ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ: Αποτυχία του συστήματος καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση

139

Την έντονη αντίδραση του περιφερειακού σύμβουλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανουσάκη Νίκου, προκάλεσε ατύχημα εργαζόμενου στη δακοκτονία, και καταγγέλλει την αποτυχία του συστήματος δακοκτονίας , που εφαρμόζουν κυβέρνηση και περιφέρεια. Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση του, «το ατύχημα του εργαζόμενου ψεκαστή στη δακοκτονία, στη δημοτική ενότητα του Δήμου Χερσονήσου –ευτυχώς χωρίς σοβαρό τραυματισμό- με την πτώση τρακτέρ σε μεγάλο κρυμμένο λάκκο, συνέβη σε προσβάσιμη περιοχή (λιοστάσι), και όχι δύσβατη που να δικαιολογεί ψεκαστή πλάτης.

Το ατύχημα επιβεβαιώνει την αποτυχία του συστήματος δακοκτονίας , που εφαρμόζουν κυβέρνηση και περιφέρεια. Με την ανάθεση, δηλαδή, της όλης διαδικασίας σε εργολάβους, με κακοπληρωμένους εργαζόμενους και λιγοστούς τομεάρχες -επόπτες. Πολιτική που είναι καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγρότες. Για να κρύψουν, μάλιστα, την αποτυχία του συστήματος διαφημίζουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό με GPS και την αυστηροποίηση των ελέγχων, στην πλάτη των εργαζόμενων, που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της αντεργατικής και αντιαγροτικής πολιτικής.

Τα «έξυπνα κινητά» που παρουσιάζονται ως λύση για τον έλεγχο εκτέλεσης της δακοκτονίας, δε δίνουν πληροφόρηση για τις αντιξοότητες, ή τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργάτες στη δακοκτονία. Δεν απέτρεψαν το ατύχημα, ούτε καλύπτουν τα κενά σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και την υποχρηματοδότηση του προγράμματος.

Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για ενιαία, πανελλαδική, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια, ασφαλή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων και χωρίς εργολάβους, με άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου προσωπικού (επιστημονικού και τεχνικού) με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας, με εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει