Εκδήλωση μνήμης και τιμής χθες για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων

195

Τη  μνήμη των Πατριωτών Αγωνιστών οι οποίοι άφησαν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους τίμησαν χθες  τ’ Ανώγεια, κατά τις  εκδηλώσεις  της  Ιστορικής 76ης επετείου του  Ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Ο  Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης,ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις    αναφέρθηκε σε δήλωση του στα διαχρονικά μηνύματα  των αγωνιστών της Αντίστασης για ενότητα, αλληλεγγύη, ελευθερία, δημοκρατία και πρόοδο.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης    δήλωσε: «Αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη των Ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, την Πατρίδα μας. Τα μηνύματα τους  είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Δημοκρατία, πρόοδο, και αποτελούν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους. Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τη μνήμη όλων των Ανωγειανών που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα γράφοντας τα Μαρτυρικά Ανώγεια με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας. Παράλληλα κρίνουμε δίκαιο και υποστηρίζουμε το αίτημα διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων για το οποίο θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες  ενέργειες ώστε να δοθεί δίκαιη λύση στο όλο ζήτημα».

Τον πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε ο βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης

Η  επέτειος τιμήθηκε από τον κλήρο, τις αρχές, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, και τον Πρόεδρο της Βουλής ο Βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης.

“Δεν βρισκόμαστε σήμερα -επσήμανε σε δήλωση του ο κ. Σενετάκης -εδώ για να μάθουμε την ιστορία του ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τους Ναζί. Η ιστορία είναι γνωστή. Αδιάσειστος μάρτυρας η διαταγή του Γερμανού φρουράρχου Κρήτης που είναι χαραγμένη στην κεντρική πλατεία στο Αρμί. Παραμένει πάντα εκεί για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε το αδούλωτο πνεύμα των αγωνιστών μας. Για να διατηρήσουμε ζωντανή και αναλλοίωτη την παρακαταθήκη ελευθερίας που μας κληροδότησαν.

Είμαστε λαός που δεν σκύβει το κεφάλι. Δεν του αρέσει ο ολοκληρωτισμός, όποια ταμπέλα κι αν έχει. Δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς. Δεν φοβάται τις απειλές.

Στις εκδηλώσεις παρέστη ο περιφερειάρχης Κρήτης

Δεν είναι λοιπόν μόνο η ιστορική αξία του γεγονότος που μνημονεύουμε με την σημερινή εκδήλωση. Είναι η συμβολική σημασία του.

Ιδιαίτερα τις κρίσιμες τούτες ώρες με την Τουρκία να υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα σε φίλους και εχθρούς.

Πως ό,τι έπραξαν οι πρόγονοι μας θυσιάζοντας και τη ζωή τους ακόμα για να υπερασπιστούν την πατρογονική γη τους και να την παραδώσουν ελεύθερη στα παιδιά τους, το ίδιο είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να πράξουμε και εμείς αν χρειαστεί. Δεν διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά δικαιώματα και εθνική κυριαρχία. Τα υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο και κόστος. Είναι προϋπόθεση ελεύθεροι να ζούμε και να ευημερούμε.”

Νωρίτερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη κ.κ. Ευγένιο, έγινε ομιλία από τον π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη, ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από εκπροσώπους Αρχών, κομμάτων, οργανώσεων, και αποδόθηκαν ύμνοι από τοπικούς μουσικούς και χορωδίες. Η ηρωική επέτειος στα Ανώγεια τιμήθηκε με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει