ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

644

…αρχίζει πάλι τις γεωτρήσεις

Η αντίδραση του μαινόμενου Ερντογάν, μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, ήταν αναμενόμενη. Ο Τούρκος πρόεδρος ξαναβγάζει το «Μπαρμπαρός» για έρευνες και απειλεί με γεωτρήσεις, οι οποίες είχαν αποφευχθεί προσωρινά με την παρέμβαση Μέρκελ, για την οποία χθες άφησε αιχμές ο “σουλτάνος”. Της είπα ότι «δεν έχω εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και σε άλλους, αν τους εμπιστεύεστε εσείς τότε ας σταματήσουμε για μερικές εβδομάδες». Ξεκίνησαν τότε τριμερείς συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Γερμανίας. Ύστερα από αυτό τι θα συμβεί; «Εμείς αποφασίσαμε, στέλνουμε το Μπαρμπαρός στην περιοχή να συνεχίσει την αποστολή του». Τα ερωτήματα που τίθενται τώρα είναι: σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε με διαμεσολάβηση της καγκελαρίου Μέρκελ, πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές;

 

Στο σπίτι του κρεμασμένου…

Μετά και την τελευταία αύξηση  των κρουσμάτων κορoναϊού στη χώρα μας, το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε χθες ταξιδιωτική οδηγία, στην οποία συνιστά την αποφυγή ταξιδιών προς την Ελλάδα, εάν αυτά δεν είναι αναγκαία, δεν αφορούν δηλαδή την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ή επείγοντα οικογενειακά περιστατικά.

Ειδικότερα, τα  Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC),  καλούν τους ταξιδιώτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να αναβάλουν ακόμη και τα ταξίδια που κρίνονται απαραίτητα. Όπως εξηγεί, ο κίνδυνος για να προσβληθεί κάποιος από COVID-19 στην Ελλάδα είναι υψηλός και εάν κάποιος νοσήσει και χρειαστεί ιατρική βοήθεια, οι πόροι ενδέχεται να είναι περιορισμένοι. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ βιώνουν την αναζωπύρωση της πανδημίας με ρεκόρ θανάτων…

 

Οι μνηστήρες του ΙΤΕ

Πέντε είναι συνολικά οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Τη θέση διεκδικεί εκ νέου ο σημερινός πρόεδρος, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθώς και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, κ. Σπύρος Αναστασιάδης. Ακόμα, υποψηφιότητα στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας υπέβαλαν οι επιστήμονες κ.κ. Παναγιώτης Κοσμάς, Δημήτρης Κοσμίδης και Ncedo Xhala.

Ο νέος διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης του ΙΤΕ θα είναι στο «τιμόνι» του Ιδρύματος τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ταβερναράκης ανέλαβε τα ηνία του Ιδρύματος τον Οκτώβριο του 2016.

 

  Βεβήλωσαν τον τάφο της Λιλής ΖωγράφουΤέτοια σύμπτωση πια;

Να είναι σύμπτωση και μάλιστα τόσο διαβολική; Ποιος ξέρει; Δεν πέρασαν 24 ώρες από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ της «Π» για την πρόθεση του Δήμου Ηρακλείου να τιμήσει τη μνήμη της Λιλής Ζωγράφου και άγνωστος ή άγνωστοι βεβήλωσαν το μνήμα της, στο κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου! Πόσο μάλλον όταν η τιμή αυτή έχει να κάνει με τη μεταφορά των οστών της από τον τάφο τριετούς χρήσης, όπου η μεγάλη συγγραφέας ενταφιάστηκε το 1998, σ’ ένα ταφικό μνημείο στην πτέρυγα που έχουν ταφεί επιφανείς Ηρακλειώτες!


@patris
Παγκόσμια Ημέρα Ιθαγενών αύριο… Να πούμε ότι δεν γιορτάζουμε; Ψέματα θα είναι!
Και αν μας χαρίσουν καθρεφτάκια, θα είναι η πλήρης επιβεβαίωση!
Idol


Ας μείνουν άδειες οι ΜΕΘ

Αν υπάρχει ένα παρήγορο στοιχείο στην αυξητική τάση που ακολουθούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, αυτό είναι οι ελάχιστες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες. Και μεταξύ μας, αυτό θα ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Αυτό είχε διαγνωστεί εξάλλου από την αρχή της πανδημίας και οδήγησε τη χώρας μας να λάβει αυστηρά μέτρα και μάλιστα από τις πρώτες. Οι λίγες κλίνες των ΜΕΘ ήταν ο εφιάλτης των ιθυνόντων που εισηγήθηκαν τη λήψη αυστηρών μέτρων χωρίς ιδιαίτερη σκέψη κι όπως αποδείχτηκε ορθώς έπραξαν. Στη διάρκεια της καραντίνας είτε από δωρεές είτε από κρατική ενίσχυση η χώρα σχεδόν διπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ και αυτό είναι σημαντικό. Εξίσου σημαντικό είναι να παραμείνουν άδειες, στο ορατό πλέον δεύτερο κύμα της πανδημίας.

 

Τ’ αλλάζει τώρα

Υπέρ της τμηματικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο είχε ταχθεί μόλις προ δύο μηνών ο  Αλέξης Τσίπρας, αν και χθες ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, που υπεγράφη στο Κάιρο!  Σε τοποθέτησή του στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει συμφωνία που θα οδηγήσει «σε άμεση διαπραγμάτευση και με την Αίγυπτο για τη διαμόρφωση ΑΟΖ, αλλά να προχωρήσουμε τώρα». «Έστω και μερική οριοθέτηση;» ήταν η ερώτηση της δημοσιογράφου Όλγας Τρέμη. «Βεβαίως, μερική οριοθέτηση, τμηματικά θα πάμε» απάντησε ξεκάθαρα ο κ. Τσίπρας.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίσημη ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η  συγκεκριμένη συμφωνία είναι «μία συμφωνία άρον – άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις» και πως «η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη…».

 

Υποβαθμίζουν το έργο τους

Είναι ένα θέμα αυτό που συμβαίνει με τη δημοτική Αρχή, που δε χάνει την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του εαυτού της. Είναι δυνατόν να γίνεται μια τόσο σημαντική διάνοιξη όπως αυτή στην οδό Καραμανλή και να μην προχωρά τάχιστα η διαμόρφωση του δρόμου, για να μην πνίγεται ο κόσμος στη σκόνη μέσα στην ντάλα του καλοκαιριού;

 

Τα ασυμμάζευτα των κλαδεμάτων

Το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση… Και στο πράσινο, μια από τα ίδια. Κλαδεύουν τα δέντρα και αφήνουν τα κομμένα κλαδιά στο οδόστρωμα για να μαζευτούν… κάποτε. Μόνο που αυτό το κάποτε μπορεί να είναι και 15 μέρες μετά τα κλαδέματα. Τώρα πώς ο Δήμος μπορεί να γίνει πειστικός όταν απευθύνεται στον πολίτη και του ζητά να δείξει συνέπεια στις ώρες αποκομιδής και στη διαχείριση των απορριμμάτων του, είναι ένα θέμα. Ειδικά όταν δεν μπορεί να κρύψει την αντικειμενική του δυσκολία να συντονίσει τη μια υπηρεσία του με την άλλη. Και το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να έχουν συνεχώς όλοι από πάνω τους τον δήμαρχο για να τους συντονίζει…

Απόγνωση

Οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης και χώρων τέλεσης γαμήλιων τελετών και βαπτίσεων βρίσκονται σε απόγνωση, με την επιβολή του «κόφτη» στα 100 άτομα με προοπτική να κατέβει στα 50! Μελλόνυμφοι και γονείς που πρόκειται να βαπτίσουν τα παιδιά τους βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, έχοντας ήδη μοιράσει προσκλήσεις για πολλά περισσότερα άτομα. Άλλοι κόβουν από τις λίστες των καλεσμένων και άλλοι ματαιώνουν τα μυστήρια ευελπιστώντας σε καλύτερες μέρες. Το θέμα είναι τι γίνεται με κάτι προκαταβολές που είχαν δοθεί και πώς θα μπορούν πλέον να επιβιώσουν επιχειρήσεις που βασίζονταν αποκλειστικά στη φιλοξενία γαμήλιων  γλεντιών και βαπτίσεων, απασχολώντας τοπικά τουλάχιστον εκατοντάδες εργαζόμενους…

 

Φίδια

Ίσως ο πύθωνας που γράφαμε στο χθεσινό φύλλο της «Π», τον οποίο άνδρες της Πυροσβεστικής απομάκρυναν από τα Καμίνια και τον άφησαν στην ύπαιθρο του Ηρακλείου, να μην είναι ο μόνος που κυκλοφορούσε εντός της πόλεως. Όπως μας λένε αναγνώστες μας, ένα επίσης μεγάλο φίδι είχε γίνει αντιληπτό από τους ίδιους σε εγκαταλελειμμένη οικία επί της οδού ΕΟΚ, μεταξύ Θερίσoυ και Μασταμπά. Μάλιστα και τότε είχαν ειδοποιηθεί οι Aρχές, χωρίς πάντως να υπάρξει κάποια ενημέρωση στη συνέχεια. Πάντως, να πρόκειται για το ίδιο φίδι που εντοπίστηκε στα Καμίνια, κομματάκι δύσκολο.

 

Ρεκόρ

Δεν έχουν τέλος οι κινητοποιήσεις των οδηγών τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης. Το σωματείο τους “Ερμής” ανακοίνωσε πως για 39η μέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από σήμερα ως αύριο, Κυριακή, στις 8 το πρωί.

Όπως έχει γράψει η “Π”, οι οδηγοί ζητούν την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το θέμα έχει γίνει συζήτηση στη Βουλή, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με βουλευτές και υπουργούς και ακόμα δεν έχει λυθεί, ενώ ο Δεκαπενταύγουστος είναι προ των πυλών. Τον αγώνα τους στηρίζουν το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

 

…Eξορία

Σε θρίλερ εξελίσσεται ο ακριβής τόπος διαμονής του πρώην βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος αυτοεξορίστηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται. Τελευταίος σταθμός του φέρεται να είναι πολυτελές ξενοδοχείο στο Άμπου Ντάμπι, το οποίο μάλιστα ανήκει στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δική μας η Σοφία δεν τον ακολουθεί σε αυτό το ταξίδι της αυτοεξορίας του…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει