Διασφάλιση των ελληνικών δικαιωμάτων ζήτησαν οι αρχηγοί των κομμάτων

ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

128

Νωρίς χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός στους αρχηγούς των κομμάτων του κοινοβουλίου για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις τελευταίες προκλήσεις από την Άγκυρα. Οι πολιτικοί αρχηγοί τόνισαν ότι η χώρα μας πρέπει να δράσει με τρόπο που θα διασφαλίσει ότι δεν θα θιγούν τα ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, οι πηγές του Μαξίμου  τόνισαν ότι «σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε αρχικά με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και όχι αν κάνει ή δεν κάνει έρευνες.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε «αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί».

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων.

Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις Ένοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά.

Ζήτησα επίσης από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει για κυρώσεις…»

Η κ. Γεννηματά, αμέσως μετά την επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό, σε δήλωση της τονίζει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει έμπρακτη αμφισβήτηση τω κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την Τουρκία.  Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα. Ενώ, ζητά από την κυβέρνηση να μην επιστρέπει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ να συνεχίσουν να κρατούν στάση αδράνειας.

Κλείνοντας στη δήλωσή της, υπογραμμίζει ότι σε τέτοια κρίσιμα εθνικά θέματα, απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο.

Δ. Κουτσούμπας

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα.

«Όλοι αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση απευθύνεται για την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και στους οποίους εμπιστεύεται την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δηλαδή η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ανάβουν τη φωτιά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τελικά υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα» ανέφερε.

ΜέΡΑ25

Η διμερής διαπραγμάτευση θα αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον τουρκικό λαό, επισήμανε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την επικοινωνία τους με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε στον πρωθυπουργό αντί για διμερή διάλογο, η Αθήνα να συγκαλέσει Διεθνή Διάσκεψη όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για την επίλυση των προβλημάτων.

Ελληνική Λύση

Τη διενέργεια νηοψίας στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος ως αυτονόητη άσκηση εθνικής κυριαρχίας πρότεινε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους.

Τόνισε ότι κατέστησε «σαφές στον πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζουμε σαφέστατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας» και η «πρέπουσα αντιμετώπιση σε αυτήν την πρόκληση είναι η διενέργεια νηοψίας στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος ως αυτονόητη άσκηση εθνικής κυριαρχίας και η βύθιση του, εάν δεν υπακούσει στις εντολές».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει