ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ: Πώς θα δοθούν οι μάσκες στους μαθητές

275

Το ποσό των 221.000 ευρώ για περίπου 50.000 μαθητές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, πρόκειται να διαθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την αγορά μασκών που θα προμηθευτούν όλοι οι μαθητές από τη νέα σχολική χρονιά.

Το αρμόδιο Υπουργείο έχει ήδη από χθες αποστείλει σε όλους τους Δήμους το σχετικό έγγραφο με το οποίο τους ενημερώνει για τις πιστώσεις που μπορούν να έχουν, οι οποίες εγκρίνονται μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και για όλη την Ελλάδα ανέρχονται στα 6,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου προβλέπονται 10.000 ευρώ για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, 3.000 ευρώ για τον Δήμο Βιάννου, 10.000 ευρώ για το Δήμο Γόρτυνας, 134.000 ευρώ για το Δήμο Ηρακλείου, 8.000 ευρώ για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, 19.000 ευρώ για τον Δήμο Φαιστού, 20.000 ευρώ για τον Δήμο Χερσονήσου και 17.000 ευρώ για τον Δήμο Μαλεβιζίου.

Τονίζεται ότι η χορήγηση του ποσού γίνεται με βάση τον καταγεγραμμένο επίσημο αριθμό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ δεν συνυπολογίζει τον αριθμό των εκπαιδευτικών, οι οποίοι φαίνεται πως τελικά δεν δικαιούνται, εφόσον γίνει μια αντιστοίχιση στα νούμερα δικαιούχων που δίνονται και τα ποσά.

 

μάσκες -μαθητές
Πολύ αυστηρές οι προδιαγραφές που τίθενται για την προμήθεια μασκών

Παρά το γεγονός πως ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών είχε με δηλώσεις του τονίσει πως μάσκες θα δίνονται στους μαθητές για όσο διάστημα χρειαστεί, υπονοώντας πως οι προμήθειες θα αφορούν σε χειρουργικές μάσκες, τελικά από τις σχετικές διευκρινίσεις προκύπτει πως οι μάσκες θα είναι υφασμάτινες.

Με δεδομένο μάλιστα πως το Υπουργείο δίνει συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές και υπολογίζει μέσο κόστος ανά μαθητή τα 4 ευρώ, εκτιμάται ενδεχομένως – ανάλογα με τον προμηθευτή – να μην υπάρχει δυνατότητα για δεύτερη ατομική μάσκα.

Κι αυτό συμβαίνει διότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Υπουργείου, η κάθε μάσκα οφείλει να είναι καλής ποιότητας και να κατασκευάζεται από βαμβακερό ύφασμα πυκνής ύφανσης ή εναλλακτικά από λινό. Η κάθε μάσκα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο στρωμάτων και τα δύο στρώματα να είναι διαφορετικού χρώματος.  Ειδικότερα για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού η εξωτερική πλευρά της μάσκας πρέπει να είναι πολύχρωμη ή να περιλαμβάνει φιγούρες, σχέδια ή ήρωες.

Για τις ηλικίες από 4 έως και 10 ετών προβλέπονται διαστάσεις 12 x 20 εκατοστά και για ηλικίες από 10 ετών και πάνω διαστάσεις 15 x 25 εκατοστά.

Η κατασκευή πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει τρεις πιέτες στο μέσο που να μπορούν να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή, ενώ υποχρεωτικό είναι το έλασμα στην πίσω τους πλευρά προκειμένου να μπορεί να σταθεροποιείται η μύτη.

Οι μάσκες ακόμα πρέπει να έχουν μαλακά και ανθεκτικά ελαστικά για συγκράτηση στα αυτιά, ενώ πρέπει να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα, ώστε να είναι σταθερά.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν από τις προδιαγραφές, ότι το κόστος μιας μάσκας τέτοιου τύπου, δεν είναι τόσο εύκολο να μην υπερβαίνει τα δύο ευρώ, εκτός και αν υπάρχουν προμηθευτές που ήδη διαθέτουν μάσκες τέτοιων προδιαγραφών κι έχουν προχωρήσει σε μαζικές εισαγωγές για μείωση του κόστους.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει