ΣΕ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Η διπλή “μάχη” της ΔΕΠΑΝΑΛ για την επιβίωσή της

225
Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Μια από τις πιο κρίσιμες μάχες της δίνει στις 24 του Σεπτέμβρη η ΔΕΠΑΝΑΛ, καθώς δικάζεται σε δεύτερο βαθμό η προσφυγή που έχει καταθέσει στο Εφετείο Χανίων και αφορά στην πολύκροτη υπόθεσης της επιστροφής του ΦΠΑ από την πρώτη φάση κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου, που ευθύνεται για το οικονομικό έμφραγμα που έχει υποστεί. Όπως είναι γνωστό, η εμπλοκή αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένει μέχρι  και σήμερα απλήρωτη η δεύτερη φάση του έργου και να κλιμακώνονται οι πιέσεις που ασκούνται στη δημοτική επιχείρηση.

Η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Εφετείο Χανίων τον επόμενο μήνα (μετά από αναβολή που δόθηκε λόγω του κοροναϊού) και η ΔΕΠΑΝΑΛ προετοιμάζεται στην κατεύθυνση αυτή, ενώ καταγράφεται αισιοδοξία ως προς την έκβαση της υπόθεσης. Όπως έχει γράψει η «Π» το 2008, όταν η πρώην ΔΕΠΤΑΗ έλαβε επιστροφή ΦΠΑ από την εφορία, συνολικού ύψους 953.818 ευρώ, τα οποία αφορούσαν τιμολόγια του έργου της Α’ φάσης. Με βάση την επιστροφή του ΦΠΑ, έπρεπε να έχει ολοκληρώσει και να έχει θέσει το Πολιτιστικό Κέντρο σε λειτουργία στο τέλος του 2012, να έχει κάνει δηλαδή έναρξη δραστηριότητας και να έχει έσοδα. Όμως αυτό δεν έγινε και μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η εφορία εκτίμησε ότι κακώς έγινε τότε η επιστροφή του ΦΠΑ και  ζήτησε τα χρήματα πίσω, μαζί με προσαυξήσεις ύψους 915.570, συνολικά δηλαδή 1.869.388. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η εφορία προέβη σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της πρώην ΔΕΠΤΑΗ. Το πρόβλημα αυτό κληρονόμησε η ΔΕΠΑΝΑΛ, που στην προσπάθειά της να το διαχειριστεί προσέφυγε δικαστικά. Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση του ποσού των τεσσάρων εκατομυρίων ευρώ για να ενισχύσει την αναπτυξιακή λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης, που όμως δεν εκταμιεύτηκαν στο σύνολό τους, μετά από την παρέμβαση της εφορίας, που δέσμευσε τις 958 χιλ. ευρώ, προκαλώντας οικονομικό σοκ στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της δημοτικής επιχείρησης σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο που δρομολογεί την επανεκκίνησή της. Κρίσιμη και καθοριστική λεπτομέρεια για όλα αυτά, σύμφωνα με στελέχη της δημοτικής επιχείρησης,  αποτελεί το γεγονός ότι η ΔΕΠΑΝΑΛ θα μπορούσε να έχει εισπράξει όλο το ποσό αυτό καθαρό, στην περίπτωση που είχε εγκριθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στις αρχές του χρόνου, πριν τη φορολογική ενοποίηση της ΔΕΠΤΑΗ με τη ΔΕΠΑΛΑΛ, όταν είχε ενημερότητα η πρώην ΔΕΠΤΑΗ. Όμως το όλο θέμα προσέκρουσε σε έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία αυτή.

Καραδοκεί ο πέλεκυς των 11. 814.687 ευρώ

Ωστόσο είναι φανερό ότι η «μητέρα των μαχών» αφορά στην έκβαση της προσφυγής για τα 11. 814.687 ευρώ, που θα κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Αθήνας, το οποίο και θα καθορίσει την τύχη όχι μόνο της ΔΕΠΑΝΑΛ αλλά και του Δήμου Ηρακλείου συνολικότερα. Στη Λότζια βρίσκονται σε επιφυλακή και η αγωνία είναι διάχυτη, καθώς όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, με την ευχή να μην πληρώσει από την τσέπη της η δημοτική επιχείρηση το ποσό των 11.814.687 ευρώ που αντιστοιχεί στην απένταξη της  πρώτης φάσης του έργου. Όλοι παραδέχονται ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία η οποία συνδέεται ευθέως με την οικονομική επιβίωση της δημοτικής επιχείρησης και συνολικότερα του Δήμου Ηρακλείου.

Διότι εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει άμεσα απαιτητά τα  11.814.687 ευρώ, που πρέπει να επιστραφούν λόγω της απένταξης της πρώτης φάσης του έργου, κυριολεκτικά τινάζεται στον αέρα ο οικονομικός σχεδιασμός της Λότζια και καλείται να βρει τρόπο διαχείρισης ενός πραγματικού οικονομικού εφιάλτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει