“Ανθρώπινη Ασπίδα” για να μην καταρρεύσουν τα ετοιμόρροπα

ΚΙΝΗΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ

370

Με μια συμβολική κινητοποίηση τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής- «Ανθρώπινη Ασπίδα» προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τη δημοτική Αρχή αλλά και την κοινωνία ευρύτερα, για το οξύ πρόβλημα των ετοιμόρροπων δημόσιων και ιδιωτικών που λόγω της μακροχρόνιας εγκατάλειψης τους μετατρέπονται σε απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της «Ανθρώπινης Ασπίδας» προχθές το απόγευμα προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του εγκαταλελειμμένου-διατηρητέου κτηρίου των 160 ετών και άνω, επί της Αγίου Μηνά, στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για άμεση ευαισθητοποίηση όσο αναφορά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του συμβουλίου, «η επιλογή του σημείου ήταν συμβολική, καθώς το μήνυμά μας αφορά σε κάθε κτήριο είτε ιδιωτικό είτε κρατικό, το οποίο βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, με αποτέλεσμα εν έτη 2020 να ρισκάρουμε στην κυριολεξία την ζωή μας περπατώντας στα στενά της εκάστοτε πόλης. Δεν προχωρήσαμε ωστόσο συνειδητά σε καμία παρακώληση της συγκοινωνίας λόγω της στενότητας  του σημείου, προσμετρώντας και το γεγονός ότι το πεζοδρόμιο έχει καταληφθεί από τις σκαλωσιές και το προστατευτικό –σκισμένο –δίχτυ, το οποίο μάλιστα καλύπτει πινακίδα σήμανσης απαγόρευσης εισόδου προς τα δεξιά».ΚΙΝΗΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ

Κραυγή απόγνωσης από τους γονείς του κοριτσιού που τραυματίστηκε βαρύτατα από την πτώση μέρους μπαλκονιού

Ιδιαίτερα συγκίνηση προκάλεσε το γεγονός ότι στην κινητοποίηση της «Ανθρώπινης Ασπίδας», έδωσαν το “παρών” οι γονείς της Ευ. Ψαράκη, της άτυχης κοπέλας, που πλήρωσε το τίμημα της εγκληματικής αμέλειας τόσο των ιδιοκτητών, όσο και των εργολάβων, οι οποίοι εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες, χωρίς καμία προστασία, με αποτέλεσμα την πτώση μέρους μπαλκονιού πάνω της, προκαλώντας της αναπηρία 80%. Η  κραυγή απόγνωσης της κυρίας Χρυσούλας Ψαράκη –μητέρα της άτυχης κοπέλας, 13 χρόνια μετά, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς μεταφέροντάς μας τα βιώματα, της ίδιας και της οικογένειας της, αντιλαμβανόμαστε τον απίστευτο Γολγοθά, ο οποίος ξεκινάει για τις οικογένειες  των θυμάτων από τέτοιες περιπτώσεις, τόσο βιωματικά για τις απλές καθημερινές ανάγκες, όσο και σε δικαστικές διενέξεις.

Στη σχετική ανακοίνωση της η «Ανθρώπινη Ασπίδα» τονίζει επίσης ότι η κινητοποίηση που πραγματοποίησε, αποτέλεσε κίνητρο για πολλούς περαστικούς, να παρατηρήσουν το ετοιμόρροπο κτήριο, δηλώνοντας μάλιστα πολλοί απ’ αυτούς ανυποψίαστοι, λόγω της υποτιθέμενης περίφραξης ασφαλείας, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ενώ δεν έλειψαν και οι μαρτυρίες των ιδιοκτητών των γύρω καταστημάτων, οι οποίοι αγανακτισμένοι επιζητούν μία λύση, θεωρώντας ότι τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι μηδαμινά μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του κτηρίου. Ευελπιστούμε ωστόσο στην πραγματική ευαισθητοποίηση των ιθυνόντων προς αποφυγήν… ποιος ξέρει, ίσως και του δικού τους παρόμοιου Γολγοθά. Η σελίδα μας στο Face book: Σύλλογος Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής-Ανθρώπινη Ασπίδα».

Στις καλένδες η μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης

Την ίδια ώρα που ο ιστορικός ιστός καταρρέει, η δημοτική Αρχή παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της, δεν έχει προχωρήσει ούτε μισό βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της μελέτης ανάπλασης της παλιάς πόλης. Αποτέλεσμα της διαχείρισης αυτής είναι να βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση ο ιστορικός ιστός του εντός των τειχών κέντρου της πόλης, που μοιραία μετατρέπεται σε απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Όπως  είναι γνωστό, η πολύχρονη απαξίωση της μελέτης ανάπλασης εκτός των άλλων έχει σαν οδυνηρή παρενέργεια  να δρομολογηθούν μεγάλες παρεμβάσεις οικοπεδοποίησης παλιών κτισμάτων  και έτσι σημαντικό μέρος του παραδοσιακού ιστού χάνεται οριστικά. Το γεγονός ότι το ιστορικό κέντρο σήμερα βουλιάζει όλο και βαθύτερα στην εξαθλίωση και την παρακμή έχει σοβαρότατες κοινωνικές προεκτάσεις καθώς έχουν αναπτυχθεί έντονα φαινόμενα γκετοποίησης.  Όλες οι παλιές γειτονιές της παλιάς πόλης που κάποτε έσφυζαν από ζωή, χρώματα και μυρωδιές, σήμερα έχουν μετατραπεί σε χωματερές άχρηστων αντικειμένων και καταφύγιο εξαθλιωμένων μεταναστών,  που ζουν κάτω από απίστευτες συνθήκες. Tα ερειπωμένα σπίτια της εντός των τειχών πόλης, που στέκονται όρθια χάρη στη φιλοτιμία τους, όλα τα προηγούμενα χρόνια ανά τακτά διαστήματα αποδεκατίστηκαν  με γενναίες επιχειρήσεις κατεδάφισης, λόγω της ετοιμορροπίας τους, και όπως φαίνεται αυτή θα είναι η πολιτική τακτική στην οποία καταφεύγει και η σημερινή δημοτική Αρχή, που δεν έχει εμφανίσει κανένα άλλο σοβαρό σχέδιο για τον ιστορικό ιστό του Ηρακλείου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει