ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΘΙΖΗΣΕΩΝ: “Ένεση” 1,2 εκατ. ευρώ για τον δρόμο της Μεσσαράς

328
Της Λίλιαν Δαφερμάκη

«Ζεστό» χρήμα 1.233.000 ευρώ ενέκρινε το υπουργείο υποδομών για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του δρόμου της Μεσσαράς,  500 μέτρα πριν από την είσοδο του κόμβου της Αγίας Βαρβάρας όπου είχε σημειωθεί μια σοβαρή καθίζηση του οδικού δικτύου. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο έργο το οποίο έρχεται να θωρακίσει την ασφάλεια της όδευσης, μέσα από μια σειρά τεχνικών παρεμβάσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει. Τα χρήματα αυτά δίδονται στο πλαίσιο της ήδη ειλημμένης υπουργικής απόφασης, που αφορά στην έγκριση 4,4 εκ ευρώ που απαιτούνται για την αποκατάσταση του δρόμου, η οποία καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η απόφαση για η διάθεση του ποσού των 1.300.000 ευρώ

Ειδικότερα για να ολοκληρωθούν οι εργασίες αντιστήριξης του δρόμου, κρίνεται αναγκαία η μετατόπιση της όδευσης. Ο σχεδιασμός προβλέπει, τη μεταφορά του υφιστάμενου δρόμου 500 μ. λίγο πριν από την είσοδο του κόμβου της Μεσσαράς, στο ύψος του Αγίου Γεωργίου όπου έχει καταγραφεί και το βαρύ πρόβλημα των κατολισθήσεων. Στο σημείο αυτό, προβλέπεται η μετακίνηση του δρόμου 10 μέτρα ανατολικότερα ώστε να απομακρυνθεί η κίνηση των οχημάτων από την εστία των κατολισθήσεων.

Ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Γιώργος Αγαπάκης εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» εξηγεί ότι ο έργο έχει τρίμηνη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του θα μιλάμε για πλήρη αποκατάσταση της οδικής ασφάλειας της περιοχής.

Η έγκριση της δέσμευσης των χρημάτων από το αρμόδιο υπουργείο, ανοίγει το δρόμο ώστε ο ΟΑΚ με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της οποίας θα κατατεθούν προσφορές, να προχωρήσει στην επιλογή αναδόχου. Όπως εξηγεί ο κ. Αγαπάκης πρόκειται για μια προβλεπόμενη διαδικασία από το νόμο περί δημοσίων έργων βάση του οποίου θα κληθούν ο εγκατεστημένος ανάδοχος και όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους και θα επιλεγεί η πιο οικονομική προσφορά. Είναι μια επείγουσα διαδικασία που μπορεί να διασφαλίσει γρήγορα αποτελέσματα. Ο ίδιος σημειώνει ότι η επόμενη φάση που είναι η πιο μακροπρόθεσμη, σηματοδοτεί την οριστική διαμόρφωση του δρόμου στην είσοδο της Αγίας Βαρβάρας σε μήκος 500 μ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα των κατολισθήσεων είναι ένα εν εξελίξει γεωλογικό φαινόμενο το οποίο απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο λόγω της ποιότητας των εδαφών που είναι σαθρά και ασταθή και εμφανίζονται συχνά προβλήματα μετακινήσεων. Οι βροχές της περσυνής  χρονιάς λειτούργησαν ως πρόβα τζενεράλε σε σχέση με τις αντοχές, που ανέδειξαν τα ευάλωτα σημεία του δικτύου. Είναι χαρακτηριστικό ότι  το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν κάποιες σημειακές παρεμβάσεις, σε τοπικού χαρακτήρα αστοχίες που εντοπίστηκαν και κρίθηκε αναγκαία η άμεση αποκατάσταση τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει