια και μετέπειτα, αλλά δεν το έκανα. Με εμπόδισε η υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων μιας δύσκολης σχολής (Ιατρική Πανεπ. Αθηνών), το διάβασμα δύσκολων πολυσέλιδων βιβλίων και “γιατί να το κρύψομε άλλωστε” η ζωηράδα της νεότητάς μας και αργότερα η συνεχής επαγγελματική απασχόληση και οικογενειακή φροντίδα. Πάλι κακώς και μέγα λάθος για το οποίο μετανιώνω μέχρι σήμερα.

Πολλά λάθη μπορεί να κάνει κάποιος σε μια πολύχρονη ζωή. Μικρά ή μεγάλα. Το μεγαλύτερο ίσως είναι αυτό. Σημερινοί μου νέοι, μαθητές, φοιτητές, ακόμη και πιο μεγάλοι και ήδη επαγγελματίες, προς Θεού μη το κάνετε.

Συνεχίστε και μάθετε ξένες γλώσσες και όχι μόνο μία, όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν και όση προσπάθεια και αν χρειάζεται στη ζωή σας. Η Ελληνική γλώσσα είναι βέβαια η ωραιότερη και πλουσιότερη στην έκφραση νοημάτων και στην επιλογή λέξεων.

Δημιουργεί λόγω του πλούσιου λεξιλογίου της μια σαφήνεια και γοητεία ομιλίας και γραφής υψηλού μορφωτικού επιπέδου, παρά τη δύσκολη και πολύπλοκη γραμματική της και το μη εύηχο, για τους ξένους, ηχόχρωμά της και τη δυσκολία μάθησής της. Έχει δώσει επιρροές και προσθήκες σε πολλές άλλες γλώσσες και επιστήμες, ειδικά στην Ιατρική, αφήνοντας τη σφραγίδα της από αρχαιοτάτων χρόνων στον πολιτισμό της ανθρωπότητας.

Υπήρξε μία από τις αρχαιότερες στον πλανήτη και βασική στις χώρες της Μεσογείου και στοιχείο υψηλής παιδείας και μόρφωσης ακόμη και σήμερα. Ευλογημένη επίσης γιατί τα Ιερά Ευαγγέλια, τα κείμενα των Αποστόλων, η Αποκάλυψη, η Παλαιά Διαθήκη, είναι γραμμένα στα Ελληνικά

. Στη σημερινή εποχή όμως δεν είναι διαδεδομένη σε άλλους λαούς και με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και παγκόσμιων συναλλαγών δεν είναι χρήσιμη και εμπορική, ούτε βοηθάει στην επιστημονική και επαγγελματική εξέλιξη από μόνη της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η παγκοσμιοποίηση, οι μετακινήσεις των πληθυσμών, η ανταλλαγή γνώσεων και αγαθών, τα τουριστικά ρεύματα, δημιούργησαν συνθήκες μιας ενιαίας κοινότητας που χρήζει επικοινωνίας και συνεννοήσεως σε κάποια άλλη γλώσσα.

Δημιουργήθηκαν σπουδές και επαγγέλματα καινοφανή και η εργασιακή ικανότητα στηρίζεται περισσότερο στη γνώση ξένων γλωσσών και στην ηλεκτρονική εκπαίδευση (για την οποία θα μιλήσουμε μια άλλη φορά).

Πέραν όμως της επαγγελματικής επιτυχίας και της ευκολίας κινήσεως, εργασίας και ζωής σε άλλες χώρες με διαφορετικές γλώσσες, η γνώση αυτών επιφέρει μια τεράστια αλλαγή στη πνευματικότητα και στη ψυχοσύνθεση των ατόμων.

Στη συμπεριφορά, στην αγωγή, στον τρόπο σκέψεως και ζωής είναι διαφορετικοί και καλύτεροι. Πολίτες του κόσμου με ευρυμάθεια, εξυπνάδα και πολλαπλά ενδιαφέροντα και εκδηλώσεις. Το βλέπω και το ζω στο στενό και ευρύτερο περιβάλλον μου, ακόμη και σε επιστημονικούς και εργασιακούς κύκλους και το ζηλεύω.

Θαυμάζω τα άτομα αυτά και πιστεύω ότι είναι αξιόλογα, πιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες και πιο ευτυχείς παρά τις δυσκολίες της εποχής. Μετανιώνω πικρά που δεν έδωσα στον εαυτό μου αυτό το προσόν και παροτρύνω φανατικά όσους μπορώ να επηρεάσω να το αποκτήσουν με κάθε τρόπο, κόπο και θυσία.

Παιδιά και νέοι της εποχής βάλτε μέσα στα όνειρα και στους στόχους σας οπωσδήποτε και τη μάθηση ξένων γλωσσών, μαζί βεβαίως με σωστά Ελληνικά και θα δείτε από πολύ νωρίς πόσο θα σας αρέσει και θα σας κάνει υπερήφανους, αξιοζήλευτους και περιζήτητους σε όλους τους τομείς…

Θα είστε πιο πλήρεις πνευματικά μαζί με τις άλλες γνώσεις και σπουδές σας και σίγουρα πιο ενδιαφέροντες και πιο κοντά στο σημερινό μοντέλο του μορφωμένου ανθρώπου και πληρέστερα ενημερωμένου πολίτη. Μια πληρότητα και ικανοποίηση που δίνει η πολυμάθεια και η μόρφωση όταν συνοδεύεται και από τη γνώση ξένων γλωσσών.

Δεν ανοίγει μόνο περισσότερες ευκαιρίες καριέρας και επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξης, αλλά κυρίως διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες, οξύνει την εγκεφαλική λειτουργία και σας κάνει ικανότερους σε ό,τι ασχολείστε

. Επίσης είναι δυνατόν να είστε σε άμεση ή νοητική επαφή με άλλους λαούς και τόπους, άλλους ανθρώπους, άλλους πολιτισμούς και παραδόσεις και όλα αυτά σας ανεβάζουν πολλά επίπεδα υψηλότερα.

Αφιερωμένο στην αείμνηστη και συμπαθέστατη Καθηγήτρια Γαλλικών στο σχολείο μας, Madame Καλλιγέρη, που προσπαθούσε χρόνια, επί ματαίω, να μας μάθει λίγα Γαλλικά.

* Ο Μάνος Νικηφοράκης είναι ιατρός δερματολόγος

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει