Δίνουμε 100 εκατ. ευρώ το μήνα στα «χαράτσια» των τραπεζών

346

Την απόφαση να μειώσουν ή να άρουν τις προμήθειες σε μία σειρά από e-συναλλαγές, προκειμένου αφενός, να ενισχύσουν τη χρήση των ψηφιακών καναλιών, περιορίζοντας τη χρήση των μετρητών και αφετέρου, να «ελαφρύνουν» τους πολίτες ενόσω διαρκεί η υγειονομική κρίση, έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες σε Κένυα, Ρωσία και Πακιστάν.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την 11σέλιδη έκθεση του Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSI) της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις των ηλεκτρονικών πληρωμών και τη χρηματοοικονομική ένταξη των πολιτών λόγω της καταλυτικής επίδρασης της πανδημικής κρίσης του κοροναϊού, οι αρχές ανά τον κόσμο κινήθηκαν, ώστε να ενθαρρύνουν τη χρήση των e-συναλλαγών, ως απάντηση στην Covid-19.

Στην Ελλάδα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, που αποφάσισε να μηδενίσει έως τις 11 του περασμένου Μαίου τις χρεώσεις, που κρατούσε σε μία σειρά από συναλλαγές, το υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίζει να διατηρεί σε ισχύ τις προμήθειες, με τους Έλληνες, μάλιστα, να καταβάλλουν το α’ τρίμηνο του 2020 περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, ήτοι περί τα 100 εκατ. ευρώ/μήνα.

«Έχουμε ζητήσει και έχουμε λάβει από τις τράπεζες ‘πάγωμα’ του ιδιωτικού χρέους των 2/3 και παραπάνω των Ελλήνων. Μπορείτε να μου πείτε εάν τους κόψουμε και τις χρεώσεις πώς θα ζήσουν οι τράπεζες; Θέλετε να τους βάλουμε κι αυτές στα 800 ευρώ κι ας κλείσουν; Πείτε το. Άμα δεν θέλετε σταματήστε τότε, πρέπει και οι τράπεζες κάτι να εισπράξουν», σχολίασε σε σχετική τοποθέτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας στη Βουλή στοιχεία, βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες έχουν τις χαμηλότερες χρεώσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών.

Ενδεικτικά, το κόστος για τις πληρωμές των παγίων εξόδων μιας οικογένειας ή μιας επιχείρησης (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ίντερνετ) κυμαίνεται από 0,15 ευρώ έως και 1,20 ευρώ ανά συναλλαγή. Έστω, για παράδειγμα, πως μία οικογένεια με δύο παιδιά άνω των 12 ετών θέλει: 200 ευρώ το δίμηνο για τη ΔΕΗ, 40 ευρώ το τρίμηνο για την ΕΥΔΑΠ, 100 ευρώ/μήνα για σταθερό τηλέφωνο/ ίντερνετ και 100 ευρώ/μήνα για κινητό, σύνολο 440 ευρώ. Σε περίπτωση, που η συναλλαγή γίνει μέσω internet ή mobile banking, τότε το έξτρα ποσό είναι 0,75 ευρώ στην Alpha Bank, 1,80 ευρώ στην Eurobank, 1,80 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και 2,40 στην Τράπεζα Πειραιώς. Κάνοντας την πληρωμή μέσω μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών, τότε καλείται να δώσει: +2,40 ευρώ, +3,00 ευρώ, +3,30 ευρώ και +4,80 ευρώ αντίστοιχα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει