ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΑΛΙ Η ΔΕΥΑΗ: Οι βλάβες φέρνουν πρόβλημα στην ύδρευση

185

Γκρίνιες, για τους λογαριασμούς, τριβές για τη γεώτρηση

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

πρόβλημα στην ύδρευσηΈνας νέος γύρος βλαβών ανατροφοδότησε τα προβλήματα υδροδότησης της πόλης που απορρυθμίστηκαν πλήρως την ευρύτερη περιοχή της Θερίσου, την ίδια ώρα που καταγράφονται γκρίνιες και για τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΗ. Στο μεταξύ έντονες τριβές καταγράφονται στη γεώτρηση που σχεδιάζει η δημοτική επιχείρηση να δρομολογήσει στο δήμο Αρχανών Αστερουσίων, για να δώσει λύση στο οξύτατο πρόβλημα ύδρευσης των Βασιλειών.

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφονται έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους των ανατολικών συνοικιών, που όπως δηλώνουν στην «Π» βρέθηκαν για μέρες χωρίς σταγόνα νερό, τη ίδια ώρα που ο υδράργυρος «χτυπάει» ψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται για μια απαράδεκτη και τριτοκοσμική κατάσταση όπως τονίζουν που εξαθλιώνει την καθημερινότητα όσων βιώνουν τις δραματικές παρενέργειες της έλλειψης νερού. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι έχουν ελλειμματική ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΗ, σε σχέση με τα προβλήματα που ανακύπτουν και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια τους να έρθουν σε επαφή με τη υπηρεσία.

Την ίδια στιγμή καταγράφονται μεγάλες αντιδράσεις και σε σχέση με τις χρεώσεις του νερού, αφού είναι πολλοί οι συμπολίτες μας που υποστηρίζουν ότι καλούνται να πληρώσουν ποσά πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τα όσα συνήθως πλήρωναν. Επίσης πολλοί συμπολίτες μας παραλαμβάνουν διπλούς λογαριασμούς που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Γιώργος Βουρεξάκης, τονίζει ότι τις τελευταίες μέρες προέκυψε μια ζημιά στη Φοινικιά που προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα ευρύτερα και στην περιοχή της Θερίσου. Ο ίδιος σημειώνει ότι το πρόβλημα έχει ήδη λυθεί και υπάρχει πλήρης αποκατάσταση.  Σε ό,τι αφορά στους φουσκωμένους λογαριασμούς ο ίδιος τους αποδίδει στην αντικατάσταση των υδρομέτρων, που άρχισαν να καταγράφουν τις πραγματικές καταναλώσεις. Συγκεκριμένα όπως τονίζει μέχρι σήμερα έχουν αντικατασταθεί 10.000 υδρόμετρα, και από το Σεπτέμβριο πρόκειται να προχωρήσει μια νέα ανάθεση για την αντικατάσταση 20.000 υδρομέτρων. Ο ίδιος εξηγεί ότι δυστυχώς εδώ και χρόνια σε έναν σημαντικό αριθμό υδρομέτρων έχει απενεργοποιηθεί,  με αποτέλεσμα οι καταναλωτές στους οποίους αντιστοιχούν να πληρώνουν ουσιαστικά μόνο τα πάγια του λογαριασμού, αφού δεν καταγράφεται η πραγματική κατανάλωση που έχουν. Πρόκειται για υδρόμετρα που λειτουργούν με μαγνήτες -τονίζει πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης-, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου καταλύονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να υπολογιστεί η κατανάλωση νερού.

Τριβές από το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων για τη γεώτρηση που σχεδιάζει η Λότζια

Μόνο ενθουσιώδης δε φαίνεται να είναι ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΗ, στο σχεδιασμό της να προχωρήσει σε μια νέα γεώτρηση εντός των γεωγραφικών του ορίων στην οποία επενδύει η δημοτική επιχείρηση για να καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης των Βασιλειών. Όπως είναι γνωστό η ΔΕΥΑΗ εκτιμά ότι μια νέα γεώτρηση που μπορεί να γίνει στις παρυφές του Γιούχτα είναι μονόδρομος για να δοθεί μια οριστική λύση στο οξύ πρόβλημα της υδροδοτικής κάλυψης της περιοχής των Βασιλειών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης όλο το χρόνο. Παρά το γεγονός ότι οι σχετικές αδειοδοτήσεις δίδονται από την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων, η Λότζια επιθυμεί να υπάρχει το υπόβαθρο μιας καλής διαδημοτικής συνεργασίας για το σκοπό αυτό, κάτι που παρά την αρχική αισιοδοξία που διαφάνηκε, δεν επιβεβαιώθηκε στην πορεία. Η πλευρά του Δήμου επικαλείται αντιδράσεις από τους δημότες, ενώ η ΔΕΥΑΗ τονίζει ότι είναι πρόθυμη να δώσει όλες τις εγγυήσεις  προκειμένου το έργο να γίνει σωστά και να κατευναστούν οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει