”Το έργο έχει να κάνει με την αλαζονεία του ανθρώπου και με την επιθυμία να πάει πιο πέρα, σε κάτι που τον ξεπερνάει, χωρίς να υπολογίζει την τάξη των πραγμάτων”
Στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, στο μικρό κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις” θα ζωντανέψει σήμερα και αύριο Κυριακή ο μύθος του Φαέθοντα, σε μια παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης που παρουσιάζεται σε αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης αλλά και της χώρας.
Σ’ ένα ταξίδι που συμμετέχει μια σπουδαία ηθοποιός, η δικιά μας, η Ηρακλειώτισσα Μαρία Σκουλά, η οποία επιστρέφει με χαρά στη γενέθλια γη.
Οι πρώτες παραστάσεις δόθηκαν στο φρούριο του Φιρκά, ενώ χθες οι συντελεστές της παράστασης βρέθηκαν σε έναν αμιγώς αρχαιολογικό χώρο, το Υστερομινωϊκό Νεκροταφείο Αρμένων.
‘’Κάναμε πρόβα” λέει μιλώντας στην “Π” η Μαρία Σκουλά “γύρω από τους τάφους και ο χώρος, όπως είναι φυσικό, ήταν εντελώς διαφορετικός από το κάστρο του Φιρκά. Υπήρχε κάτι το μεταφυσικό σε όλο αυτό”.
Η ηθοποιός μιλά με ιδιαίτερη αγάπη για τη συνεργασία της με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε μια δύσκολη εποχή όπως είναι αυτή της πανδημίας.
“Το ταξίδι της παράστασης” αναφέρει “τώρα αρχίζει για μένα. Το έργο έχει να κάνει με την αλαζονία του ανθρώπου και με την επιθυμία να πάει πιο πέρα, σε κάτι που τον ξεπερνάει, χωρίς να υπολογίζει την τάξη των πραγμάτων, οπότε η γη και η φύση αντιδρά σε όλο αυτό, φέρνοντας την καταστροφή. Ο Φαέθων είναι ένα αγόρι που επιθυμεί να γνωρίσει τη θεϊκή του φύση, σαν ένα τεστ πατρότητας και να επιβεβαιώσει ότι είναι γιος του Ήλιου. Ζητά κάτι που κανένας θνητός δεν μπορεί να το κάνει: να οδηγήσει το άρμα του Ήλιου και να καθορίσει εκείνος την κίνηση του φωτός και της ζωής. Αυτό φέρνει την καταστροφή”.
Μιλώντας για τον ρόλο της αλλά και για την παράσταση αναφέρει: ’’Είμαστε τρείς ηθοποιοί κι ένας μουσικός. Είμαστε αφηγητές όλοι κι ο καθένας από μας φέρει από κάποιους ρόλους. Εγώ κάνω τη μητέρα του Φαέθοντα, η οποία είναι αυτή που τον προκαλεί να κάνει αυτό το ταξίδι. Όταν ο Φαέθων την ρωτά αν είναι γιος του Ήλιου, εκείνη του απαντά ‘’Πήγαινε ρώτησέ τον”. Έτσι ξεκινά αυτό το ταξίδι, το οποίο βεβαίως τον οδηγεί στην καταστροφή. Κάνω τη μητέρα αλλά μετά, ως η γυναίκα της παρέας, φέρω και ένα κομμάτι της Γης, η λογική φωνή μέσα σ΄αυτή την αφήγηση. Όμως είναι αυτή που δεν αντέχει στο τέλος και απευθυνόμενη στον Δία του λέει “Κάνε κάτι, κάνε κάτι να μην ξαναγυρίσουμε στο πρώτο χάος, να μην ξαναγυρίσουμε στο τίποτα δηλαδή”.
Η Μαρία Σκουλά σήμερα και αύριο θα βρεθεί στη γενέθλια πόλη και για αυτό νιώθει πλέον μόνο χαρά. Γιατί;
‘’Χαίρομαι παρά πολύ που έρχομαι στο Ηράκλειο. Στην πόλη μου έχω βρεθεί ξανά ως ηθοποιός τα τελευταία χρόνια. Με την παράσταση που κάναμε στο Ιστορικό Μουσείο, ένα θεατρικό αναλόγιο για τον Νίκο Καζαντζάκη, πάλι με την Έφη Θεοδώρου. Ήρθα και πέρσι με τη ‘’Φαίδρα’’ στο κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”. Τώρα έρχομαι πολύ πιο ήρεμη. Πέρσι ήταν πιο έντονη η ανησυχία και η αγωνία, μαζί με τη χαρά. Τόσα χρόνια που λείπω στην Αθήνα δεν είχε τύχει να παίξω στο Ηράκλειο, παρά μόνο μια φορά το 2009. Τώρα επειδή έχω βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο, νιώθω μόνο χαρά. Νομίζω ότι ξεκίνησε κάτι που δεν θα τελειώσει…’’.
Καταλήγοντας επισημαίνει: ’’Θα παίξω στο κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”, στο οποίο δεν έχω παίξει ποτέ έως σήμερα, ούτε κι όταν ήμουνα μικρή και χαίρομαι πολύ. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έρχομαι με αυτή την ιστορία του Φαέθοντα, που είναι μια πολύ ωραία ιστορία, αλλά παράλληλα είναι μια ιστορία καταστροφής. Επίσης χαίρομαι γιατί με τους συναδέλφους που είμαι τώρα μαζί, τον Μάξιμο Μουμούρη, τον Λάμπρο Κωνστανέα και τον μουσικό μας τον Σόλη Μπαρκή, συμβιώνουμε πολύ αρμονικά και όμορφα”.
Με το φως της μέρας στο κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις” σήμερα και αύριο
Οι παραστάσεις δίνονται με το φως της μέρας στις 7.30μ.μ. και οι ερμηνευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα κείμενα, με σκηνικό τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του κάθε αρχαιολογικού χώρου.
Η θεατρική παράσταση που αφορά στον γνωστό μύθο του Φαέθοντα, όπως καταγράφεται στις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου (μετάφραση Θεόδωρος Παπαγγελής) και στα σωζόμενα αποσπάσματα της τραγωδίας του Ευριπίδη (μετάφραση Γιώργος Σαμπατακάκης).
Τρεις ερμηνευτές αποδίδουν την περιπέτεια του νεαρού Φαέθοντα, νόθου γιου του Ήλιου και της Κλυμένης, που αναζήτησε τον πατέρα του, οδήγησε το ηλιακό του άρμα και μετά από μια ξέφρενη πορεία στον ουρανό καταποντίστηκε, πυρπολώντας τα δάση, στερεύοντας ποτάμια και πηγές και προκαλώντας έτσι μια άνευ προηγουμένου οικουμενική καταστροφή. Την αφήγηση – άλλοτε διαλογική, άλλοτε χορική – θα συνοδεύει ζωντανά με τους ήχους κρουστών, ένας δεξιοτέχνης στο είδος μουσικός.
Δραματουργική επεξεργασία- δκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου, μουσική: Σόλης Μπαρκή, κοστούμια: Άγγελος Μέντης.
Τη νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, υπογράφει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου, Έφη Θεοδώρου.
Ώρα προσέλευσης 7:00μ.μ.
Οι παραστασεις συνδιοργανώνται με την Περιφέρεια Κρήτης και την στήριξη του Δήμου Ηρακλείου και η είσοδος γίνεται μόνο με δελτία.
Σημ: Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή κατά την είσοδο του και μέχρι την τοποθέτηση του στη θέση του, καθώς και κατά την έξοδο του.