Η ΜΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ: Εξελίξεις σε τρεις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου

2,306

Για μία ακόμα φορά το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου (που τη Δευτέρα συγκαλείται δια περιφοράς)  αναμένεται να αποφασίσει το κρίσιμο θέμα της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς του Μασταμπά, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται ότι εξελίσσεται μια εσωτερική διαδικασία για το κλείσιμο της λαϊκής αγοράς που γίνεται κάθε Πέμπτη στις Πατέλλες αφού δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας λόγω της πανδημίας. Παράλληλα στις αρχές του Φθινοπώρου αναμένεται να βγει στον αέρα η δημοπράτηση του έργου της διαμόρφωσης του δημοτικού ακινήτου μπροστά από τις φυλακές Ν. Αλικαρνασσού, όπου ο δήμος σχεδιάζει να διαμορφώσει την πρώτη μόνιμη λαϊκή αγορά της πόλης.

Συγκεκριμένα αφού πέρασε από δημόσια διαβούλευση και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου, το δημοτικό συμβούλιο καλείται να αποφασίσει τη μετακίνηση της λαικής αγοράς του Μασταμπά, που έχει κυριολεκτικά βαλτώσει στο ίδιο σημείο εδώ και μια πενταετία.  Σύμφωνα με την πρόταση που έχει διαμορφωθεί, προτείνεται η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς στην Παρασκευοπούλου από την συμβολή της με την οδό Παπαναστασίου έως την συμβολή της οδού Παρασκευοπούλου με την Λ. Ιωνίας από 01/06/2020 έως 31/05/2021. Διαδοχικά προτείνεται η νέα μετακίνηση της στην Οδός Καστρινάκη και Πατριάρχου Φωτίου, από τις 01/06/2021 έως τις  31/05/2022, και ακολούθως στην οδού Μ.Αλεξάνδρου από 01/06/22 έως 31/05/23. Τέλος προτείνεται η μετακίνηση στην οδό Παρασκευοπούλου και Ραυτοπούλου από τις 01/06/2023 έως 31/05/2024.

Δρομολογείται το κλείσιμο της λαϊκής της Πέμπτης

Μετά την «καμπάνα» στη λαϊκή αγορά που πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στην οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη, (περιοχή παλιά ΚΑΤΕ)  που κατέβασε  ρολά προσωρινά, οι νέοι έλεγχοι που ακολούθησαν έδειξαν ότι δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί και νέα αντίστοιχη απόφαση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π» η λαϊκή αγορά που γίνεται κάθε Πέμπτη στις Πατέλλες, βρέθηκε στο στόχαστρο των ελέγχων, καθώς έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την τήρηση των μέτρων προστασίας. «Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο» όπως τονίζουν στελέχη της Λότζια, που επισημαίνουν με νόημα ότι «δυστυχώς τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό διότι μπορεί να βρεθούμε από τη μια στιγμή στην άλλη σε μια δύσκολη κατάσταση όπως αυτή που προηγήθηκε με την επιβολή της καραντίνας». Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι επίκειται να δρομολογηθεί το κλείσιμο της λαϊκής αγοράς της Πέμπτης  καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διαδικασία.

Το φθινόπωρο η δημοπράτηση της διαμόρφωσης της λαϊκής αγοράς στη Ν. Αλικαρνασσό

Μετά το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να βγει στον  αέρα η μόνιμη μεταφορά της λαϊκής αγοράς της Ν.Αλικαρνασσού στο δημοτικό ακίνητο μπροστά από τις φυλακές που αποτελεί στρατηγικό στόχο της Λότζια. Όπως είναι γνωστό ο δήμος είναι αποφασισμένος να περάσει στην αντεπίθεση μετά την απαξίωση και την πολιτική ανακολουθία με την οποία αντιμετωπίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ομόθυμη βούληση της τοπικής κοινωνίας, να λειτουργήσει μόνιμη λαϊκή αγορά στο δημοτικό ακίνητο μπροστά από τις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού. Θυμίζουμε ότι το υπουργείο ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά στο δημοτικό ακίνητο μπροστά από τις φυλακές Ν.Αλικαρνασσού, στην πορεία άλλαξε τη θέση του. Μάλιστα η εμπλοκή αυτή φέρει την υπογραφή της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ.Νικολάου, η οποία με έγγραφο της προς το δήμο ανακοίνωσε ότι  « κατόπιν μελέτης της σχετικής με το θέμα αλληλογραφίας σας ενημερώνουμε ότι δε συμφωνούμε με τη μετεγκατάσταση και λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς του Δημοτικού Διαμερίσματος Ν. Αλικαρνασσού γύρω από το Κατάστημα Κράτησης Αλικαρνασσού για λόγους που άπτονται της ασφάλειας της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας…».

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Λότζια που δεν έκρυψε τη δυσφορία της για την αναδίπλωση αυτή, την οποία χαρακτήρισε «αδιανόητη και ανεξήγητη» δείχνοντας εξ αρχής τις προθέσεις της ότι δεν μπορεί να δείξει ανοχή, σε χειρισμούς που «ναρκοθετούν» τη δρομολογημένη επίλυση προβλημάτων. Μάλιστα στην προσπάθεια του ο δήμος να δώσει λύση, ήρθε σε επαφή δια του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιώργου Σισαμάκη και της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Ηρακλείου Ε. Στυλιανού, με την γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, στην οποία εξέθεσαν την κατάσταση, και εκείνη από την πλευρά της πρότεινε και δεσμεύτηκε ότι θα συγκροτήσει μια επιτροπή η οποία θα αναλάβει να εξετάσει το θέμα και να δρομολογήσει λύση και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο η κ. Νικολάου όχι μόνο δεν προχώρησε ποτέ στη συγκρότηση της επιτροπής αλλά ποτέ δεν απάντησε και στις επιστολές που στάλθηκαν από το δήμο Ηρακλείου που προσπαθούσε να επαναφέρει το θέμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει